USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Продана звільнили, а ДФС знову очолив підозрюваний у корупції чиновник

9 Вересня 2018 22:53
Близький до прем'єра виконувач обов’язків голови Державної фіскальної служби Мирослав Продан несподівано подав у відставку. Раптова зміна у найвпливовішій структурі країни, в якій під одним дахом перебувають і митниця, і податкова. Її керівник, фактично, контролює всі прибутки державного бюджету.

А поки оголошено конкурс на нового керівника, глава уряду поставив очільником ДФС чиновника, якого сам Продан відсторонив, бо той є фігурантом кримінальної справи щодо корупції, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Виходець з Вінничини Мирослав Продан був креатурою голови уряду, причому Володимир Гройсман не втомлювався підкреслювати свою особисту опіку над Проданом.

«Поки я прем’єр-міністр, він буде керувати Державною фіскальною службою», - запевняв Гройсман.

Така підтримка пролунала дуже вчасно, коли над Мирославом Проданом почали збиратися службові хмари. Вже влітку заговорили про невідповідність його чиновних заробітків та розкішних витрат. В тому числі, ширилася інформація про придбання люксової нерухомості на турецьких курортах.

«Після раптової відставки, Продан може легко оселитися на мальовничому березі Егейського моря. Про це свідчать ексклюзивні документи Генеральної прокуратури та Служби безпеки, які потрапили до нашої редакції. Згідно з цими сенсаційними матеріалами, Мирослав Продан, який мало не 20 років пропрацював на державній службі, у травні цього року придбав два об’єкти нерухомості в Туреччині. І Продан, що стосується елітних апартаментів, треба визнати – справжній знавець. «Ціновий діапазон нерухомості варіюється від декількох сотень тисяч доларів до кількох мільйонів». Звідки ж у держчиновника такі гроші?!» - роздумували в одному зі своїх випусків журналісти-розслідувачі програми «Схеми».

Під тиском обставин Мирослав Продан подав у відставку. Офіційно звільнення представили, як можливість для нього взяти участь у конкурсі на цю ж посаду. Втім, до конкурсу ще далеко, а тим часом прокурорські слідчі розкопали ще одну, цілковито кримінальну справу, яка може поховати амбіції не лише Продана, а й його покровителів. Місяць тому на Одеській митниці почалася велика спецоперація Генпрокуратури та податкової міліції. Оперативники віднайшли, що злочинна група організувала викрадення 37 контейнерів з нерозмитненим товаром на суму близько 160 мільйонів гривень.

«Ми маємо відео з камер спостереження і бачимо що саме з території митниці вночі ці 37 контейнерів вантажаться. Цим займався громадянин Амінєв і разом з керівником цього митного посту. – Тобто керівництво митного посту було в курсі того, що відбувається? – Всі були в курсі! Але потім керівник почав давати свідчення на Амінєва, було відкрито кримінальну справу», - розповів речник ГПУ Андрій Лисенко.

Вкрадений вантаж знайшли - це тканини та сільгосптехніка, причому товар на той час уже був розпорошений по кількох великих містах. Справа набула широкого розголосу, насамперед, через шалений обсяг вкраденого.

Ключового організатора Дениса Амінєва суд заарештував, він зараз у слідчому ізоляторі. Однак розслідування триває.

«Враховуючи, що злочин є особливо тяжкий, санкція статті передбачає покарання від 7 до 12 років, крім того, ми ж розумієм, що одна особа не може вчинити злочин, в нього є низка осіб-посібників, які допомагали, організовували. Коло осіб є досить широким», - розповідають у Генпрокуратурі.

Ветерани митної служби підкреслюють, що подібні операції неможливі без прикриття вищого керівництва митниці.

«Митник пропускає товар і якщо він порушує митне законодавство, то про це йому дають вказівку. Чи це буде старший зміни, чи це начальник поста чи це безпосередньо начальник митниці, але хтось йому дає таку вказівку. Сам митник ризикувати ніколи не буде! Тому що дуже багато контролюючих органів пункту пропуску», - пояснив один із колишніх працівників митниці.

Цього самого начальника Одеської митниці, Олександра Власова, на час розслідування відсторонили від посади, він проходить у справі як свідок, поки що. Через це неможливо пояснити, чому за ініціативи прем’єр-міністра Гройсмана саме цю людину днями призначено керувати усією фіскальною службою.

«Вплив на грошові та товарні потоки української митниці залишається предметом уваги різних політичних сил і може підштовхнути до розриву між президентом та прем'єр-міністром. Оголошена Володимиром Гройсманом боротьба з корупцією на митниці не дає відчутних для бізнесу та суспільства наслідків, а робота на кордоні так званих «чорних сотень», тобто рішучих силовиків, взагалі провалилася. На кого виведе розслідування багатомільйонної справи про 37 контейнерів тканини , як швидко Олександа Власова теж відсторонять і від цієї посади – лише питання часу» - зауважують журналісти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus