USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Рада, в'язниця, еміграція, ЗУНР-2: головні сценарії відходу Порошенка

10 Квітня 2019 21:13
Сьогодні можна майже впевнено говорити про швидкий відхід Петра Порошенка з посади президента. Він поки не зробив жодного кроку, щоб скоротити рейтинговий розрив з Володимиром Зеленським. Навіть навпаки – гарант вдарився в чорнуху, звинувачуючи свого конкурента в наркозалежності і розвішуючи по всій країні білборди «Або я, або Путін».

Тим часом до другого туру виборів залишилося менше двох тижнів. За які Порошенко навряд чи вдасться серйозно змінити ситуацію на свою користь. Навіть якщо він раптово звільнить одіозних протеже на кшталт Семочка і Демчини, а також відправить до в’язниці Свинарчука-Гладковського. І на закуску – продасть «Рошен».

Тому на даний момент стоїть питання вже не про те, чи піде Петро Порошенко з поста президента – а про те, як саме він піде. Тим більше, що прецеденти в Україні були різні.

Частина президентів, незважаючи на явні гріхи, залишилися недоторканними. Зате попередник Порошенка – Віктор Янукович – біг з країни.

Видання Страна вирішило розібрати три головних сценарії, які можуть розгорнутися після програшу нинішнього гаранта в другому турі.

Сценарій 1. Мирно піде в опозицію або в тюрму

Самий консервативний варіант розвитку подій – Петро Порошенко втратить пост президента, однак піде мирно і залишиться жити в країні, сподіваючись через півроку завести власну фракцію в парламент. І перетворитися там в опозицію, а самому отримати депутатський імунітет.

Певні передумови для такого сценарію є.

Як показав перший тур виборів, рівень підтримки Порошенко зараз вище 5-процентного бар’єру проходження в Раду (навіть незважаючи на всі маніпуляції з підрахунком голосів). А після перших місяців президентства Зеленського у виборців може настати перше розчарування політикою Зе.

І на цій хвилі Порошенко може розраховувати отримати не такий вже й поганий результат.

Втім, не виключено, що буде по-іншому.

По-перше, Зеленський цілком може після обрання повестися не так, як свого часу Порошенко, який майже відразу порушив всі дані обіцянки.

Якщо Зе запустить ряд проривних ініціатив і буде послідовним у їх відстоюванні – то його популярність цілком протримається до осені.

По-друге, нинішній рейтинг Порошенка – це рейтинг чинного президента. Якщо він піде в опозицію, то навряд чи він збережеться на нинішньому рівні. Від нього підуть виборці, які підтримують будь-яку владу. Плюс піде «добавка» у вигляді адмінресрусу і підкупу. І в такому випадку залишившихся відсотків може і не вистачити для того, щоб подолати прохідний бер’єр.

По-третє, і це головне, Порошенко ще до виборів може опинитися у в’язниці. Тим більше, що посадити його є за що. І багато кому це вигідно. Починаючи від Зеленського, який буде утримувати свій рейтинг за допомогою шоу з посадкою свого «попередника» і закінчуючи численними скривдженими при його владі людьми.

Чи отримає Порошенко в такій ситуації якісь гарантії недоторканності для себе і свого бізнесу від західних партнерів? Важко сказати.

Тобто ризик для нього високий. Звичайно, Порошенко може на нього піти, сподіваючись, що вирок все одно не встигнуть винести до виборів, а потім він потрапить в Раду, отримає депутатський імунітет і вийде на свободу під фанфари як «в’язень сумління».

Але, як писалося вище, далеко не факт, що його партія зможе подолати 5% бар’єр (тим більше, що посадка Порошенка буде супроводжуватися масовим викидом компромату), а його бізнес до того часу не розділять численні недоброзичливці і його ж партнери, що перейдуть на бік нової влади.

Сценарій 2. Еміграція

З одного боку, у Порошенка є куди бігти. Хоча б в сонячну Іспанію, де у гаранта непогана вілла.

І звідти, у відносній безпеці, можна готуватися до нового життя. Торгуючись з новою владою.

З іншого – екстрадиційний арешт, в разі офіційного запиту з боку України, може зіпсувати Порошенкові заслужений відпочинок. І в уряді будь-якої більш-менш цивілізованої країни навряд чи будуть аргументи захищати господаря «Рошен». Для них він уже не президент, а збитий льотчик.

Звичайно, є і більш екзотичні варіанти, на кшталт Північного Кіпру, королівства Бутан або Соломонових островів, у яких немає екстрадиції з України. Або Молдови, де фактично править ще один Порошенко – олігарх Плахотнюк. Але це крайній варіант для українського президента.

Друга проблема з втечею – це збереження бізнесу в Україні. Так, за роки президентства Порошенко спішно виводив активи в офшори – про це говорить скандал з «панамським паперами». Але якщо екс-президент випаде з політичної боротьби в Україні, то захистити шоколадний і інший бізнес, який фізично знаходитиметься в країні, буде вкрай складно.

Зрештою Порошенко сам ввів механізм санкцій, коли робота підприємств блокувалася в позасудовому порядку, простим рішенням РНБО. А Радбез буде підконтрольний вже новому президенту.

І третя складність – еміграція (особливо в «бананові» країни) обнуляє всі перспективи Порошенка як українського політика.

Тому, теоретично, не можна скидати з рахунків і третій, найбільш екстремальний, варіант.

Сценарій 3. ЗУНР-2

Варіант, який передбачає наявність у Порошенка рішучості і здатності піти на дуже великий ризик. Це спроба юридичним і силовим шляхом утриматися при владі, оголосивши результати виборів нелегітимними.

Далі ситуація може розвиватися в декількох вимірах.

По-перше, в юридичному. Можна спробувати поставити під сумнів результати через суд.

Однак це виглядає малореальним: у Петра Олексійовича вже після першого туру почала сипатися вертикаль, в тому числі і на межі відставки знаходиться куратор судів від АП Філатов. Занадто низький результат – навіть незважаючи на #Сітку.

Навряд чи після програшу йому вдасться змусити суди слухатися себе, як раніше.

Тобто, судова історія дозволить Порошенко максимум виграти час – але ніяк не скасувати перемогу Зеленського.

Але гарант може звернутися і до найбільш радикального сценарію.

Наприклад, оголосити, що «Путін готовий захопити Україну» і спробувати спертися на ті регіони, які дали нинішньому президенту найбільшу кількість голосів 31 березня. Це Львів та Івано-Франківськ. Тобто – за фактом підняти на бунт Західну Україну, яка відмовиться визнати легітимність Зеленського. І далі – або ситуація виявиться підвішена і він піде в переговори. Або перейде до жорсткого протистояння аж до фактичного відокремлення Галичини.

На думку про такий варіант наштовхують недавні білборди Порошенко «Я або Путін». Багато їх сприйняли як повну маячню і агонію. Але це якщо дивитися з точки зору логіки нормальної людини. А якщо дивитися з точки зору людини, яка вже зараз готує грунт для розколу країни – то такий конфронтаційний посил цілком зрозумілий. Тобто якщо Зеленський – це Путін, то ніяк не можна визнавати його перемогу.

Не виключено, що така пропаганда здатна мобілізувати на підтримку Порошенка певну кількість населення. Особливо на Західній Україні. Що дає підстави для відкритої непокори цього регіону «зеленому» Києву. Бунт теоретично можуть підтримати і деякі військові частини, відмовившись присягнути Зеленському.

Але проти цього сценарію грає той фактор, що сам Порошенко непопулярний і на Західній Україні, і в військах. В армійських частинах голоси між ним і Зеленським розділилися практично порівну. Так, націоналістично налаштовані українці при виборі Зеленський або Порошенко проголосують, скоріше, за останнього. Але лише як за менше зло, а не як за свого вождя і духовного лідера.

На бунт і на відкриту непокору центральній владі більшість з них заради Порошенка навряд чи підуть.

Та й Зеленський, незважаючи на всі старання Порошенка, зовсім не тягне на проросійського політика і навіть на Західній Україні більшість населення в ньому не бачить «агента Кремля». Він декларує похід в НАТО, оточив себе «пташенятами Сороса» і пообіцяв «не посилати в дупу» МВФ.

Нарешті, сценарій бунту на Західній Україні можливий тільки в разі підтримки цього проекту з боку Заходу. Або, хоча б, США і Польщі.

Але поки ніщо не вказує на те, що Вашингтон готовий зіграти в цю гру і дестабілізувати Україну, яку він, очевидно, і далі має намір використовувати як важіль тиску на Росію.

Загалом, поки сценарій № 3 виглядає гранично фантастичним. Хоча, звичайно, абсолютно фантастичними ще років 6 тому здавалися і анексія Криму, і війна на Донбасі. Тому на 100%, на жаль, нічого не можна виключати.

Тим більше, що вже зараз, за ​​даними Страни, представники Банкової ведуть переговори з військовими на предмет їх можливої непокори Зеленському.

І залишається сподіватися, що ще до виборів Порошенко отримає досить чіткі сигнали і від внутрішніх сил і від зовнішніх партнерів про те, що його бунт після виборів обернеться для нього фатальними наслідками.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Лучанка Показати IP 10 Квітня 2019 21:23
Не переживайте за Порошенко.переживайте за Украіну.він самодостатній.
До вас до Лучанка Показати IP 10 Квітня 2019 22:46
Ага витянути з країни останні гроші, одні схеми з укроборонпромом чого варті тільки, то звичайно що самодостатній
@@ Показати IP 10 Квітня 2019 21:27
Дякула,остаточне прощавай)))
Виборець Показати IP 10 Квітня 2019 21:43
Хто автор цього "шедевру",що плете плота,підпишись,не бійся!
Лучанка Показати IP 11 Квітня 2019 10:01
Собака гавкає, а караване іде!
Нова Волинь Показати IP 12 Квітня 2019 13:32
Собака не гавкає бо морда в шоколаді,а злодії ще більше стали красти на одних розтаможках озолотилися (брокерів-злодіїв наплодили) під керівництвом Южаніної Порошенківської.Кругом злодії, злодії в верховній раді.злодії в міських радах. злодії в апараті президента.злодії в прокуратурі і судах і т.д.
Влад Показати IP 12 Квітня 2019 14:14
Надо думать: "Собака гавкає" - Украина голосует против пороха, "караване іде" - порох и кумовья прет все из страны.
Упс! Показати IP 14 Квітня 2019 21:11
Конфіскація,в'язниця,,тяжка праця ,хліб/вода,по тєлєку крутити йому кадри про те ,як жилось до в'язниці-щоб конав від думки -що мав ,а що отримав.,,Й щоб побачив ,як повертаються награбовані гроші на користь країни й в своїх сльозах купався..Якось так..Ну годі ,я добрий,поки йому досить..поки...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus