USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Рабан – не винен, - адвокат

5 Липня 2012 09:12
Директор історико-культурного заповідника Тарас Рабан не відповідає за обвал перил в Луцькому замку, який стався 2002 року і в результаті якого важкі тілесні ушкодження отримала молода дівчина. Причина руйнування – недотримання державних будівельних норм під час монтажу конструкції.

Про це 4 липня «ВН» заявив адвокат підсудного Олег Усаченко.

Нагадаємо, нині суд розглядає справу щодо резонансного випадку, коли з мурів Луцького замку впала дівчина.

Рабана судять за частиною 2 статті 367 Кримінального кодексу України (службова недбалість).
А приблизно місяць тому прокуратура обласного центру Волині порушила кримінальну справу щодо підсудного за фактом зловживання владою та службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам.
Власне, 4 липня у суді опитали двох свідків.
Начальник відділу технічного нагляду обласного управління містобудування, архітектури та ЖКГ Олександр Зайцев розказав, що в 2002 році, коли дівчина впала через обвал перил, відбувся ремонт конструкцій, і його відомство обов’язково мало перевірити якість виконаних підрядником робіт.

З його слів, 10 років тому це робив його колега, який вже помер. Також Зайцев повідав, що за якість ремонту відповідає підрядник, відділ технагляду та авторський нагляд, тобто фахівці з установи, яка проектувала реконструкцію. «За умови, що замовник подав відповідну заявку і підписав договір», - зауважив фахівець.

Натомість адвокат Олег Усаченко розповів йому, що експертна комісія причиною обвалу назвала порушення державних будівельних норм. А саме – шурупи, які скріплювали перила, були закороткі. Тож юрист поцікавився, чи проводили перевірку цих елементів.

Зайцев відповів, що не знає. Водночас додав: «Не думаю, що перевіряли пази перил. Бо це не така важлива конструкція», - відзначив спеціаліст. Насамкінець він висловив думку, що після здачі робіт відповідальним за стан перил є той, кого призначає власник приміщення.

Інший свідок, головний інженер НДІ «Проект та реконструкція» Микола Лук’янюк розказав, що в 2002 році він був головним інженером проекту, до якого входило оновлення перил в замку. «Але нині важко знайти документи, які вкажуть на автора замовлення проекту. Оскільки в липні 2011 року знищили їх, бо вони не становили історичної цінності», - повідомив фахівець.

Хоча згодом виявилося, що в свідченнях він назвав замовника – управління містобудування, архітектури та ЖКГ Волинської ОДА.
Також він зазначив, що проект складався відповідно до всіх чинних будівельних норм. Мовляв, якби такої помилки припустилися на стадії проектування, то її обов’язково виявили б установи, які затверджують документ.
На цьому опитування свідків завершили і, у зв’язку з неявкою на засідання постраждалої, розгляд справи вирішили продовжити пізніше.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
) Показати IP 5 Липня 2012 09:59
ну крышка Рабану...схавают его
00 Показати IP 5 Липня 2012 10:33
І шо в нас за дурна країна,ніколи ніхто ні за що не відповідає, ніхто ні чого не знає, документи завжди втрачені чи спалені, а винний постраждалий та традиційно той хто вже помер. Вже б хоч людину, яка десять років тому померла, не чіпали.
Сергій Показати IP 5 Липня 2012 15:37
Подібний тиск на директорів замків відбуваеться і в інших західноукраїнських містах,з метою усунення їх(незговірливих) від посад і провести відчудження дорогих земель,виведення ,їх з ,історико культурних заповідників ,і приватизації "данецкімі".Причини,для того знаходяться різні.Знаю,що кажу.
Саньок Показати IP 9 Липня 2012 08:54
Сергій +1
сергію+ до Саньок Показати IP 10 Липня 2012 10:11
це було відомо одразу після того як спущений з ланцюга горе-діяч левчук за ДУЖЕ ВЕЛИКЕ бабло розпочав кампанію проти директора заповідника! і зовсім нешанований пан величко в своєму театрі одного актора також щоразу дає зрозуміти - чий він холоп! взагалі велика ганьба--т.з. заслуж.журналіст--а мова як пацана! це навіть не суржик!!!цікаво-звідки ті регалії та чи написав би той пан диктант бодай на 3-?!
)) Показати IP 10 Липня 2012 14:23
Ходять чутки, що вже призначили нового директора заповідника. Цікаво кого, хтось знає? бо в офіційних інформ.джерелах ніби нічого не було.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus