USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.94

Рада безпеки ООН ухвалила резолюцію щодо України

17 Лютого 2015 23:41
Резолюцію, яка висловлює підтримку черговим мінським домовленостям від 12 лютого і закликає виконати їх повністю, включно з усеохопним припиненням вогню., сьогодні, 17 лютого, ухвалила Рада безпеки ООН. Про це інформують наші колеги з Радіо Свобода.

Крім того, в резолюції підтверджено «повну повагу до суверенітету, незалежності і територіальної цілісності України» і висловлено «глибоке занепокоєння з приводу трагічних подій і насильства у східних регіонах України».

До первісного тексту резолюції, який вносила Росія, внесли низку поправок. Зокрема, згадку про підтримку незалежності України, а не тільки суверенітету і територіальної цілісності, додали на вимогу західних країн.

Також від Росії домоглися схвалення додатку до резолюції, який закликає здійснити незалежне розслідування збиття малайзійського лайнера над Донбасом минулого року, внаслідок якого загинули 298 людей, і притягти винних до відповідальності.

Рада безпеки, крім того, висловила переконання, що становище на сході України можна вирішити тільки мирним способом.

Під час обговорення резолюції, серед іншого, представник США Саманта Павер назвала «щонайменше іронічним» те, що проект резолюції про мир на сході України подала саме Росія, і вона ж, з її слів, «підтримує масований наступ» в Україні.

Сьогодні Рада безпеки ООН ухвалила також заяву для преси, в якій висловила особливе занепокоєння становищем біля Дебальцевого й закликала негайно припинити бойові дії і забезпечити доступ туди спостерігачам ОБСЄ, які перевірили б виконання мінських домовленостей.

Засідання Ради безпеки ООН щодо становища в Україні після набуття чинності черговим припиненням вогню попередньо планували ще на неділю, але його довелося відкласти. Як повідомляв постійний представник України при ООН Юрій Сергєєв, той проект резолюції, який подала Росія, викликав «багато зауважень», і його по суті перетворили на «колективний проект».

Згідно з умовами домовленостей, досягнених минулого тижня в Мінську, з півночі на неділю мав настати режим припинення вогню. Та порушення цього режиму відбуваються постійно, сторони звинувачують у цьому одна одну й заперечують свою вину. Зокрема, найзапекліші бої тривають біля Дебальцевого. Українські силовики заявляють, що, згідно з наявною інформацією, підтримувані Росією сепаратисти отримали з Росії завдання захопити Дебальцеве, важливий залізничний вузол, який контролюють українські війська, за будь-яку ціну, незважаючи на оголошений режим припинення вогню, тому становище там постійно напружене. Згідно з останніми повідомленнями, частину міста нападники вже захопили. Тим часом підтримувані Росією сепаратисти заявляють, що й далі продовжать обстріли частини підконтрольної владі України території біля міста Дебальцеве, бо вважають її «своєю». Росія ж стала говорити, що не брала на себе в Мінську ніяких зобов’язань і взагалі є не учасником цих домовленостей, а, мовляв, лише «гарантом».

Окрім того, Сергєєв наголосив, що бойовики хочуть знищити всіх захисників Дебальцевого, а потім - піти на Харків. "Російська Федерація повинна вивести озброєння, змусити бойовиків виконувати Мінські угоди. Ми повинні зберегти надію на мир", - резюмував постпред.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Дончанин Показати IP 18 Лютого 2015 08:19
коментар було видалено
Анонім Показати IP 18 Лютого 2015 11:23
імпотентне ООН тепер незрозуміло українцям для чого існує

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus