USD 40.70 41.00
  • USD 40.70 41.00
  • EUR 40.70 41.00
  • PLN 10.12 10.30

Продаж сільськогосподарських земель, «шатуни» і популісти. Що говорив Порошенко у Раді – 2

7 Вересня 2017 15:12
Під час майже двогодинного виступу в Раді президент Петро Порошенко, окрім безвізу, депутатської недоторканності та ймовірних ризиків, зачепив питання про продаж сільськогосподарських земель, розповів про популістів та виступив з низкою інших заяв, пише «Страна.ua».

Все віддати в приватні руки. "Це не інвестори говорять"

Порошенко закликав дозволити продаж сільськогосподарських земель. На його думку, "земельний ринок і приватизація - це два найшвидших способи привернути в Україну гідний обсяг інвестицій. І це не інвестори кажуть - це загальносвітова позиція".

Під час цих слів Порошенка в залі пролунали невдоволені вигуки. Після цього він заявив, що в курсі щодо конфлікту інтересів інвесторів при приватизації.

Про популістів і внутрішню фронду

(Фронда — сучасне загальне позначення для політичної опозиції або антиурядових заворушень, часом з скептично-іроничною конотацією, - ред.)

За словами президента, низка політсил намагається розхитати ситуацію в Україні. "Деякі депутати навідалися на береги Потомаку і спробували послабити позиції України", - заявив президент.

"Куди частіше з'являються реваншистські ініціативи під гаслом" воно не спрацювало". Пропонується скасувати реформи. Ще три роки тому мені і більшості з вас здавалося, що реформи хочуть всі. Але це не так. Багато супротивників розсілися в різних гілках влади і в бізнес-офісах. У кожній системі, від низу до верху, є групи, яких влаштовує статус-кво. І опір їх системний", - зазначив президент.

Одним з найнебезпечніших Порошенко вважає виклик популізму.

"Популісти як справжні кухарі згрібають вершки на хвилі об'єктивного невдоволення людей. Декомунізація не знищила примари класової ненависті. Крім того, попит на популізм посилився через кризу. Електоральна ніша комуністів пустувала недовго. У ній освоїлися кілька партій з колишньої європейської коаліції. В ролі захисників народу вони виглядають впевнено, але це поки не подивишся в їх декларації", - констатував Порошенко, викликавши оплески залу.

Про економіку. "Ми не допомагаємо малому бізнесу"

З 2012 року частка Євросоюзу у зовнішній торгівлі України зросла на 10% і тепер становить 40%, заявив президент.

Також Порошенко закликав не скасовувати спрощене оподаткування. "Прошу при плануванні держбюджету 2018 утриматися від спроб скасувати єдиний податок", - сказав президент, додавши, що за три роки кризи держава ніяк не допомагала малому і середньому бізнесу.

Крім того президент розповів, що робитиме Україна після закінчення газового контракту з РФ.

"У зв'язку з тим, що контракт закінчується в 2019 році, наше завдання за допомогою Євросоюзу домогтися революційної зміни в організації транзиту. А саме - щоб російський газ європейці купували не на західному, а на східному кордоні України. А Україна якісні транзитні послуги надавала не Росії , а Євросоюзу", - підкреслив Порошенко.

Про українську мову

Глава держави подякував депутатам за прийняття мовних квот на радіо і ТБ. "На черзі проект, який гарантує української мови пріоритет в сфері послуг", - заявив президент.

"У сферу приватного використання мови держава втручатися не буде", - пообіцяв Порошенко.

Не підпише закон про призначення глави УПЦ МП

"Україна не може спокійно спостерігати, як інші держави використовують церковні інституції для досягнення своїх геополітичних цілей", - заявив Петро Порошенко, маючи на увазі УПЦ МП.

При цьому президент пообіцяв не підписувати один з антицерковних законів - той, який дозволяє державі призначати главу церкви, яка має коріння в Росії.

Про миротворців і Донбас

Україна почала цю дискусію ще в 2015 році, але наші партнери це не підтримували, заявив президент.

"Ми нарешті почули реакцію по той бік фронту. Але диявол криється в деталях", - вважає президент, який перерахував умови для введення миротворців на Донбас:

1. Миротворці повинні бути на всій території Донбасу: "Нам не потрібна консервація російської окупації".

2. Майбутня місія ООН повинна вийти на неконтрольовану ділянку українсько-російського кордону.

3. Місія не повинна включати представників країни-агресора і всіх конфліктуючих сторін.

4. Ніяких погоджень з представниками бойовиків не буде.

Воювати з Росією не можна

Порошенко попередив депутатів про те, що Україна не повинна намагатися повернути Донбас силовим шляхом.

"Армія Росії друга в світі за потужністю. Військовий бюджет в 16 разів перевищує український. Їх армія в п'ять разів більша за нашу. І повернення конфлікту в гарячу фазу поставить хрест на реформах", - підкреслив президент.

Також Порошенко заявив, що Крим не можна повернути військовими методами. "Чи можемо ми відбити Крим у Росії силою? Ні", - сказав президент.

Про російські соцмережі

- Російські мережі були і залишаються інструментами спецоперацій ворожих спецслужб у неоголошеній війні проти України. Тому й надалі за ними пильно стежитимемо і скорочуватимемо їхню присутність, пише Gazeta.ua.

Про АТО

- Улітку 2014 року велику частину Донбасу вдалося повернути під суверенітет України. Тільки пряма інтервенція російських військ з використанням сучасної техніки й озброєнь зупинила процес звільнення. І зірвала швидке завершення АТО, яке до вторгнення виглядало цілком можливим.

Про стосунки з Євросоюзом

- 1 вересня Угода про асоціацію запрацювала на повну силу. І вже зараз проміжним досягненням цього є зростання експорту в країни ЄС. Експорт виріс на 23 відсотки, а частка торгівлі з ЄС досягла 40 відсотків. Але головним досягненням України на сьогодні став безвіз.

Про повільність реформ

- Недовіра до державних інститутів нових і старих, політиків владних та опозиційних переростає в глибоку зневіру, апатію та депресію. Щоб зараз усунути цю небезпеку, ми з вами повинні діяти негайно. Дати друге дихання боротьбі з корупцією, економічним перетворенням. Прибрати щонайменше підґрунтя для розмов щодо нібито відкочування реформ, нібито наступу контрреволюції.

Про озброєння армії

- Розпочинаємо програму збройно-технічного осучаснення армії. Маємо виводити українське озброєння на рівень ХХІ століття, бо зараз воюємо зброєю ХХ-го. Сподіваюся, успішно завершимо переговори з нашими західними партнерами про постачання нам оборонної зброї.

Про боротьбу з корупцією

- Сьогодні жоден із високопосадовців немає гарантій безкарності. Ніхто нікому ніколи не може гарантувати політичний дах чи прикриття. Це стосується і "друзів" президента. Ні для кого зі своєї команди, у разі об'єктивних претензій з боку правоохоронців, адвокатом працювати не збираюся.

Про аудит НАБУ

- Підтримую ідею і прошу уряд найсерйознішим чином її опрацювати: замовити поважній міжнародній структурі незалежний аудит української антикорупційної політики останніх трьох років.

Про вступ до НАТО

- Російська агресія продемонструвала повне банкрутство міфу про позаблоковість. Разом із північноатлантичними партнерами ми спільно розбудовуємо українську армію відповідно до стандартів НАТО, яких вона в основному має досягнути вже на кінець 2020 року.

Не виключаю, що в належний час я ініціюю відповідний референдум, щоби продемонструвати волю українського народу – всім, і нашим друзям, і агресивній сусідці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Адольф Показати IP 7 Вересня 2017 16:39
"Армія Росії друга в світі за потужністю. Військовий бюджет в 16 разів перевищує український. Їх армія в п'ять разів більша за нашу. І повернення конфлікту в гарячу фазу поставить хрест на реформах", - підкреслив президент. Також Порошенко заявив, що Крим не можна повернути військовими методами. "Чи можемо ми відбити Крим у Росії силою? Ні", - сказав президент. ТАК ГОВОРЯТЬ КОЛАБОРАНТИ

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus