USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Історія надгробної плити на меморіалі в Луцьку

6 Грудня 2014 19:00
Минає час, вмирають останні свідки кровопролитної війни 1941-го року. Та історія ніколи не забуде імена тих, чиї викарбувані на надгробних плитах на Меморіалі Вічної Слави у Луцьку. Таким був Петро Форманчук.

У сторінки воєнної історії він вписаний як розвідник, який протидіяв фашистам та польським військовим під час Другої світової війни. Також дослідники говорять про його діяльність проти ОУН у післявоєнний період.

Про військового Форманчука згадав під час спілкування із репортером Інформаційного агентства Волинські Новини генерал-майор у відставці, член національної спілки журналістів України, голова обласної організації ветеранів України Олександр Булавін. З його слів, Петро Форманчук народився у селі Жижниковці Ізяславського повіту Волинської губернії (тепер Хмельницька область), поблизу Кам’янця-Подільського в сім’ї селянина-наймита.

«У 1939 році Петро Форманчук став членом всесоюзної комуністичної партії. Закінчив 2 курси Шепетівського педтехнікуму та Київську міжкрайову школу НКВС.

У 1930-1938 роках працював у Білогірському районі Хмельницької області вчителем початкової школи, потім став інспектором районного відділу народної освіти, завідувачем відділу районної газети. Далі обійняв посаду заступника голови райвиконкому. І з червня 1938 року він став старшим уповноваженим Водного відділу НКВС УРСР, а згодом першого (розвідувального) управління НКДБ УРСР. Пізніше став начальником оперативної групи при партизанському з’єднанні генерала-майора НКВС Олексія Федорова. Зауважимо, що Федоров - двічі Герой Радянського Союзу.

Так, із серпня 1943-го року Форманчук став командиром спеціальної розвідувально-диверсійної групи «Волинці» 4-го управління НКДБ СРСР, яка оперувала на території Чернівецької та Закарпатської областей, здобувала й передавала радянському командуванню інформацію про ворожі укріплення у цьому регіоні та ситуацію на окупованих територіях», - розповідає Олександр Булавін.
Олександр Булавін
Олександр Булавін
Про пізнішу діяльність Петра Форманчука, який похований на Меморіалі Вічної Слави в Луцьку, згадують у своїй роботі «Розвіяні міфи. Історичні нариси і статті» Дмитро Вєдєнєєв та Сергій Шевченко.

«Сьомого жовтня 1943-го «Волинці» десантувалися в Білорусі в районі дислокації партизанського з’єднання генерал-майора Бегми. За місяць лісами дійшли до партизанського з’єднання Федорова, що діяло на Волині, й воювали до квітня 1944-го, коли вийшли назустріч радянським військам. Як свідчать історичні джерела, із 7-го липня 1943-го рокудо 14-го березня 1944-гороку, партизани під командуванням Федорова пошкодили 549 ешелонів з боєприпасами, пальним, технікою та продовольчими товарами ворога.

Потому «Волинці», разом із Форманчуком, збирали відомості про формування Армії Крайової, що прагнула відновити польський контроль над західноукраїнськими землями.

Згодом бойові дії перенеслися на терени Східної і Центральної Європи, де розгорнулася нова сторінка біографії «Волинців».

Загін налічував 125 бійців, серед них - сім оперпрацівників і три радисти. Основні завдання спецпідрозділу - добувати інформацію для радянських військ про ворожі частини, вчиняти диверсії на комунікаціях, створювати умови для просування розвідників і спецгруп у запілля ворога.

«Звір - так ми називаємо нашого командира», - писав автор щоденника, після того, як знервований Форманчук у нестямі бив підлеглих офіцерів, а одного власноруч розстріляв.

Перебування на угорській території ускладнювалося «ворожим», зі слів Форманчука, ставленням населення до загону. Причина цього прозаїчна: раніше Карпатським краєм пройшов воронезький партизанський загін Макарова, який силою забирав у гуцулів худобу, хліб та одежу. Невдоволені місцеві жителі навели на «макарівців» фашистів, які в бою розгромили партизанів поблизу річки Черемош.

Селянський син Петро Форманчук зі знанням справи писав у звіті, що умови господарювання в горах такі важкі, що за вівцю, коли її забрати в гуцула, він помститься.

Наприкінці липня нечисленні групи бійців загону повернулися до України.

Нагадаємо, що у лютому 1945-го року була проведена Будапештська операція, після якої останній європейський союзник Німеччини - Угорщина - була змушена капітулювати.

Багато хто з «волинців» загинув, але їх дії відволікли на себе частину сил ворога, вони збирали відомості про карпатські перевали, укріпрайони, прикордонний режим, тощо. А це, певною мірою, допомогло радянському військовому командуванню планувати наступальні операції.

Також, Петро Форманчук, після війни був активним учасником боротьби з політичним бандитизмом у Західній Україні» - керував відділом 2-Н (протидія ОУН) у Станіславському УМДБ. Помер1974-го року».

Якою б не була історична правда, не залежно від того, чи Петро Форманчук був героєм Радянського Союзу й воював проти польських збройних формувань та фашистів, чи був ворогом для ОУН, - лучани вшановують його як борця за Батьківщину. Тому щороку до його надгробної плити кладуть квіти й підмальовують фарбою вицвівші від віку букви імені.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло про подвиг волинського розвідника, який увійшов у світову історію. Зокрема йшлося про те, що розвідник із Ковельщини Олександр Сидорчук здійснив подвиг: знищив 27 фашистських літаків, а це цілий полк. Окрім того, волинський розвідник ліквідував 25 авіамоторів, бензосховище та два ангари.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 38
дідо Показати IP 6 Грудня 2014 19:04
З сторони вулиці Шопена, багато могилок датованих 45,46,...53 роки. З ким ці "герої" у той час воювали та загинули, коли німців вже небуло на Волині?
Григорій Іванович до дідо Показати IP 6 Грудня 2014 22:57
"лучани вшановують його як борця за Батьківщину" - якось дуже вже оригінально - катував патріотів України....Яка ж у нього Батьківщина - Саталін, Лєнін?
патріота Показати IP 6 Грудня 2014 19:15
Знов той чекіст засланий нквдистів рекламує. Мав би хоч трохи совісті.
баба Показати IP 6 Грудня 2014 19:28
Типовий совіцький послужний список: ...у сімї селянина-батрака-наймита, НКВС, УМБД... "Народний" месник. Не одну закрутку закрутив на шиї волинян. Шакал і кровопивця. Це з тих, які мріяли з усіх зробити наймитів-батраків КПРС.
сумний українець Показати IP 6 Грудня 2014 19:35
Нічого не можу сказати поганого про Форманчука П.Ф. Однак, я не розумію як інформаційне агентство Волинські новини на цьому прикладі виховує в день Збройних Сил України повагу і гордість до наших воїнів. Як видно з довідки, Форманчук П.Ф. не був прихильником незалежності України. Невже, немає героїв, які віддали і віддають життя за Україну. Чи можливо Волинським Новинам все одно про кого писати
Сергій Показати IP 6 Грудня 2014 19:51
549 ешелонів,,,їх за всю війну по залізниці Ковель - Сарни ,стільки не пройшли ,Це так комуняки всюди приписували собі подвиги,В час війни хлопці з УПА ,с,Вовчецьк ,сотник Кирило Максимчук ,псевдо Стріла,ОТО він і давав жару фашистам ,а НКВД за ними ганялися ,,,,,,,,Далі просто не буду розповідати ,Одно ,що героями там були інші ,,
дідо Показати IP 6 Грудня 2014 20:15
29 января 1945 оперативная группа капитана НКГБ Петра Форманчука в селе Средний Бабин Войниловского района Станиславской (ныне Калуский район Ивано-Франковской области) захватила в плен члена Центрального провода ОУН Александра «Беркута» Луцкого и его жену Юлию, которые рассказали о создании УНС (Беркут через год был расстрелян за государственную измену). По его словам, во время похода Сидора Ковпака в июне 1943 года Роман Шухевич отдал приказ о создании рубежей обороны. Областные проводы ОУН стали проводить мобилизацию своих членов и обеспечивать их оружием, обмундированием и продовольствием. К 15 августа в составе УНС насчитывалось 5 куреней (до 2 тысяч штыков)
баба Показати IP 6 Грудня 2014 20:21
Надмогильна плита людини з ганебним минулим.
дідо до баба Показати IP 6 Грудня 2014 20:28
Ця стаття ,щоб споганити день Українського війська.
дідо Показати IP 6 Грудня 2014 20:33
Цей Булавін вислужував 5му відділі КГБ. 5-е Управління, яке мало також назву оперативного, і відповідні його підрозділи ( управління - відділи - відділення ) на місцях було утворено в липні 1946 Згідно з наказом від 2 листопада 1946 № 00497, на 5- те Управління МГБ УРСР покладалася попередня оперативна розробка осіб, підозрюваних у ворожій діяльності; оперативні заходи з припинення спроб проникнення агентури ворожих розвідок в секретні частини державних установ, організацій, промислових підприємств та наукових установ ; пошук авторів і розповсюджувачів антирадянських анонімних документів. З 1950 р. на 5- те Управління також покладено завдання боротьби з «антирадянським елементом» серед церковників і сектантів
Бригадир Показати IP 6 Грудня 2014 20:42
Фурманчук - герой , цим ДІДО і не снилося як вони працювали ....
дідо до Бригадир Показати IP 6 Грудня 2014 20:49
тоді працівники ГЕСТАПО також герої .
ман до Бригадир Показати IP 7 Грудня 2014 09:38
Не місце твоїм "хероям" на меморіалі.
віктор Показати IP 6 Грудня 2014 20:52
він захищав не народ і не державу а сталінську фашистську верхівку і цим все сказано
баба до дідо Показати IP 6 Грудня 2014 21:07
"З сторони вулиці Шопена, багато могилок датованих 45,46,...53 роки. З ким ці "герої" у той час воювали та загинули, коли німців вже небуло на Волині?". Ці херої на 90% боролись не з німцями, а з вояками УПА, і ця боротьба за Західній Україні тривала до середини 50-х років. Влітку 1955 року в селі Нічогівка нинішнього Маневицького району в схроні неподалік села в лісі був схоплений так званий "бандерівець". Такий енкаведист, як форманчук, накинув йому на шию мотузку, привязав до підводи і волік на виду в усіх мешканців села кілометрів три. Про це мені у 80-х роках неодноразово розповідали в Нічогівці очевидці цього жорстокого видовища.
Хмельничанин до Бу Показати IP 6 Грудня 2014 21:37
Ізяславський повіт, а тепер район, знаходиться ну зовсім не близько, а навіть дуже далеко від Кам'янця - Подільського.
морозюк Показати IP 6 Грудня 2014 21:45
для критиков Форманчука: если бы не такие как он, - варили бы с вас мыло где-нибудь в Освенциме или Майданыке....подумайте....если бы Гитлер победил в войне: где бы вы были?
Віктор до морозюк Показати IP 6 Грудня 2014 22:43
в європі і нормально жили б....скільки ж то комуняки безневинних людей погубили...
вїктору Показати IP 6 Грудня 2014 23:02
якщо твій дід в гестапо служив то тї жив би
upsoborvolyn Показати IP 6 Грудня 2014 23:27
Які герої ви про що це територія колишнього польського цвинтаря який був прикрасою Луцька як Личаківка у Львовіи до1978 року коли по вказівці з москви його сплюндрували а потім розбудували так званий меморіал слави, поховання радянських солдат було під солдатом(пам,ятник )який лежить з автоматом розмір могили був 8м на 10 м і все більше ніяких поховань совєтів не було,потім з,явились поховання бувших гебешників яких знищили наші хлопці з УПА але після відкриття цього так званого меморіалу по вказівці з обкому комуністів з,явились і ці плити нібито тут похованих гебістів ,Є лише одне поховання в середині 90-х знайшли на приватному подвір,ї вул.Потебні залишки невідомого вояка червоної армії якого залишки перенесли і поховали під плитою напроти стадіону.А взагалі треба ставити питання про ліквідацію цього так званого меморіалу російсько-радянської слави! Слава Україні!
віктор Показати IP 6 Грудня 2014 23:35
історія вже сказала своє фе комуно-фашистській нечисті...лише на території росії її залишилось зачистити
upsoborvolyn Показати IP 6 Грудня 2014 23:53
А взагалі треба вичислити цю путінську наволоч яка тут пише про гестапо!Слава Україні!
Ирина Показати IP 7 Грудня 2014 07:22
Неоднозначность в истории не означает, что этот человек не защищал Украину. Сегодня тоже к действиям украинской власти по разному относятся- одни называют многих украинцев, в том числе и волынян героями, другие- фашистами и хунтой. Изливать желчь не стоит- благодаря таким личностям в истории Луцка, например, город сегодня жив и вы живете- ветеранов, как Красной Армии, так и УПА все меньше и меньше в живых- уважайте, они давно между собой примирились- многих вместе видела не раз и не два. А вы все грызетесь. Украина- то одна. А будете продолжать в том же духе, найдутся вокруг нас страны, которые спят и видят, как бы по кусочкам Украину разорвать. А по поводу "в європі і нормально жили б.."- не жил бы ты нормально в Европе , если бы режим Гитлера получил победу в 45м- немцы и сегодня своим детям рассказывают отнюдь не с гордостью о странице этой истории своей страны- школьников возят в бывшие концлагеря, показывая, как нельзя вершить историю и насколько стыдно и сейчас нации за преступления своего бывшего лидера- знаю, о чем говорю, поскольку жила в Германии. Да и Нюрнбергский трибунал никто не отменял. Да и не отменит. А вы читайте историю, не только "современные" украинские учебники, но и иностранную литературу. Уж хотя бы с переводчиком...
Отто до Ирина Показати IP 7 Грудня 2014 08:11
А чому так делікатно ти обходиш історичний факт москальских концтаборів, де було знищено набагато більше людей ніж у німецьких таборах. Окрім того совєти у концтаборах знищували власний народ. І найактивнішу роль у цьому зіграли НКВДісти. А наразі, герої воїни УПА, які захищали суверенітет України, не мають навіть статусу учасника бойових дій, а їхні кати нквдісти користуються усілякими пільгами та благами. Хіба це справедливо?
леся до Ирина Показати IP 7 Грудня 2014 08:14
Судячи із твого опусу для тебе українська мова також є іноземною. Валіза-вокзал-москалія!!!
патріота до леся Показати IP 7 Грудня 2014 08:49
Чтоб понятней было - переведу даме на русский: ЧЕМОДАН-ВОКЗАЛ-РОССИЯ. УЙОПЕН ЗЕ БИТТЕ. И побыстрее:-)
віктор до Ирина Показати IP 7 Грудня 2014 13:29
ірка..ти спочатку свою мову вивчи а вже потім роповідай про іноземну
Штефан, Луцьк Показати IP 7 Грудня 2014 08:53
Дивно. Ніколи не міг запідозрити "ВН" у симпатіях до НКВД. До чого це все? Він яничар! Кат українського народу. Розумію. Історія, і все таке. Проте, нам її нав'язали насильницьким шляхом. Замість славити справжніх героїв ОУН-УПА, котрі поклали свої молоді життя на вівтар сьогоднішньої нашої Незалежності, славите пронафталінених окупантів. Витягніть із саркофага іще й мумію Петра І. Комуняку на гілляку. Слава Україні.
сумний українець до Показати IP 7 Грудня 2014 10:52
Скажи как мне любить русских, которые убили на Донбассе 1250 украинских воинов и более 3000 покалечили. Или украинские солдаты гибнут в Ростовской области. Если есть мозги поймешь - а скоты мозгов не имеют. Русское освобождение украинцы всегда помнят, и Батурин - 1709 года и Киев 1918 года, и несет оно только смерть.
морозюк до сумний українець до Показати IP 7 Грудня 2014 11:25
Слушайте, ну не все украинцы, как Янукович и компания, и не все русские, как Путин и кооператив "озеро". А про все помнят, память твоя однобока (про Батурин ит.д.)....Запорожцы тоже участвовали в русской смуте 1612 года... Все соседние народы, когда либо друг друга резали в истории...Только одни ставят это в главу угла и сеют ненависть, а другие пытаются это сгладить, жить толерантно со взаимоуважением, как в Европе...
Всім Показати IP 7 Грудня 2014 11:57
Ну дуже цікаві коментарі! "НВ" або експериментують, або тестують, але результат є. Якщо відкинути певну ідеологізованість цього матеріалу, то можна зробити деякі висновки. А саме - чимало українських патріотів пишається Роксоланою, і не за те, що вона чимось допомогла Україні, а за те, що виявилась мудрою жінкою, і разом з тим ладні затоптати тих співвітчизників, які працювали на КПСС-СССР. Вони давно померли і їх варто пам'ятати за розум і талант, і шкодувати за тим, що цей талант мусили віддавати не своїй державі. Так само, як тисячі українців нині працюють на США, Росію, Канаду, Австралію і не тому, що неодмінно є ворогами України і українського народу, а тому, що в силу певних обставин випали з українського суспільства. Давайте думати над тим як збудувати таку державу, з якої не виїжджатимуть в пошуках кращої долі талановиті люди.
Штефан, Луцьк до Всім Показати IP 7 Грудня 2014 14:43
Пардон, "Всім". Вставлю своїх 5 копійок. Розуму і таланту у яничарів вистачало. Але, тільки на зраду і гноблення власного народу заради інтересів чужаків. А знаєте чому? Бо чужі були сильніші за своїх. І так завжди. Оце й вся причина. Зайди платили нашим землею, грішми і пільгами, квартирами та посадами. Ось вони й служили загарбникам. Як все просто - вони такими народилися. Як геї, трансвестити, лесбіянки, садисти чи бі-сексуали та інші збоченці. Я корінний українець і волиняка - є така нація. :))) То і захищаю народ з якого вийшов. І не допущу зникнення волинської національності - бандерівців, бульбашів, мельниківців та поліщуків. Слава Україні!
Анонім Показати IP 7 Грудня 2014 12:26
Хоч один тверезий голос серед всього цього хору. Люди,ну невже вам ще не набридла вся ця політична вакханалія, розбрат і революції? Невже ж так погано вчили історію, що вона ніяких уроків не дає? Ну, прогнали Яникову банду, чи сім"ю, називайте як хочете, а кого привели до влади? Коломойських з потрійним громадянством, якіще нахабно сміються, що законом не дозволено лише подвійне? Україною керують три жиди: Вальцман, Гройсман і Бакай, такі ж самі олігархи, які в порушення всіх законів у вищий орган виконавчої влади приводять іноземців, які навіть мови державної не знають. Дійшло до того, що Хмельницький і Шевченко, які не надто прихильними були до їх племені, вже не є героїчними постатями в історії України. Невже тяжко зрозуміти, що Історія України - це не лише націоналістичний рух, а й козацькі повстання, де різали католиків-уніатів-жидів, Роксолана, яка розставляла ноги під Сулейманом, але ми нею чомусь пишаємось, Фурманчуки-Березняки-Кожедуби та інші герої війни, які свято виконували свій воїнський і громадянський обовязок, як вони його розуміли і як вимагав тодішній час. Можливо, пора припиняти бризкати слиною один на одного і відкинути політичні пристрасті? Без загальнонаціонального примирення і прощення ми дограємось до того, що держава остаточно розвалиться.
Ирина Показати IP 7 Грудня 2014 14:48
"Судячи із твого опусу для тебе українська мова також є іноземною. Валіза-вокзал-москалія!!!"- жовчі в тебе багато, дивись, якби не пошкодило, пожовтієш ще, леся- з маленької літери. На рахунок мови- володію українською, російською, німецькою, польською вільно, англійсьою трохі гірше, французькою спілкуюсь на рівні В2, TOEFL здано ще після закінчення школи. Хочу запитати вас- крім україньскої, ви хоч одну ще мову вивчили без хабарів викладачам, дорогенькі?! Українська для мене не рідна, але знаю я її на "відмінно". І люблю, кому кортить знов мене поплюжити. А пишу зараз українською, бо, бачу, що російськой мови не розумієте, не хочете розуміти і усі розмови про вашу толерантність- маячня повна, уся гідота з вас так і лізе. Шкода, що гарну Україну і людей ганьбите...
розум Показати IP 7 Грудня 2014 14:58
І знову пам"ятники... Та залиште, на кінець, Ви Їх у спокої. За мертвих або добре, або ніяк. Ви за живих подумайте, бо скоро лише пам"ятники тільки й лишаться. А так хочеться миру, спокою, розуміння...
Штефану Показати IP 7 Грудня 2014 16:53
Не варто душити Україну в обіймах, тобто не варто уподібнюватись маленькій дитині, яка від надлишку почуттів душить кошеня. Українська нація незнищенна. Це доведено сторіччями бездержавної історії. Доведено і те, що розвитку нації завжди заважали окремі її представники, якім ввижалось, що вони є її персональним уособленням, які здатні вберегти бандерівців, мельниківців, бульбашів та поліщуків. Вони виникли в минулому без помочі спасителя нації, а тому вони будуть і в майбутньому.
kminfo Показати IP 7 Грудня 2014 17:31
Як мешканець Хмельницької області, хочу наголосити на нісенітниці у міфі про "героя": "З його слів, Петро Форманчук народився у селі Жижниковці Ізяславського повіту Волинської губернії (тепер Хмельницька область), поблизу Кам’янця-Подільського в сім’ї селянина-наймита". - Ізяслав знаходиться на півночі сучасної Хмельниччини, і це дійсно частина колишньої Волинської губернії. А Кам’янець-Подільський ніяк не міг бути поблизу, тому що а) знаходиться на відстані 200 км від Ізяслава і б) належав до іншої губернії - Подільської.
123 Показати IP 8 Грудня 2014 08:59
Люди добрі скільки вже можна до тих пам"ятників чиплятися, невже в держави більш немає чим зайнятися. Ви подивіться люди на сході вже голодують, немає світла, газу, скоро буде там геноцид проти народу. Почитаєш коментарі і дивуєшся, то може не треба було воювати з фашистами, і де б ми тоді були, і була б така нація як українці. Шкода, що ми українці такий народ - який вміє тільки один одного паплюжити, а може треба простити одне одного, тоді ми будемо тільки сильна нація.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus