USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

Радіація загрожує Україні, Білорусі та країнам Європи, – Денісова про пожежі біля ЧАЕС

27 Березня 2022 16:46
У зоні відчуження в районі ЧАЕС через бойові дії російських загарбників зафіксували 31 пожежу, що займає понад 10 тисяч гектарів лісів. Через неможливість ліквідувати вогонь є ризик підвищення рівня радіоактивного забруднення повітря.

Про це повідомляє уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, пише ТСН.

За словами обмудсменки, контроль і гасіння пожеж неможливі через захоплення зони відчуження російськими військами. Вона додала, що внаслідок горіння в атмосферу вивільняються радіонукліди, які переносяться вітром на значні відстані. Це загрожує радіацією Україні, Білорусі та країнам Європи.

"Через вітряну та суху погоду інтенсивність і площа пожеж збільшаться, що може спричинити надмасштабні пожежі, з якими важко впоратися навіть у мирний час. Полум’ям можуть бути охоплені сховища відпрацьованого ядерного палива та сховища ядерних відходів, які знаходяться на території Чорнобильської зони", – написала Денісова.

Українська омбудсменка звертаєся до Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) якнайшвидше відправити в Україну експертів та обладнання для гасіння пожежі, щоб запобігти непоправних наслідків не лише для України, але й для всього світу.

"Попередити катастрофічні наслідки можна лише шляхом негайної деокупації російськими військами території. Тому закликаю міжнародні правозахисні організації вжити всіх можливих заходів для посилення тиску на Російську Федерацію для припинення воєнної агресії проти України та деокупації зон підвищеної небезпеки", – закликає Денісова.

Читати ще: На ротацію в ЧАЕС поїхали добровольці, – мер Славутича

Нагадаємо, 24 лютого росіяни захопили Чорнобильську станцію. Персонал станції перебував у заручниках. Крім того, 9 березня стало відомо про знеструмлення станції. Згодом живлення вдалося відновити.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus