USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Про війну, пропозиції евакуюватися та хворобу Путіна: головне з інтерв'ю Зеленського телеканалу NBC

29 Червня 2022 15:46
Президент України Володимир Зеленський дав інтерв’ю американському телеканалу NBC, у якому розповів про війну, демократію, недооцінку України світом, про пропозиції евакуюватися та прокоментував чутки про хворобу Путіна.

ТСН.ua зібрав головні тези розмови з українським президентом.

Якщо світ втомиться від цієї війни, то програє.

Так, Зеленський наголосив, що якщо світ втомиться від цієї війни, то програє, і програє демократія, а перемога також буде спільною.

«Якщо ми програємо, то програє демократія. А значить, програють США, європейські держави, які декларують ці цінності, про які ми всі так багато говоримо. Знаю, що всім непросто, і розумію, що дуже далеко те, що відбувається в нас, і деяким державам складно це до кінця детально зрозуміти», – сказав він та додав, що для війни немає дистанції, її наслідки так чи інакше торкнуться всіх на планеті.

Зеленський також розповів про втрати у війні проти Росії і наголосив на необхідності підтримки України.

«Потрібно зрозуміти, що не тільки ми втрачаємо. Там, де ми втрачаємо одну людину, Росія втрачає 5 осіб. Там, де ми втрачаємо один танк – вони втрачають 5. Ось так ми боремося. Але потрібно бути справедливим і сказати, що нам складно. Бо знову ж таки інші цифри: на один наш танк у них 10 танків, на одного нашого бійця – в них 10 військових. І якими б міцними ми не були, їх в 10 разів більше, і це дуже складно. Нам складно, але ми стоїмо», – заявив Зеленський.

Світ і, зокрема, країна-терористка РФ, недооцінили Україну у її спроможності дати відсіч агресору і чинити героїчний опір ворогу.

Президент Володимир Зеленський вважає, що ця недооцінка дала Україні час, який знадобився, щоб після підступної атаки бити ворога і звільнити захоплені росіянами території.

«Думаю, вони загалом недооцінили Україну. Всі по-різному, на різних рівнях. І, я думаю, що з одного боку, це позитив тому, що якби знали, що я залишуся, що залишиться влада, люди будуть виходити на вулиці, захищати голіруч свої домівки, вони б готувалися до цієї війни ще більш масштабно. Тому, я думаю, ця недооцінка мене не ображає. Навпаки, це дало нам фору, той час, який нам знадобився, щоб бити потім ворога і деокупувати нашу державу», – висловився президент.

США та багато інших держав пропонували Володимиру Зеленському евакуацію, щоб продовжувати керувати країною в еміграції.

«Це було багато разів. У той момент, у перший день війни, багато лідерів телефонували мені й казали, що треба втікати. Це було щиро, вони хотіли допомогти. Вони казали, що готові надати все, що треба: літаки, гелікоптери, автівки. Я відмовився і сказав, що нам потрібна зброя і ми залишимося тут. Також було багато дзвінків щодо моєї родини. Якщо ти вирішив залишитися в країні – це твоє рішення, але як щодо твоїх дітей, дружини? Можливо, ми можемо допомогти тобі із цим? Так і було. Я вдячний лідерам за ці пропозиції», – зазначив президент.

Зеленський прокоментував чутки про хворобу лідера країни-агресорки Володимира Путіна.

«Я, чесно кажучи, не знаю, що відбувається з Володимиром Путіним. Я вважаю, що у них дійсно є велика хвороба, але вона, мені здається, складніша, ніж та хвороба, про яку говорите ви (ред. – рак). Це хвороба щодо поваги до нашого народу, щодо захоплення, хвороба до таких катувань, які вони зробили на нашій землі. Мені здається, що це є хвороба», – наголосив глава української держави та додав, що, на жаль, це питання не тільки однієї людини.

Він зазначив, що для російської влади життя людини нічого не вартує і це є загрозою для України.

Президент України подякував американським військовим, які боронять Україну, та їхнім родинам.

«Я не впевнений, що знайду влучні слова, але ви знайте, що вони йдуть від щирого серця, і, я вважаю, від сердець усіх українців. Ваші хлопці – вони для мене герої. Так само, як і українці. Бо вони жертвують найважливішим, що в них є, – своїми життями... Я знаю, що в американських містах і містечках є такі ж хоробрі люди, як і в українських, які після початку російського вторгнення виходили на вулицю, блокували дороги та робили все, що могли. І я знаю, що в американських містах є люди, які вивішують на будинки українські прапори. Дякую їм за підтримку», – сказав Зеленський.

Президент наголосив, що Україні необхідна підтримка.

«Тому дуже важлива підтримка Європи, насамперед США – від суспільства до президента Джо Байдена. Тому, що всі повинні розуміти, що це не наша війна, просто Україна з Росією, це війна всього світу з конкретно РФ, з їхнім військово-політичним керівництвом, з їхньою армією, і все це повинні зрозуміти. Ми не зможемо самі і, слава Богу, що нам допомагають», – заявив глава держави.

Попри важку боротьбу, Україна повинна витіснити загарбника з її територій, зазначив Зеленський.

«Ми повинні витіснити окупантів з нашої землі. Скільки зможемо, ми будемо це робити», – сказав він.

За його словами, програш України у війні з Росією означав би програш демократії.

«Ми не маємо права програти, я говорю про мир. Я вважаю, що це спільна перемога, і перемога буде США, України, європейських держав. Якщо ми програємо, хто б що не говорив, тоді програє демократія, а значить програють США, європейські держави. Я знаю, всім непросто, але потрібно», – наголосив Зеленський.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus