USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Психологи для волинських бійців: треба військові, а є – цивільні

8 Жовтня 2014 11:33
До роботи з волинськими військовими, які повернулися з зони антитерористичної операції, залучені практикуючі психологи з різних сфер.

Про це розповів начальник обласного управління охорони здоров’я Ігор Ващенюк під час презентації реабілітаційного центру для бійців АТО вчора, 7 жовтня.

З його слів, до роботи у Луцькому гарнізонному госпіталі залучаються працівники обласної психіатричної лікарні, психологи і Міністерства надзвичайних ситуацій, і Міністерства внутрішніх справ, і психологи, які працювали у сфері освіти. Він розповів, що волинські фахівці їздили до Києва на семінар, організований Міністерством охорони здоров’я, і такі навчання, переконує, організовуватимуться безперервно.

Підвищувати свою кваліфікацію доведеться і психологам, які працюють в районах. Здебільшого це освітянські психологи.

«Такі фахівці мають працювати в районах, вдома, в сім’ї. Адже тут (в реабілітаційному центрі, створеному на базі госпіталю для інвалідів війни – ред.) вже будуть лікуватися тяжчі випадки. В основному в районах працюють освітянські психологи, але всі обласні фахівці нині працюють за єдиною програмою», - каже Ігор Ващенюк.

Власне про те, що в Луцькому гарнізонному госпіталі працює ціла бригада психологів переконують і у Міністерстві оборони. Зокрема, минулого тижня у Львові про це говорили у медіа-кризовому центрі. Про це розповів у коментарі кореспонденту Інформаційного агентства Волинські Новини офіцер Регіонального медіа-центру Міноборони підполковник Володимир Скоростецький під час зустрічі з волинськими журналістами.

«В Луцькому госпіталі є штатний психіатр. Про це говорили у Львові на МКЦ. Крім того, у Луцьку працює ціла бригада психологів-волонтерів. Усі, хто повертається, мають пройти освідчення. До прикладу, у Львові пройшли освідчення 900 чоловік, в психіатричній лікарні лежать 30 військових. Це не означає, що вони потребують психіатричного лікування, вони там проходять реабілітацію. Та, на жаль, у наших людей ще є упереджене ставлення до психологів, яких прирівнюють до психіатрів», - каже він.

Також під час того ж обговорення у Львові, задавали питання про самогубця, який повісився у Луцькому госпіталі. Нині в закладі, зі слів офіцера Регіонального медіа-центру підполковника Вадима Бакая, триває розслідування цього випадку, чому так сталося: чи це вплив зони АТО, чи соціальних чинників. Коли закінчиться слідство – стануть відомі результати.

Та величезна проблема в сьогоднішніх умовах – це те, що інститут військових психологів фактично був знищений.

«Військових психологів припинили готувати, адже ми не воювали, тож потреби в них наче й не було. Їх використовували не за призначенням – вони були офіцерами з виховної роботи. А на посади психологів приходили «ліві» люди. Така практика була раніше», - каже Вадим Бакай.

Зараз, кажуть офіцери Міноборони, психологічна служба в ЗСУ потрохи відроджується. Власне, кожен командир свого часу вивчав психологію. Але цьому варто було б приділити більше уваги. Адже у військовій науці є цілих чотири спеціалізовані дисципліни. І це не «псевдонаука», а справжній інструмент маніпуляцій.

«Їм (командирам – ред.) треба читати військову психологію, психологію військових колективів, військову соціологію і військову соціологію військових колективів. Це зовсім інші речі, неспівставні з цивільними дисциплінами. І це дуже сильна штука. Ще на зорі своєї офіцерської служби я був офіцером з виховної роботи і кілька пунктів з них випробував на живих людях. Це потужний і дієвий маніпулятор свідомості», - пояснює підполковник Бакай.

Раніше ІА Волинські Новини повідомляло, що Луцький гарнізонний госпіталь, посилаючись на документи Міністерства оборони, не відправляє військових на лікування у інші заклади області, бо «не мають права».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus