USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Рада схвалила закон про амністію: що це може дати 22 волинським «запорожцям»

7 Липня 2016 11:57
Народні депутати ухвалили закон "Про амністію у 2016 році", який передбачає амністування, в тому числі й засуджених учасників антитерористичної операції, які не скоювали тяжких і особливо тяжких злочинів.

За відповідне рішення проголосували 247 народних обранців, - повідомляє Укрінформ.

Як зазначається у пояснювальній записці до ухваленого закону, нормативно-правовий акт передбачає оголошення амністії і поширення її дії, насамперед, на ті категорії засуджених, які найбільш незахищені та вразливі соціально. Зокрема, планується амністувати неповнолітніх та жінок, а також чоловіків, які мають дітей віком до 16 років або дітей-інвалідів; інвалідів першої, другої та третьої груп; хворих на туберкульоз, онкологічні захворювання; осіб, що досягли пенсійного віку.

Також закон передбачає амністію для учасників бойових дій, осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, брали безпосередню участь в антитерористичній операції.

Нагадаємо, на Волині уже понад рік тривають суди по справах 22 бійців 51 бригади, так званих "22 запорожців: хлопцям, віком від 18 до 30 років, які перетнули російський кордон, закидають дезертирство. Під час останнього засідання, 5 липня 2016 року,прокуратура змінила обвинувачення з частини 3 статті 409 КК України (відмова від несення обов’язків військової служби у бойовій обстановці) на частину 2 статті 409 (відмова від несення обов’язків військової служби). Це означає перекваліфікацію обвинувачення з тяжкого злочину на злочин середньої тяжкості.

Як написав на своїй сторінці у Фейсбуці адвокат Василь Нагорний, ухвалений закон дає надію багатьом бійцям, хоча, на його думку, будуть і такі, які не захочуть ним скористатися.

"Поки законопроект не бачив, поки не вступило в силу, але надія з'явилась для багатьох бійців! Думаю, що будуть і такі бійці, які не захочуть скористатись амністією, а будуть боротись за виправдання та реабілітацію!", - йдеться у дописі.



Згідно з новим законом про амністію, основними критеріями для застосування амністії є незначна суспільна небезпека діянь, що вчинила особа, яка відбуває покарання; об’єктивні фактори (тяжка хвороба, похилий вік тощо), що суттєво знижують небезпечність осіб, яких пропонується звільнити від відбування покарання; значний строк відбутого засудженими особами покарання на момент проголошення амністії.

Водночас нормативно-правовий акт прописує категорії засуджених, щодо яких амністія не застосовується. Це, насамперед, особи, які скоїли тяжкі та особливо тяжкі злочини, а також особи, які вчинили злочини з використанням службового становища (корупційні злочини).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus