USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Протитанкові рови, міни й колючий дріт: як укріплюють кордон з Білоруссю на Волині

23 Грудня 2023 12:22
У межах Волині значна частина українсько-білоруського кордону облаштована системою інженерних загороджень. Нині вздовж лінії кордону прикордонники продовжують копати протитанкові рови і встановлюють огорожу.

Як розповіла Суспільному речниця волинських прикордонників Маргарита Вершиніна, металевий паркан будують у болотистих і важкодоступних місцях.

Залізобетонні піраміди, які в народі називають зубами дракона, розраховані на утруднення руху важкої техніки, встановлюють у місцях, де територія сухіша.
«У нас вздовж лінії державного кордону встановлено систему віддаленого відеоспостереження. Це мультисенсорні камери, які є й тепловізійними, тобто ми 24 години на добу здійснюємо моніторинг лінії державного кордону і всього, що відбувається по той бік», – розповідає Маргарита Вершиніна.
Читати ще: Щоб ворог навіть не потикався: показали, як мінують кордон з Білоруссю. Фото

На ділянках укріплення працюють і прикордонники, і місцеві.

65-річний водій Микола Іщук, який працює на екскаваторі, розповідає: метр за метром створює бар’єр для проходження техніки. Зі слів чоловіка, інколи бачить наряди білоруських прикордонників.
«Йшли от, то махали мені головою, я їм, то нічого. Усі роблять, то й я роблю. Як пенсіонер стараюся щось помогти. У житті ніхто не подумав би, що таке могло бути. Бачите, як далі немає нічого. А туди подивитися, то друга зовсім картина», – каже водій.

Прикордонник Сергій, який служить в інженерних військах, зазначив, що зараз встановлюють металеві стовпи, аби кріпити на них сітку.
«Цей паркан для того, щоб відгородитися від Білорусі й щоб не проникнули сюди вороги та їхня техніка», – каже військовослужбовець.

Читати ще: Мінування та рови: як від Волині до Чернігова укріплюють кордон із Білоруссю

Два місяці працює над укріпленням кордону з Білоруссю 21-річний прикордонник Роман. Поверх сітки, з його слів, прокладуть дві лінії єгози – колючого дроту.
«По-перше, є рів, який забезпечує від проникнення незаконних збройних груп і якихось вторгнень. І сітка дає можливість підтягнути свої війська для затримки часу», – розповідає військовослужбовець.

Спільно із силами підтримки Збройних сил України нарощують ділянки мінно-вибухових загороджень.
Речниця волинських прикордонників Маргарита Вершиніна зазначила, що протяжність кордону на Волині з Білоруссю становить 203 кілометри – більшість інженерних загороджень уже облаштовано.
«У кілька ешелонів будують. Долучаються і місцеві громади, обласна державна адміністрація, також районні адміністрації, благодійники, меценати. Основні зусилля у нас зосереджені на укріпленні цієї ділянки», – каже Маргарита Вершиніна.
Речниця волинських прикордонників додала, що ситуація на кордоні контрольована.

«Більш-менш спокійно, однак не варто недооцінювати ворога. Знаємо, що територію Білорусі активно використовує Росія у війні проти України. Ми готуємося до розвитку будь-якого сценарію», – запевняє Маргарита Вершиніна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
дідо Показати IP 23 Грудня 2023 13:26
раніше люмпен з Яценюка насміхався за паркан з кацапами...
Сергій Показати IP 23 Грудня 2023 13:30
Да тільце це треба було робити раніше,а не будувати дороги!
НеХолоп Показати IP 23 Грудня 2023 13:59
Це щоб звідси не втекли?
Оказія Показати IP 23 Грудня 2023 14:01
Там Яйценюх одну стіну вже збудував, пам'ятаєте?
Джек Показати IP 23 Грудня 2023 14:54
Все детально розпишіть що і де,шоб рашисти знали. І колючого дроту побільше,танки його люблять
Підпільник Кіндрат Показати IP 31 Грудня 2023 15:51
Може все ж краще ППО і засоби проти мопедів,- ніж колючий дріт і окопи??! Чи будем і далі проводити кампанії для "галочки" на догоду верхам ??!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus