USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Кримінальна схема: як луцькі фірми імпортували авто за підробленими документами

11 Вересня 2018 08:57
Півсотні луцьких фірм-імпортерів автомобілів стали фігурантами кримінального провадження. Службовим особам згаданих підприємств інкримінують ухилення від сплати податків, привласнення майна та підроблення документів. Разом з ними до незаконної схеми були залучені брокери, закордонні експортери й працівники митниць. Збитки державі обчислюються сотнями мільйонів гривень. А самі організатори цієї схеми досі залишаються в тіні.

Так, ще у травні цього року до Печерського районного суду Києва надійшло клопотання прокурора Генеральної прокуратури України Валевича Олександра Сергійовича про арешт майна у кримінальному провадженні №42017000000003128. Згадане провадження внесене до ЄРДР ще 3 жовтня 2017 року за фактом формування невстановленою групою осіб штучного податкового кредиту для підприємств імпортерів продукції, які в подальшому отримують безпідставне право на бюджетне відшкодування.

Фігуранти

Під час досудового розслідування правоохоронці з’ясували схему ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах та формування фіктивного податкового кредиту підприємствами - імпортерами транспортних засобів. Тут були задіяні працівники митниці, відповідальні за митне оформлення імпортованих автомобілів, уповноважені брокери та службові особи підприємств-експортерів, підприємств-імпортерів, підприємств реального сектору економіки, а також особи, що здійснюють транспортування автомобілів на митну територію України.

На першій стадії реалізації цієї схеми були залучені службові особи півсотні українських підпиємств. Чимало з них мають або ж мали одного власника, чи були зареєстровані за однією адресою в одному ж і тому офісі. Більшість згаданих фірм мають луцьку адресу, декілька з Рівненщини, а ті, які нині зареєстровані у Києві, Сумах чи деінде, донедавна теж мали луцьку реєстрацію.

Проте, з власних джерел стало відомо, що за цим пластом підприємств стоять організатори, які воліють "не світитися" в публічному просторі. Такі собі "сірі кардинали" свого часу об'єдналися і з'явилися на публіці всього один раз - коли виконувачем обов'язків начальника Волинської митниці працював Андрій Андрейків.
Тоді на нього посипався цілий шквал критики і звинувачень. І саме тоді на слуху з'явилися прізвища людей, які, найімовірніше, стоять за згаданою схемою. Однак поки що ці прізвища не фігурують у провадженні.

Як ділки дурили державу

З’ясувалося, що ці підприємства начебто купували у закордонних партнерів автомобілі, а насправді ці покупки оплачували фізичні особи.

У поданих до митного оформлення документах зазначали, що відправником автомобілів є закордонні фірми, проте вони товар не постачали. Оплачували всі витрати фізичні особи-замовники, а не отримувачі-юридичні особи. Це дозволяло місцевим ділкам ухилятись від сплати податку на прибуток та інших обов'язкових платежів. Крім того, «на папері» луцькі фірми начебто мали чимало автомобілів «під реалізацію», хоча самих автівок і не було. Та це їм дозволяло проводити незаконні маніпуляції з податковим кредитом, зокрема надавати податкову вигоду підприємствам реального сектору економіки.

Виявили слідчі й те, що підписи на контрактах представників закордонних фірм, які постачали автівки, були підроблені. Тобто закордонні партнери і гадки не мали, що вони продають в Україну десятки автомобілів щомісяця.

Також у документах була занижена вартість транспортних засобів, щоб занизити митну вартість і ухилитися від сплати податків. Більш того, в підроблених документах часто вказувався несправжній рік введння в експлуатацію автомобілів. До прикладу, вантажівки МАN 2017 року випуску проїжджали через український кордон як старі автомобілі, введені в експлуатацію у 2012 році. Завдяки цьому фірмам нараховували акцизний податок за ставкою 0,026 EUR замість 1,04 EUR за 1 см3 об'єму циліндрів двигуна.

Рівень митної вартості не відповідав фактичній дійсності та був нижчим орієнтовно на 30 %, порівняно з аналогічними транспортними засобами, що реалізуються у країнах Європейського Союзу.

Без митників не обійшлося

В документах йдеться, що станом на 1 лютого 2018 року митне оформлення товару транспортні засоби, за згаданою схемою, продовжувалося в зоні діяльності Закарпатської, Житомирської, Волинської та Рівненської митниць ДФС. І хоч митники отримали вказівку ретельніше перевіряти під час митного оформлення документи і автівки (зокрема, йшлося про вантажівки MAN), та митники її проігнорували.

Так, у результаті проведеного митного оформлення за заниженою ставкою акцизного податку за наданими недостовірними відомостями про дату першої реєстрації автомобілів, службові особи ПП ТЕХАГРОТРАНС (ЄДРПОУ 40427114), ПП АВТОІМПОРТГРУП (ЄДРПОУ 40308168), ТОВ БІЗНЕСПРОМСТИЛЬ (ЄДРПОУ 40239257), ТОВ ЗАХІДАВТОЛЕНД (ЄДРПОУ 39032878), ТОВ ЦОЛЬДО (ЄДРПОУ 41185229, ПП ГРАНД АВТО (ЄДРПОУ 41202228), ТОВ АВТОВЕСТТРЕЙД (код ЄДРПОУ 40267551), ПП ГК Груп (код ЄДРПОУ 38796226), ПП Лідер Авто Захід (код ЄДРПОУ 41202762), ТОВ АВТОВЕСТТРЕЙД (код ЄДРПОУ 40267551), ТОВ "ЗБС" (код ЄДРПОУ 40287997), працівники Закарпатської, Житомирської, Рівненської, Львівської та Волинської митниць ДФС, діючи за попередньою змовою, у групі, з ознаками організованої, умисно ухилились від сплати акцизного податку до Державного бюджету України у сумі близько 20 млн. гривень.

Всі транспортні засоби, які випущені у вільний обіг з порушенням законодавства, переміщувалися, як правило, у пунктах пропуску Львівської митниці ДФС.

Декларування товарів та невірне нарахування податків здійснювали посадові особи зазначених СГД самостійно або на підставі договору, посадові особи ТОВ "ЗБС" (код ЄДРПОУ 40287997, юридична адреса 43000, Волинська обл., місто Луцьк, вулиця Карбишева, будинок 1, (офіс 402).

З’ясували правоохоронці й адресу, де, найімовірніше, виготовляли підроблені документи та вносилися відомості до офіційних митних документів. Це відбувалося за адресою: Волинська область Луцький район с. Струмівка вул. Рівненська, 74.

Мільйонні збитки

Та попередні цифри – це тільки маленька вершина айсберга. Далі – більше. Правоохоронці переконалися, що за період 2017-2018 років ТОВ Корпорація КРТ (ЄДРПОУ 37786903, яке перебуває на податковому обліку у Львівському управлінні Офісу ВПП ДФС), щоб ухилитися від сплати податків в особливо великих розмірах, фіктивно придбало в підприємств-імпортерів транспортні засоби на загальну суму 282 275 940 грн. (в т.ч. ПДВ 47 045 990 грн.)

Крім цього, аналогічне порушення виявили і під час аналізу фінансово-господарської діяльності ТОВ Л.К.О. (ЄДРПОУ 37317990), перебуває на податковому обліку у Львівському управлінні Офісу ВПП ДФС). Протягом 2017-2018 років тут фіктивно придбали в підприємств-імпортерів автівок на загальну суму 123 616 906 грн.

Тоді ж група підприємств-імпортерів фіктивно продала на користь фізичних осіб та підприємств реального сектору економіки автомобілі, на загальну суму більше 2 мільярдів гривень. При цьому, тільки сума ухилення від сплати податку на додану вартість, складає понад 330 мільйонів.

Далі буде...

***

Інформаційне агентсво Волинські Новини продовжить досліджувати згадану тему. Зокрема, ми розповімо, які саме підприємства погоріли на згаданому бізнесі та які події передували цьому. Лише згадаємо: кримінальне провадження охоплює незаконну діяльність підприємств і митників 2017-2018 років. Саме тоді Волинською митницею керував Віктор Кривіцький, якого вже у липні цього року призначили заступником голови ДФС... А найголовніше - ми розповімо про "сірих кардиналів" незаконного автоімпорту, хоч на перший погляд вони всі кришталево чисті. Тому - слідкуйте за наступними публікаціями на сторінках видання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
волинянин Показати IP 11 Вересня 2018 09:23
То може варто зробити нормальне розмитнення, щоб не було цього бардаку ?
Економіст Показати IP 11 Вересня 2018 10:02
При нормальному законодавстві усі ці надходження були би до бюджету України
Правдоруб Показати IP 11 Вересня 2018 10:05
Україна це єдина країна в Європі де самі низькі зарплати та пенсії та найбільша вартість розмитнення авто. Це говорить про те що держпосадовці високого рівня не зацікавлені в безпечному пересуванні свого населення.
valik Показати IP 11 Вересня 2018 10:05
а всі завжди ой євробляхери не платять податки та розмитнення обманюють країну,залишають пенсіонерів без пенсії...а насправді тисячі фірм які обкрадають державу при тому ж самому розмитненні ...занижуючі акцизні ставки і так далі...розкрадання на кожному кроці...тому не нийте що проблема від євроблях...всі як тільки можуть так і обманюють та обкрадають цю країну! Просто євробляхи це можливість для простих людей мати своє авто!
Євробидло Показати IP 11 Вересня 2018 10:47
Блін, Мені так смішно з цих бляхарських б*длюків. По вашій логіці, Я можу зайти в там там, купити сир сметану мясо молоко хліб на 350 ГРн, на касі заплатити 200 ГРн, а коли охоронець вимагатиме доплатити 150 Грн то Я повинен буду кричати "ааааа, в європі ціни дешевші а зарплати вищі, не буду платити, зробіть нову цінову політику і т.д..". Мене прикалують бляхарі, вони спочатку на митниці 100 Уе митнику дають, потім 300 Уе на підставну фірму, і по пару Уе за подальші перетини кордону раз в 10 днів, чи раз в рік. Самі ж прикормлюють митників, чиновників, а потім кричать "ааааа, яка країна, які чиновники які митники.....".
Хвєдя до Євробидло Показати IP 11 Вересня 2018 11:26
Ти, "євробидло", можеш перетнути кордон, купити в європі дешевші сир, сметану, м'ясо, молоко, хліб, повернутись додому, і бути тиждень веселим.
Правдоруб до Євробидло Показати IP 11 Вересня 2018 12:18
Ну тоді насолоджуйся тим що тебе дурять кожен раз коли щось купуєш по необгрунтовно завищеним цінам, через відкати та хабарі які кожен підприємець забиває в ціну товару ,за що платить звичайний споживач.
Правдоруб до Євробидло Показати IP 11 Вересня 2018 12:38
Для того щоб поставити свою продукцію у супермаркет я маю платити власнику відкат, для того щоб вирішити питання з перевіряючими мене держорганізаціями дати їм хабар а за це все заплатиш ти купуючи мою продукцію!!
Семен Показати IP 11 Вересня 2018 18:55
Чесно працювати в нашій державі нереально! Фіскали та інша шушара вип‘ють з підприємця всі соки! Так як кабмін, вр та президент дурять і обкрадають людей - не зможе ніхто...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus