USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Раїса Кучмук: «Мені подобаються партії, але уривками»

29 Лютого 2012 13:01
Раїса Кучмук очолює Волинську обласну службу зайнятості з травня 2004 року. Мало який чиновник високого рангу нині може похвалитися таким довголіттям на посаді, переживши політичні й економічні катавасії в Україні та настрої мінливого міністерського начальства.

Директор Волинського обласного центру зайнятості здобула собі славу досить вольової особистості – такою її зробило життя. Втім, на стежках долі не втратила вона ні жіночого шарму, ні ніжних материнських почуттів, ані теплоти серця, що одвічно притаманне українкам (хай вибачать міщаночки) сільського походження.

Народилася Раїса Кучмук у селі Переспа Рожищенського району. Закінчила у 1982 році Луцький державний педагогічний інститут імені Лесі Українки і пішла вчителювати у Любченську восьмирічну школу Рожищенського району, де згодом її призначили директором. Із 1987 року почала головувати у виконкомі Рудко-Козинської сільської ради, далі керувала колгоспом «Здобуток» Рожищенського району, стала першим заступником голови Рожищенської районної державної адміністрації.

Із липня 2002 року по вересень 2003 року Раїсу Кучмук знали, як помічника-консультанта народного депутата України Сергія Бондарчука. Із вересня 2003 року працювала заступником директора Волинського обласного центру зайнятості, та так у цьому закладі й залишилась донині.

- Ви були депутатом сільської ради, двічі - районної, тепер - обласної. Що корисного дає депутатський мандат особисто для людини або для її роботи, у даному випадку – центру зайнятості?

- Особиста вигода, безперечно, є. Яка? Будучи в юному віці депутатом сільської ради, згодом районної і тепер обласної, коли я уже у зрілому віці і є сформованою людиною, все одно бачу вигоду в тому, що росту професійно. Можливо, це не зрозуміло для тих, хто не потрапляв у сферу відносин «людина – людина» у своїй роботі.

І депутатство, як додаткова відповідальність, яку ти погоджуєшся взяти на себе, потім змушує удосконалювати свій професіоналізм. Це – велика інвестиція у себе як професіонала. Тієї інформації і тих спостережень, що дає депутатська діяльність, не прочитаєш, не переживеш іншим чином. Тому говорити, що нема особистої користі, не можна.

Якщо взяти матеріальну користь, то навряд чи вона є. Я ще не була депутатом Верховної Ради, кажуть, що там депутати стають враз багатими, але не хочу ображати їх, хай собі працюють. Скажімо так, особистих матеріальних вигод нема, швидше особисті збитки. Бо віддаючи свій час, ти змушений потім наздоганяти роботу у своїй професійній діяльності, за яку тобі платять гроші, у вихідні дні, у позаробочий час.

Робота має робитися і причому при статусі депутата ти маєш бути зразковим працівником у своєму колективі. Тому матеріальні збитки є, але є й інвестиція у себе.

А для роботи, зокрема для Центру зайнятості та й для інших, це додаткова можливість презентувати нашу діяльність, знати тонкощі появи того чи іншого документу і вишукувати нюанси резервів для роботи. Будучи депутатом, у сесійній залі можна посперечатися, поки приймається рішення, виробляється документ, побачити різні підходи до питання.

- І, мабуть, є можливість лобіювати якесь своє питання.

- Для мене слово «лобіювати» означає мати якісь переваги. Для державного службовця (а я весь час у державній службі працюю) лобі – це не зовсім коректне слово. Але, скажімо, як просвітницький варіант діяльності – це так. Ти маєш зацікавлену аудиторію, яка готова вислухати твої аргументи, і можеш розкрити певну тему більш детально. І ці люди, знову ж таки є носіями тієї ідеології, в моєму випадку державної політики зайнятості, яку я маю зайвий раз, як додатковий шанс, розтлумачити.

- Які питання вдалося Вам вирішити завдяки статусу обраності?

- Я ж депутат-мажоритарник від 25 округу, а не від політичної сили. Тому чітко прикріплена до нього і ті його проблеми, які бачу, стараюся донести у слушний момент. Наполягати або сказати, що я якусь новизну відкрила, не доводиться.

Але бувають нетрадиційні, специфічні умови саме мого округу, які мають бути враховані, або проблема однієї соціально вразливої людини. Наприклад, трапилась пожежа - це горе однієї людини, але на те є й рада, є громадянське суспільство, щоб допомогти вирішити її питання. Знаючи скупість бюджету, я, як депутат, бачу інші шляхи, а не тільки сказати: «дайте 10 тисяч з обласного бюджету» і все. Цю людину треба оточити тими, хто здатний їй допомогти, хто знає, як здешевити відновлення її житла. Проблеми, які хвилюють мене, я… ну, таки «лобіюю».

Специфіка Рожищенського району у тім, що він «пристоличний», і з часом, можливо, через 20-50 років, коли Луцьк розростеться, стане «спальним» районом обласного центру. Рожище вже має такі ознаки, люди мігрують з нього на роботу, на навчання все-таки у Луцьк. Тут легше знайти місце праці, але, разом з тим, у соціальному плані вони обслуговуються у Рожищі.

Є там певні проблеми з лікарнею, ремонт якої розпочатий багато років тому, а завершити його сьогодні неможливо. І хоча йде реформування медицини, думаю, у страховому плані, коли у Луцьку може не вистачати місця, то Рожищенська лікарня, збудована 20 років тому, може бути як запасний варіант на випадок надзвичайної ситуації. Тому повинна бути збережена. Ніхто її не збирається закривати, але заклад необхідно утримувати у належному стані, насамперед, пологове відділення.

У Луцькому пологовому будинку, наприклад, може бути якась інфекція, то у такому разі найближче породіль приймати все-таки у Рожищі, а не в добре відремонтованій Любомльській лікарні.

Специфіка мого округу також у тім, що на цій території розташоване селище Дубище. Це селище переселенців з чорнобильської зони, і з часом ніби забувається про це. Але в соціально-економічному плані його мешканці потребують уваги. Пам’ятаю, бо в той час працювала головою колгоспу, як у цьому селі будувався спеціалізований цегельний завод, який мав би вирішити питання зайнятості жителів Дубища.

Але не сталося так, як задумувалося. Вийшло так: ми вирвали частину людей працездатного віку з України разом з родинами, переселили в Дубище і там вони мали працювати на птахофабриці та на цегельному заводі. Ні перший, ні другий об’єкт не відбувся в економічному плані, а люди прижилися і залишаються там жити, тобто для них є проблема зайнятості.

Ще один об’єкт обласного значення - це притулок для неповнолітніх. Теж у силу певних обставин було вирішено розмістити його у закритому дитячому садочку. Сьогодні вивести цей заклад, перенести в іншу структуру нема можливості, але одномоментне перебування там до 80 дітей, а за рік набирається 300 дітей – це додаткове навантаження на ту ж лікарню і на район, яке враховане або невраховане у бюджетних призначеннях на медичні послуги.

Існує ще одна проблемна установа – спеціалізована школа-інтернат для дітей з порушенням опорно-рухового апарату. Там перебуває 100-120 дітей з різних куточків Волинської області. З огляду на теперішні підходи до їх виховання і навчання (а це фактично інваліди, або дуже близькі до цього діагнозу), їм повинна бути надана належна реабілітація. Спальний корпус інтернату розташований між лікарнею і школою №3, отож доцільно було б об’єднати його та реабілітацію дітей в лікарні, а навчання проводити в звичайній школі, аби ці діти не відчували себе ущемленими і, відповідно, щоб школярі не ставились до ровесників-інвалідів, як до чогось незвичного.

Ці питання вже винесені на розгляд у сесійній залі. Їх треба обрахувати і довести до впливових осіб. Розраховувати, що їх вирішиш за рахунок районного чи обласного бюджету, важко. Але можна з допомогою депутатів вирішувати їх на державному рівні, у цьому мали б мене підтримати колеги в обласній раді. Я оптиміст, але реальний оптиміст. Знаю, що це буде вирішено, але реально треба підготувати до змін колективи тієї ж лікарні та інтернату. І ця робота ведеться серед виборців.

Ще можу сказати про свій маленький депутатський внесок у справу впорядкування польського кладовища у Рожищі. Я сама не можу брати сокиру чи шуфлю. Моя місія, як депутата – організувати виконавців, небайдужих людей. І те занедбане кладовище - це біль багатьох людей, чиї родичі там спочивають, а останні поховання там датуються 1947-1950 роками. Люди через хащі мають пройти, щоб покласти квіти на могили.

Сколихнувши думку, знайшовши небайдужих людей, громадські і релігійні організації, безробітних, підключивши місцеву владу і використавши свій професійний досвід щодо громадських робіт, на сьогодні вдалося кладовище підготувати до впорядкування, тобто там знищено бур’яни, кущі і будемо працювати далі.

- Відомо, що на сесії обласної ради ви будете презентувати «Територіальну програму зайнятості населення на 2012- 2013 роки». Що передбачає цей документ?

- Основна місія служби зайнятості – сприяти працевлаштуванню. Вислуховуючи різні пропозиції, теми, питання, завжди знаходжу місце додаткового прикладання праці, незалежно від того, чи це стосується спорту, чи енергоекономії, чи реорганізації підприємства.

Чоловік мій каже: «Ти борщ вариш і бачиш у цьому зайнятість». Саме так. Бо стою на кухні і рахую: одна людина каструлю робила, хтось інший – дощечку, на якій ріжу, хтось вирощував бурячок. І оце поки зварю борщ, скільки ж людей було зайнято до продукту, який буду споживати.

Слухаючи проблеми лісників і перехід лісів з комунальної у державну власність (а це юридична норма), думаєш, чи всі перейдуть, чи буде оптимізація. Слухаючи про проблеми реорганізації медичної галузі (знову ж таки це вивільнення людей), я вже наперед готова до постання теми. І наприклад, отримуючи офіційний документ з облсанепідстанції про звільнення понад 500 осіб по всій області, вже думаю, що ми будемо робити з цими людьми.

Чому я сьогодні і виборцям, і сама собі вдячна за депутатський мандат? Бо щоб сформувати на наступні два роки програму зайнятості, яка буде представлена в облраді 6 березня, треба знати усі нюанси і ходи в нашій економіці. Ніхто точно не назве, що буде відбуватися на ринку праці, а програма – це продукт, який треба передбачити, вгадати на інтуїції, на розрахунках. І коли дізнаєшся про події, які будуть відбуватися у майбутньому, то звичайно, це є вагома допомога.

Програма зайнятості - це важкий документ, бо, ще раз наголошу, економічних обґрунтувань дуже мало. Ми знаходимось у ринкових відносинах і що відбуватиметься протягом двох наступних років на автомобільному заводі, «СКФ», «Кромбергу» хто скаже? Хто візьме на себе таку відповідальність? А передбачити треба.

Документ готується 5-6 місяців, за моїми спостереженнями та участі як директора обласного центру зайнятості, незалежно від того, чи я депутат, чи ні. Проект програми нині готовий, опрацьований міністерством праці і соціальної політики. У своїй підготовці він проходить 5 етапів і найперше формується із пропозицій, які йдуть з районів і міст (їх представляють начальники управлінь економіки, управлінь праці, центрів зайнятості). По крупинці звідти вибирають на обласний рівень відстежені економічні тенденції. Опрацьовуються найбільш вразливі на ринку праці аудиторії, зокрема молодь, яка перебуває у пошуку роботи.

Тема ця обговорювалась у молодіжному середовищі, на засіданні координаційного комітету сприяння зайнятості у листопаді в Центрі кар’єри при університеті. Досліджувалася також тема зайнятості жителів сільської місцевості на предмет прихованого безробіття, для цього було вибрано 4 райони: Турійський, Ковельський, Рожищенський та Ратнівський.

Ще навіть не дійшовши до проекту програми, така підготовча робота дала поштовх до рішення: люди, які працюють не на повне навантаження, мають бути оптимізовані, вивільнені, і поки у них ще є страховий стаж, повинні звернутися до служби зайнятості і шукати іншу роботу.

- Які професії будуть затребувані за прогнозом програми зайнятості?

- Традиційно на ринку праці Волині потрібні продавці, робітники, слюсарі, електрогазозварники. Як кажуть, «все профессии важны, все профессии нужны», тільки в якій мірі вони будуть залучені, інше питання. Головна тенденція, яка прогнозується і вже її видно цього року – це ріст економічної активності населення і зниження безробіття. Причому це зниження прогнозується не за даними центру зайнятості, а за методологією міжнародної організації праці. Такі спостереження ведуть органи статистики, обстежуючи домогосподарства.

- Якось парадоксально звучить теза про ріст економічної активності, адже Україну лякають новою хвилею кризи. Який тоді буде рівень безробіття у нас?


- Щоб для людей криза не стала катастрофою, вони повинні бути готові до неї. Центр зайнятості – це центр позитивної інформації про працю: нормативи, пропозиції, загрози. Що більше ми інформуємо людей, то більше захищаємо їх від безробіття, спонукаючи вчитися впродовж життя. Якщо ти маєш кілька професій, тобі жодна криза не страшна. Якщо налаштований на пошук роботи, то криза – лиш привід задуматися над змінами в житті.

Динаміка рівня зайнятості у нас зросла на 6 тисяч осіб і становить 59,5%. Очікуємо, що вона зросте до 60%, а рівень безробіття зменшиться до 8%. Це, наголошую, прогноз за методологією міжнародної організації праці, бо часто наші дані перетрактовують, мовляв, ми показуємо їх, базуючись тільки на показниках офіційно зареєстрованих безробітних. За таким показником у нас вийшло б, можливо, всього 1,2 - 2,2%, а МОП вказує на 8%.

Бо коли поїхати у Люблін і казати, що в нас рівень безробіття становить 2%, то польські колеги будуть дивуватися, адже у них 10-17%.

- До речі, Волинський центр зайнятості не один рік має дружні стосунки з польським колегами. Чом би не створити спільне міжнародне бюро працевлаштування? Є ж у нас приватні фірми, які пропонують роботу за кордоном. А чи не взяти цю справу під офіційний дах, аби співвітчизники не потрапляли у кабальні умови заробітчанства?

- Центри зайнятості на місцях не наділені правом займатися працевлаштуванням за кордоном. Ідеї про спільну таку діяльність не може бути, бо ми – державна структура. Але сприяти людям, щоб вони були обізнані, і співпрацювати з такими організаціями, тримати їх у полі зору, ми можемо. Хоча, із 18 фірм у Луцьку, що займаються працевлаштуванням за кордоном, я б порекомендувала своїм знайомим чи дітям хіба що 3. Багато є таких фірм, які хочуть просто заробити на людях.

- І ви не можете дати їм по руках?

- Це в компетенції правоохоронних органів. Ми свою думку базуємо за нашими спостереженнями і за відгуками людей під час розмови у центрі зайнятості.

- От ви згадали, що вчитися ніколи не пізно. Та що робити скороченим людям передпенсійного віку, коли нині роботодавці вказують у запропонованій вакансії обмеження до 40 і навіть 35 років? А доступність до місця праці інвалідів – це взагалі, щось з області фантастики, адже нині й їхні спеціалізовані підприємства терплять крах.

- Оце маємо пережити. Як бути - найбільше вчуся у своїх польських колег. У них інакше ставляться до таких проблем, інакше їх вирішують. У цій справі треба переконати роботодавця. Звичайно, йому легше бути спонсором «чогось» для «гарного обличчя». Як кажуть, легше любити весь народ, аніж одну людину. А соціальна відповідальність має бути підкреслена конкретним кроком.

Щодо осіб передпенсійного віку – це справді болюча тема. Необхідно ідеологічно й інформаційно налаштувати людей на те, що за всіма нормами економічно активний вік становить до 70 років. Приклад того – вихід на пенсію в досить поважному віці у країнах, які нас оточують. Знаю наперед і свідома того, що скажуть: українці мало живуть. Так, треба довго жити і бути економічно активним до 70 років.

А оці пільги, коли ми в 45-50 років стаємо пенсіонерами, - це не нормально. Людина у 50 років тільки жити починає. Була в нас мода чим швидше піти на пенсію і будь-яким шляхом досягти її. А прагнення повинне бути протилежне – чим довше бути економічно активною і незалежною.

Людям передпенсійного віку та інвалідам я раджу шукати індивідуальну діяльність. Вона не буде громіздкою, й, певна річ, олігархом ти не станеш. Але зайнятим і корисним людям будеш, та зароблятимеш гроші.

Приклад – сільське господарство, туризм, створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Ці особи не можуть працювати на повне навантаження, вони мають свої фізичні особливості і можливо, для них робота на півставки, на півдня, на 0,25 ставки, але у трьох місцях, буде якраз вигідною. Така людина мусить маневрувати своїм часом і фізичним станом здоров’я, і тому може надавати якісь дрібні послуги.

От у точках роздрібної торгівлі при дорозі здебільшого сидять старші. Або ж родина щось виростила в садку, а бабуся торгує тими ж яблуками і приносить дохід, вона вже значима у сім’ї. Чи діти видоїли корову, а продає молоко їх старенька мати. Якщо це вчителька чи культпрацівник, вона може бути екскурсоводом. Ще приклад – якщо ви відпочивали у «Лісовій пісні», то напевне, запам’ятали дуже смачні пончики. Їх робить особа передпенсійного віку, яка щось вміє, знає, має досвід.

- Чи можуть такі особи розраховувати на якісь навчальні курси?

- Для цього ми запровадили просвітницькі проекти при центрах зайнятості. Один називається «Зимова агрошкола», а другий – «Школа підтримки культури і туризму». Зрозуміло, перш за все ми пропонуємо відвідати безробітним практичні семінари. Крім науковців, які їх проводять, запрошуємо людей-фанатів своєї справи, практиків.

- Відомо, що ці школи досить популярні. Цікаво, чи вони призначені для всіх чи тільки для безробітних?

- Можна приходити усім, і це – безкоштовно. Всі послуги центру зайнятості безоплатні. Єдине, що є видатки на аркуш паперу, олівець. Ми розраховуємо на аудиторії у 15-20 осіб, але наші зали вміщають і 30 людей. Лектори не заперечують, щоб поруч 15 безробітних були присутні ще кілька людей, які мають роботу, але не знають, як, наприклад, правильно обрізати дерева у садку. Інформація про те, коли і як проводяться семінари, розміщені у нас на сайті, в центрах зайнятості за місяць наперед.

- За кількістю молодих спеціалістів, яких штампують університети і які потім не знають, куди «приткнути» свій диплом, складається враження, що виші не дослухаються до рекомендацій центрів зайнятості або не бачать тенденцій на ринку праці. Можете назвати, які нині професії користуються популярністю, але не забезпечені вакансіями?

- Мода є на вищу освіту. Певна річ, людина з вищою освітою більш захищена. На мою думку, дитина, яка закінчила школу на відмінно, легше визначиться з майбутнім фахом і їй легше буде навчатися відразу в університеті. А коли дитина, яка пройшла тестування, потрапила у приватний виш – це, як на мене, каліцтво дочки чи сина руками власних батьків. Чи часто ми питаємо дітей, ким вони хочуть бути? Йдемо туди, де є можливість, де легше поступити і проживати. А не задумуємось, чи той фах до душі дитині і чи потім знайде роботу.

Популярними нині є професії технічного спрямування зі знанням іноземної мови, проте не формальним знанням. Фактично кожному з нас вищий навчальний заклад дав достойний рівень знань іноземної мови. Однак на «Модерн-експо» або на «СКФ» випускники влаштуватися не можуть, бо їх знання далекі від тих, які потребує роботодавець.

Найважче знайти роботу тим, хто здобув професію еколога, соціолога, психолога. Що запропонувати з таким фахом? Не можу сказати, що університети не прислухаються до нашої думки. Робота була, чесно кажучи, не з легких, і я дуже вдячна голові облдержадміністрації Борису Клімчуку за підтримку ідеї створення центрів кар’єри при вишах. Перший центр кар’єри створили з науковим підґрунтям і технічним забезпеченням у Волинському національному університеті імені Лесі Українки і він вже вийшов на рівень міжнародної співпраці, на гранти і нині не є збитковим для вищого навчального закладу.

А от у технічному університеті взагалі було одне задоволення створювати центр кар’єри, бо практично за одну добу все було зроблено. Це означає, що ми були готові до його постання у думках, а щоб сформувати сам інтер’єр, знести столи, поставити стенди, зробити інформаційну начинку, сформувати план - для цього вистачило однієї доби. Практичний досвід вже повторюється у Горохові, Рожищі.

Суть таких центрів кар’єри полягає у тому, щоб показати студентам роботодавця, познайомити з ним. Подивіться – переважно у всіх вакансіях роботодавець зазначає досвід роботи не менше 3 років. Він не каже якої, навіть не за спеціальністю, а будь-якої. Вперше студенту у центрі кар’єри пояснюють, що роботодавець – це не викладач, не та вчителька, яка тебе виховувала, не мама і не тато.

Це – щось інше, яке буде тобою управляти і психологічно прийняти таке виявляється складно. Оцей бар’єр ми допомагаємо переступити.

- Керівник центру зайнятості – впливовий чиновник. Не секрет, що аби отримати добру роботу, люди платять божевільні суми, особливо, якщо це старші громадяни. Кажуть, наприклад, що треба віддати від 100 доларів, щоб влаштуватися санітаркою. Чи пробували вас «підкупити» за вдале працевлаштування?

- Обласний центр зайнятості не працює напряму з клієнтом, як у базових центрах. По-друге, наша система убезпечує від корупції не тільки мене, як директора Центру, але й того працівника, який сидить на прийомі. Тому що вакансія, яка потрапляє у центр зайнятості, одразу оприлюднюється в електронному вигляді, отож торгувати нею не виходить. Ми працюємо у такому режимі вже 5 років.

Крім того, я - теж роботодавець, бо піді мною кадрова служба всієї системи, що налічує 360 працівників, причому майже 90% - жінки, середній вік – 34 роки, вони полюбляють ходити в декрет, і навіть на тимчасові посади проходить конкурсний відбір. Хоч служба у нас важка, але, я б сказала, й популярна – менше 3 претендентів на одне місце не буває. Одного разу було навіть 17 осіб на місце.

А тому розкладати якийсь пасьянс навколо 100 доларів дуже ризиковано. Я, як роботодавець, як керівник з досвідом, зацікавлена у доброму працівнику. Сто доларів, які мені дали б, не врятують моє матеріальне становище, а мільйон ніхто дасть. Чесно скажу, такого не пропонували. У нас критерій один – конкурс. Тут треба вибирати: або я матиму хорошого працівника, або когось «блатного». Мені вигідніше мати хорошого працівника.

- Відомо, що балотуватися до обласної ради Вам запропонувала партія «Солідарність жінок України». Чи плануєте вступити до неї або якоїсь іншої політичної сили? Чи не заважає громадська робота, як голови громадського об’єднання жіночої ради, офіційній?

- До цього часу я позапартійна. Мені подобається дуже багато партій, але «уривками». Якогось пориву до політики у мене нема. Як легенду в своє виправдання скажу: якщо хочеш бути демократичним, повинен співпрацювати з громадськими організаціями. Політичні організації – вужчі, вони мають мету дійти до влади. Я є при владі і знаю, що це велика відповідальність і більшої влади не хочу. Аби я справилась з цією!

Громадська організація захищає інтереси якоїсь групи людей. Я створила у Рожищі оцю організацію, будучи першим заступником голови районної держадміністрації. Це був пік, коли мої колеги, знайомі виїжджали в Італію. Дехто повертався морально прикаліченим, дехто там залишився, пригнічений тим, що не знайшов тут роботи. Їм було непросто залишати родину, дітей і їхати на заробітки.

Тоді й виникла думка збирати жіночий актив і казати, що не все так погано, рано чи пізно чорна смуга закінчиться. Потім була певна перерва, коли я пішла з району сюди. А тут «ввійти» у посаду було не просто, і десь віддалилась, передавши управління організацією іншим людям.

А 2-3 роки тому мене коліжанки переконали повернутися. Зараз багато там молодих членів з’явилося, актив налічує 56-58 людей. Зустрічі відбуваються раз у квартал, для них вибираються найбільш актуальні теми. Наприклад, минулого року, пам’ятаю, ми назвали зустріч «20 років трансформації» і обговорювали, що змінилось за ці роки. Відступивши крок у минуле, пригадали, що тоді не знали про супутникові антени, мобільні телефони і багато речей, якими сьогодні користуємось.

На фоні цих дрібних речей скільки було пережито ідеологічних трансформацій!

- Сьогодні чи були пропозиції з боку якоїсь політичної партії взяти під своє крило громадську організацію?

- Ні, не сміють. Я категорично проти участі у якійсь політичній силі. Буду співпрацювати з кожною з них, не буду їх заперечувати, знайду у кожній маленьку зернинку чогось доброго, яке використаю. Я не скандальна людина, і швидше згладжую гострі кути.

- Тобто чисто по-жіночому знайдете співпрацю з усіма?

- І користь. У когось із назви, у когось – із лідера, у іншого – з красивого бігборда. От при нагоді, дуже хочу вас попросити звернути увагу на болючу проблему. Я водій зі 25-літнім стажем (отакий начальник, який возить сам себе, водій би мене не витримав, бо треба часом раненько поїхати або затриматись надовше) і мене замучили оці бездумні бігборди.

Маю, по-перше, претензію до дорожників, до служби з надзвичайних ситуацій: від бетонного знаку «Луцьк» до повороту на вулицю Чернишевського розташовано 20 металевих щитів. І при сильному вітрі не раз видно, як вони хиляться, летять. Це небезпека.

З другого боку, це в’їзд у Луцьк, там кінцева тролейбуса, ходить автобус на Боголюби, ДАІ любить стояти, пішоходи перебігають – усе це відволікає мою увагу як водія. Не бачу знаків, де поворот, світлофору нема, одні лише біг бороди, що хочеш чи не хочеш, а відволікають увагу.

Якби ця реклама хоч несла соціальну значимість для людини, корисне щось, для прикладу: «Мороз, вдягайтеся тепліше». Тому прошу підтримати мене у пропозиції провести ревізію оцих бігбордів, чи нам треба їх стільки.

Розмовляла Катерина ІВАНОВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 111
Всезнайко Показати IP 29 Лютого 2012 14:40
На мою думку, засиділась вона в керівному кріслі...
Авжеж до Всезнайко Показати IP 1 Березня 2012 13:20
І все то Ви знаєте! І всюди побували, пане Всезнайко! А якесь керівне крісло Вас давно виштовхнуло?
адмін Показати IP 29 Лютого 2012 14:57
Гарна стаття
зорг Показати IP 29 Лютого 2012 16:10
думки викладені по суті, без водички і політичних гасел. підтримую АДМІНа - професійна стаття
Обласний центр занятості, клерк Показати IP 29 Лютого 2012 16:13
Читав. Рая ще не перерізала пуповину, яка міцно зєднує її з колгоспом, буряками і коровами. З іншої сторони, можна красиво говорити, сидячи в теплому кріслі за бюджетні гроші, і пальцем не кивнути, інтервю наліво і направо роздавати. Я ж ціную людей, які творять матеріальні блага, а не сидять на кволому горбі держави.
опа до Обласний центр занятості, клерк Показати IP 1 Березня 2012 18:24
а чоловік знає, що каже!
Татьяна Показати IP 29 Лютого 2012 16:27
Бывшая,ГучукВ.Д.,была в сто раз лучше и умнее.
Обласний центр занятості, клерк Показати IP 29 Лютого 2012 16:45
Гучук була хитрою і підлою. Розуму там було, як в курки зозулястої. А плинність кадрів при ній була - 300% в рік. Дуже ділова була, навіть секретарку посилала до рідної дочки в школу на батьківські збори. ... . Кажуть, що в монастир пішла доживати і гріхи відмолювати? Бог не все прощає...
+ Показати IP 29 Лютого 2012 17:03
Великий выдрызок тексту ... а про що?
? до + Показати IP 29 Лютого 2012 17:11
І про то, і про сьо!
луцик Показати IP 29 Лютого 2012 18:15
Один вчитель0губернатор, друга бв директор школи. Ремонти в кризу- приходьде з олівцями вчитись зеленого туризму. Уже майже губернатор або депутат. Амбіції!!! ДЕ РОБОЧІ МІСЦЯ! Дай відповідь!
Cвій до луцик Показати IP 29 Лютого 2012 23:27
Які робочі місця, центр зайнятості їх не створює для цього потрібні інвест поекти, закиди не по призначенню.
Online до луцик Показати IP 1 Березня 2012 09:37
З яких пір біржа створює робочі місця?це повинні робити роботодавці.
kayda Показати IP 29 Лютого 2012 19:10
Нормальний мер, аж голос бринить,гроші з банку вертає місту. Нормальний пацан гроші в казну лопатить за 110%. Нормальна пацанка чим переймається:Всіх працевлаштувала, за державні гроші відзвітувала, дайте мандат.
Вадим Луцький Показати IP 29 Лютого 2012 19:34
Тільки дуже вже непривітна служба зайнятості. Боротьба за показники перетворює службовців в бездушних клерків, на жаль.
так собі думаю Показати IP 29 Лютого 2012 20:11
Дяка Богу, є ще керівники, які переймаються "колгоспами, буряками і коровами". Без шматка хліба не залишимось. Бо наші керманичі, особливо жінки, крім модних брендів та політичних пліток особливо нічим іншим не переймаються. А від цього комфортніше і ситніше не стає
mind Показати IP 29 Лютого 2012 22:03
Ще б всі ті чиновники волинські працювали б як ці двоє б/в директорів шкіл - то до цих пір, ми вже б жили як в Польщі.
Безробітна особа Показати IP 1 Березня 2012 05:59
Як на мене, Кучмук справляє гарне враження. Інша річ - методика працевлаштування, яка, в кращому випадку, ЗМУСИТЬ БЕЗРОБІТНУ ОСОБУ САМОСТІЙНО ШУКАТИ РОБОТУ. А, якщо, не пощастить, та тебе спрямують до спеціаліста із зміїним прізвищем та характером Оленки-зміючки, то алергія, зокрема, до Луцького міського ЦЗ забезпечена!
Taras Now Показати IP 1 Березня 2012 06:48
Шахтерів - у швачки, економістів - у прачки, юристів - на громадськи роботи! Головне, аксиоми Галицького дотримуватись... "Рая может, Рая может - всё что угодно...", як у пісні. Тільки роботу в службі зайнятості шукати - лише час витрачати.
Вільний художник до Taras Now Показати IP 1 Березня 2012 09:48
Роботу можна знайти скрізь: і в службі зайнятості, і з допомогою служби зайнятості... варто цього дійсно хотіти. А якщо шукати виправдання власній ліні, то навіть сонце можна звинуватити, що заважає працювати, бо в очі світить!
Луцьки перспективи Показати IP 1 Березня 2012 08:00
Якщо Вас послали до Кобриної в Луцьку на реєстрацію статуса безробітного, то Вас таки добряче послали! А коли Ви вже попали до неї на "прийом", то Ви добряче "попали"!!
Луцьки перспективи Показати IP 1 Березня 2012 08:02
А стаття професійна, факт!
лучанка Показати IP 1 Березня 2012 09:25
Це все туфта... Постійні побори... виїзди в райони і п"янки.Скільки це буде продовжуватись?
Міля Показати IP 1 Березня 2012 09:28
Мене весь час цікавать: яка б не була позитивна стаття, а чому дописувачі постійно " жовчні"?
небайдужий Показати IP 1 Березня 2012 09:33
не згідний з коментами(( стаття цікава і читається залпом. простий і доступний виклад. щодо незадоволених, то все зрозуміло - заздрять!
Знаючий Показати IP 1 Березня 2012 09:37
Ще б усі структури працювали б так, як працює служба зайнятості. Хто хоче переконатись, зайдіть у пенсійний, чи податкову і все зрозумієте. Багато що взяла на себе пані Кучмук що могла б і не робити. Це навчання селян одноосібників, меліоративні канави, зелений туризм, підприємництво на селі, розчистка снігу і т.д. Останнім часом взялась за ОСББ. Від цієї додаткової роботи її зарплата не збільшилась, і в окопах вона не відсиджується. Заслужено стала депутатом облради.
пенсіонер Показати IP 1 Березня 2012 09:40
Та що Оленка-зміючка вже рік як на пенсії. Хтось явно на неї гонить.
клерк Показати IP 1 Березня 2012 09:44
Завдання служби - допомогти знайти роботу. А допомогти можна лише тому хто сам того хоче....То до чого тут Кучмук?
777 Показати IP 1 Березня 2012 09:44
А замітили, що навіть бігбордами переймається. Турбується про Рожищан-водіїв.Молодчінка Раїса Євгенівна.
!!!!!! Показати IP 1 Березня 2012 09:46
Д-а-а, в кожній бочці меду є ложка дьогтю...
Коваль Показати IP 1 Березня 2012 09:49
Коментарі людей які не шукали роботу, а прийшли на біржу "постоять" одразу видно. Ця кантора субсидій не дає.
genni Показати IP 1 Березня 2012 09:51
Практичні і конкретні справи. Центр зайнятості заставляє народ думати і працювати. А хто сьогодні хоче думати і працювати??? Всім подавай "все і багато". І щоб без труда, щоб саме впало на голову. А самі сидять на дивані і "женуть" на тих, хто реально "паше".
Юля Показати IP 1 Березня 2012 09:53
Як на мене,Р.Кумчук дуже смілива, настирна, вчить виживати.
Артем Показати IP 1 Березня 2012 10:01
Як на мене, Кучмук дуже смілива, сильна, настрина людина, яка вчить працювати
ОСГ Показати IP 1 Березня 2012 10:05
Перед тим, як шукати роботу варто правильно вибрати професію. Для цього в школах є дісплеї з тестами які обслуговує біржа. Ніхто з дітьми по вибору професії так не працює, як біржа. Тьотя Рая - так тримати.
непросто Показати IP 1 Березня 2012 10:08
Тільки такі сміливі і мудрі "директори шкіл" можуть додуматися давати вудочку, а не рибку, хоча це політично дуже не популярні дії. Тримайтеся дорогенькі своїх позицій!!!
Аня Показати IP 1 Березня 2012 10:10
Я дуже вдячна,що є така служба зайнятості,яка надає можливість отримувати не тільки "дармові гроші" ,але й здобути професію.Чотири роки тому закінивши школу(без професії)звернулась в центр зайнятості,і мені запропонували вчтися.Я закінчила курси перукарів, і зараз заробляю свої влвсні гроші. За що дуже вдячна службі зайнятості.
Адекватний Показати IP 1 Березня 2012 10:13
Особисто мені здається, що люди які говорять про бездієвість служби зайнятості звикли жити за принципом: "давайте будемо звинувачувати когось у тому як погано живеться, а сам для кращого життя нічого робити не буду"...Коли ти приходиш у центр зайнятості важливо не лише зазіхати на ті допомоги, які вони мають вам дати, і кожного дня перевіряти карточку чи вже щось кинули, а ще й мати бажання працювати...У нас що Обласний, що Луцький центри зайнятості постійно намагаються людей підштовхувати, просити, кланятись..."ну давайте ви все таки зробите щось добре, почнете працювати і перестанете бути туніядцями"…Програму зайнятості читали? Може якби почитали то змогли б очі відкрити на реальну ситуацію і перестати писати незрозумілі коментарі і звинувачувати, що ніхто нічого не робить??? Там надані реальні можливості для працевлаштування, просто в нас як завжди люди роблять з себе жертв і їм простіше говорити про те де хто засидівся...Люди, заздрити за те, що людина реально працює, її поважають і вона намагається змінити ситуацію в області це ЗЛО!!!! І як можна когось обговорювати, якщо ти сам нічого доброго не зробив….Почніть з себе :) Доречі, ще одне…..більш ніж переконаний що якщо у вас є добрі ідеї, з якими ви допомагаєте людям і ви захочете ще мати службу, яка зробить максимум, щоб вам допомогти у тому, щоб результат був позитивний, то варто звернутись до Кучмук, тоді побачите що ж реально робить людина і чого варта її робота…
небайдужий Показати IP 1 Березня 2012 10:18
погоджуюсь з коментами "так собі думаю". "есть ещё люди в УКРАЇНСЬКИХ селениях". на таких трудягах і тримається ще наш світ! Кучмук хоче розворушити сонне царство, а воно ОЙ ЯК ЦЬОГО НЕ ХОЧЕ! безкоштовна порада всім незадоволеним: зайдіть на сайт центру зайнятості і почитайте чим вони займаються. ще б інші так працювали!!!
: ) до небайдужий Показати IP 1 Березня 2012 11:11
www.dcz.gov.ua/vol/control/uk/index
Олена Показати IP 1 Березня 2012 10:21
Люди добрі! Ось, наш менталітет славнозвісний - якщо ти попереду, то хоч в спину, але плюнуть..... Легко критикувати того, хто працює і самому сидячи на кухні чи лежачи на дивані говорити про те, як правильно потрібно керувати, вирішувати проблеми, а ця людина потужно, мудро, виважено робить те, що допомагає людям. Чомусь всі заздрять таким речам як "посада" "крісло", а чому ніхто не позаздрив іншому: - відповідальності, фізичному та психологічному навантаженню, необхідності приймати рішення? Раїсо Євгенівно, вітаю! людину яка нічого не робить ніхто не помічає, не критикує і не обговорює...
А я працююю!!!!!!!!! Показати IP 1 Березня 2012 10:30
Випадково прочитала статтю і коментарі. Кілька років тому і сама була безробітною. Із страшними думками ходила "відмічатись" в центр зайнятості.Ні на що не сподівалась, злилась, вимагала "дати роботу", аж поки не зрозуміла, що за своє життя сама маю відповідати і скористалась курсами по започаткуванню власної справи. Тепер сама працюю і ще двоє людей мають роботу і зарплату. Добре що ви є, сама навряд чи наважилася б!
знаю давно Показати IP 1 Березня 2012 10:36
Тьотя Рая, не зважай на жовч. Роби своє. Багато людей на тебе надіється і вірить! Для мене ти ще з Любча приклад - ЛЮДЯНА і РОБОТЯГА!
Роботодавець Показати IP 1 Березня 2012 10:37
Як роботодавець, який займається малим бізнесом, можу сказати, що неодноразово звертався у службу зайнятості і завжди отримував відповіді на питання, які мене цікавлять і завжди отримував підтримку і розуміння.
Admin Показати IP 1 Березня 2012 10:39
Ото служба зайнятості працює!!!!!!!!!
Марина Александрова Показати IP 1 Березня 2012 10:44
Cтаття про конкретні справи, а коментарі - злі і жовчні... складається враження, що того, хто працює, не лише поганяють, а ще й лають. Може він зліший буде і ще більше зробить?!! Успіхів Вам пані Раїсо та всьому колективу волинської обласної служби зайнятості у вашій нелегкій праці!!! Здоров*я Вам і творчої наснаги!!!
знаючий Показати IP 1 Березня 2012 10:45
Кучмук вдалий політик, який завжди розкладає яйця в різні кошики. Так і в облраді - сама безпартійна, а колеги: Павлов - з партії регіонів, Рубльов - з партії "Батьківщина". От така підтримка.
Волинянин Показати IP 1 Березня 2012 10:52
Вваажаю агресивні коментарі виявом людської злоби і заздрощів! Не слід сприймати службу зайнятості як чарівну палочку: махнули - в раз роботу всім знайшли за 10 тисяч і з дому не треба виходити. Роботу треба шукати і хотіти ще на ній працювати - тоді буде толк в країні. А те, що в центрах зайнятості допоможуть як не грошима, то порадою - реальний факт. Очі там можуть відкрити як гроші самому заробляти, якщо не хочеться у швачки, прачки і на громадськи!
українка Показати IP 1 Березня 2012 10:54
От - от. Цікавий ми, українці, народ. Нам би знайти у іншого щось "поганеньке". А самі спрбували так працювати і так вболівати за справу? Почнімо з себе. Ця вже наша звичка переходити на особисте і особистостей у розмові про наболіле.
українка Показати IP 1 Березня 2012 10:55
От - от. Цікавий ми, українці, народ. Нам би знайти у іншого щось "поганеньке". А самі спрбували так працювати і так вболівати за справу? Почнімо з себе. Ця вже наша звичка переходити на особисте і особистостей у розмові про наболіле.
українка Показати IP 1 Березня 2012 11:05
Цікавий ми народ, українці.Про що і як би не говорили, а ми на особисте і особистостей переходимо. Давайте усі так працювати і вболівати за справу, як Кучмук. Тоді й про "поганеньке" можна буде поговорити.
genni Показати IP 1 Березня 2012 11:10
Класна штука ті дисплеї. В минулому році пішла на батьківські збори до малої побачила перший раз. Потім питаю в неї, що це таке. А вона з такою гордістю каже - це центр зайнятості нам таке поставив. В цьому році вона випускниця, то вибирала собі ВУЗ з того дісплею. Там по всій Україні заклади є і спеціальності.А роки три тому приходить додому і каже - ми цілий день сьогодні дзвонили на 730 - там центр зайнятості СМС безкоштовно шукає. Я перевірила - точно!!! Молодці!!!
українка Показати IP 1 Березня 2012 11:11
Цікавий ми народ, українці.Про що і як би не говорили, а ми на особисте і особистостей переходимо. Давайте усі так працювати і вболівати за справу, як Кучмук. Тоді й про "поганеньке" можна буде поговорити.
лучанин - Романюку Показати IP 1 Березня 2012 11:18
Голове а таки правда - перший бігборд з Вашим ФЕЙСОМ????????????????
Колишня безробітна Показати IP 1 Березня 2012 11:20
Сама я з полісського села.Втратила роботу.Звернулась на біржу.Надії на те що отримаю в селі роботу не було.Поїхати кудись не могла-багатодітна.Відвідала декілька семінарів.Почула про самозайнятість зелений туризм.Сьогодні сплачую єдиий внесок.Я соціально захищена.Дякую Раїсі Кучмук за організуцію роботи служби.
Працівник служби зайнятості Показати IP 1 Березня 2012 11:20
Таких універсальних солдатів, як у службі зайнятості годі шукати. За мізерну зарплату вони віддаються роботі на повну катушку. Ви спробуйте попрацювати в умовах нестабільності, коли у пошуку роботи звертаються тисячі безробітних, а вакансії ще треба вимолити у роботодавця.
Леся Показати IP 1 Березня 2012 11:22
Я не знаю кому біржа серед горла стала а я свою дитину тільки там вивчила ізара робить і получає
Для колишня безробітна Показати IP 1 Березня 2012 11:26
Зато у мене компутер є!!!
FLP Показати IP 1 Березня 2012 11:27
От якби пані Кучмук тихесенько сиділа в начальницькому кріслі, отримувала заробітну плату, не висвітлювала роботу служби, побоялася виступити з такою статтею - ото було б бездіяльністю і боягузством. А у нас як би не працював, то всім не догодиш. Сама знаю як приходили шукати роботу жіночки, яких направив ЦЗ. Попросили, щоб поставили печатки ніби роботи нема, бо вона ж їм і не потрібна, а потім самі ходять і паскудять службу. Не зважайте на не зовсім коректні висловлювання. Не все в людей складається так як вони хочуть, от і шукають як ще комусь його зпаскудити. Недоліки є у всіх, недоліки є і у роботі служби, але старайтеся, працюйте, щоб їх було менше. А головне бережіть нерви, життя продовжується. Весна прийшла.
Віктор Показати IP 1 Березня 2012 11:37
Хто хоче працювати - шукає можливості, хто - не хоче - причини... Сам прийшов на роботу за направленням Центру зайнятості, тепер - директор підприємства! Ще двох працівників взяли, знову ж, через ЛМЦЗ. Одного з них - на дотаційне робоче місце. Так що - не все так погано, як багато дописувачів вважають...
державний службовець Показати IP 1 Березня 2012 11:44
Служба зайнятості не шукає роботу, а сприяє в пошуку.Просто люд наш не хоче працювати, лиш гроші отримувати. Бо тут їх платять. От пишуть різні гадості, бо без діла сидять.
Депутат Показати IP 1 Березня 2012 11:47
Землю вже ж виділили для будівництва центру зайнятості в Луцьку, то коли звільните дитячий садок?!
ПРОСТА ЛЮДИНА до Депутат Показати IP 1 Березня 2012 12:33
О Я БАЧУ, НАЦІОНАЛЬНОГО ЗВІРА - " ЖАБА"
Ольга Показати IP 1 Березня 2012 11:50
Щодо дептатства паны Раъси - я стала випадковим свідком того, як її просили жінки балотуватись.. Вони говорили про те, що зможуть їй довіряти свої проблеми. Пам'ятаю я ще здивувалась, як відповідально вона поставилась до цих благань ... і погодилась взяти на себе ще одну відповідальну роботу, іще один вантаж...Я навіть не знала, чи стала вона депутатом і згадала це тільки коли побачила та впізнала її щиру посмішку.
lenysa Показати IP 1 Березня 2012 12:04
Агов, люди, схаменіться!!!! Давайте, не будемо поливати брудом людину, яка ПРАЦЮЄ. Ображені, що немає вакансій- так, вам Кучмук їх додатково не сторить, маєте освіту, а не маєте де працювати - так вас не Кучмук заставила так вивчитися. Ми звикли , що завжди в наших негараздах хтось винен, а може почніть саме із себе??? Може це я сам не шукаю роботу, бо і не хочу- 800 гривень, а той більше на халяву і на біржу получу. Мені можуть закинути, що попробуй сама прожити на ці гроші, то я скажу - якби людей це не задовільняло, то вони б не поливаливали всіх брудом , а самі б хоть трохи ворушилися. Для чого дзеркало звинувачувати, якщо морда крива. Раїса Євгенівна, ви мудрий керівник, вольова жінка, а всі ці "брудні " коментарі, ще раз свідчать- хто працює, то того щей "поливають". Тримайтеся, бо ви борець.
БЕЗПАРТІЙНИЙ Показати IP 1 Березня 2012 12:10
ВІДПОВІДЬ ДЕПУТАТУ: а Вам шо вже не терпеться свою приймальну відкрити чи може який барок????????????
Роботодавець Показати IP 1 Березня 2012 12:12
Я колишній безробітний, підприємець, тепер роботодавець.Маю найманих працівників.Все завдяки службі зайнятості.На сьогодні тісно співпрацюю з центром зайнятості.Семінари, підбір працівників. Дякую!!!!! Напередодні свята весни, вітаю всіх жінок, в особі директора обласного центру зайнятості Раїси Кучмук. Зичу здоровя,кохання,терпіння!
Василь Показати IP 1 Березня 2012 12:12
В морози створювали мобільні центри для обігріву людей.Приміщення центрів зайнятості це готові мобільні центри де перехожі могли безперешкодно скористатись допомогою.Спасибі тобі Рая за створення умов для людей.
Лікар Показати IP 1 Березня 2012 12:14
Ідея хороша про спільну роботу освітян та медиків в створенні реабілітаційного центру на базі лікарні в Рожищах.але як окремого її підрозділу з необхідним обладнанням та підготовленими спеціалістами.Тут необхідна активна позиція влади. Крім того жителі району будуть лікуватися і народжувати в Рожищах,а роль запасного "АЕРОДРОМУ" нікого не влаштує
мамочка Показати IP 1 Березня 2012 12:28
Ніколи не думала, що буду когось захищати по інтернету. Люди, чого ви вставляєте плки в колеса, тим хто працює. Нічого не робить- погано, працює - ще гірше. Скажіть, хто має дітей школярів малих або випускників - хто ще з яких державних установ приходить в школу і проводить з дітьми розяснювальну роботу про перспективу у виборі професій. У нас в школі №1 висить термінал від служби зайнятості, так малі діти на перервах не гоняться по дворі і коридарах, а тести вирішують. Я навіть сама пробувала. Завдячуючи вчасному зорієнтуванню моя дитина вчиться на адміністратора готельного комплексу. Прошу вас, Великий Піст на дворі, будьте милостиві, не поливаймо одне одного.
Тетяна (колишня безробітна) Показати IP 1 Березня 2012 12:31
Критиків багато. І недоліки завжди можна знайти, але чомусь, як припече (звільнили, скоротили, роботи не має) – всі у центр зайнятості біжать. Як би там не було, але підтримка є, допомогу виплачують вчасно, а у кого голова на плечах є – можна й власну справу розпочати. А Кучмук – молодець, бо тримає порядок.
Бувший безробітний Показати IP 1 Березня 2012 12:37
Чого ж ви по одній якійсь "Оленці" робите висновки про всю їхню роботу. Я наприклад теж стояв на біржі у 2010 році за першим столом (спеціаліста не памятаю) і ніякого хамства і зневаги до себе абсолютно не відчував. Да направляли на всякі семінари і ярмарки, давали направлення на роботу - але що в цьому поганого. Можливо дякуючи цьому я зараз працюю і непогано заробляю. "Найважча робота - це робота над собою", люди почніть з себе.
Ірина Показати IP 1 Березня 2012 12:43
Те що роблять біржи для людей-не баче тільки хто не хоче бачити.А ось мій син працює вже 10 років.Добре що є робота.Але його хазяїн більшу частину дає в конверті.І не хоче все платити офіційно.Каже інакше шукай роботу.Як депутат може це питання пані Кучмук піднімала б.Бо не мені одній болить майбутнє дітей!
ЛУЧАНКА Показати IP 1 Березня 2012 12:45
ТЕ ЩО НЕМАЄ РОБОТИ, НЕ КУЧМУК ВИННА, А ОТ ТЕ ЩО БІРЖИ ПРАЦЮЮТЬ НА ПОВНУ КАТУШКУ, ТО ЯК РАЗ ЇЇ ЗАСЛУГА. Хто був у своїх селах, то бачив чи садочка поремонтувати, чи на цвинтарі прибрати, сніг розчистити - біржа людей направляла. А якшо ні - то погано ваш сіський голова працює із центром зайнятості.
микола Показати IP 1 Березня 2012 12:50
Чув, що говорять про тролейбусну лінію до Рожищ. Ото було б добре.
жителька с. Сирники Показати IP 1 Березня 2012 12:51
Директорка - молодець. Бачили по трасі така жовта хатинка стоїть, то біржа поставила ( табличка є), то я тепера маю де торгувати. От таку би нам в президенти - порядок був точно !
Online до жителька с. Сирники Показати IP 1 Березня 2012 13:00
Продвинуті жіночки в с. Сирники, що торгують над дорогою. Сидять в Internet, коментарі лишають.
жителька с. Сирники до Online Показати IP 1 Березня 2012 13:17
А ви шо думали, і в нашому селі є інтернет. До слова: мені не 60 і навіть не 50 років
Online до жителька с. Сирники Показати IP 1 Березня 2012 13:47
Ага зрозуміло, то ви сидете з ноутбуком у Wi-Fi зоні над дорогою у тій хатціі шпарите коменти.
спостерігаючий Показати IP 1 Березня 2012 12:56
я тут дивлюся - крута перепалка іде. Значить таки точно Кучмук потрібний депутат, бо чим більше тебе при людях брудом мажуть, то значить ти правий і комусь дуже заважаєш. От тепер мене цікавить, а кому ж то так сильно муляє Кучмук????????
медперсонал Показати IP 1 Березня 2012 13:13
Дякуємо, Раїсо Євгенівно, за підняте питання по лікарні. Адже дійсно "ламать не строить". А хто подумає про людей, які проживають у віддалених населених пунктах і не мають можливості швидкого доїзду до обласного центру.Адже від цього часто залежить життя людини.
7801 до медперсонал Показати IP 1 Березня 2012 21:32
ви праві
микола Показати IP 1 Березня 2012 13:24
А я от пишу за тролейбусну лінію до Рожищ. Дуже вже це треба для людей. Може й правда, що таке зроблять.
User до микола Показати IP 1 Березня 2012 22:07
Ага, то може і метро до Ковеля хай центр зайнятості побудує)))
Журналіст Показати IP 1 Березня 2012 13:38
Чого не можна заперечити: Раїса Кучмук, як керівник, депутат і особистість - людина комунікабельна, відкрита, з сучасним мисленням. Не відмовляється спілкуватись з журналістами, не боїться гострих питань, має свою думку і вміє її сформулювати. Про професійні якості тут уже багато сказано, людина на своєму місці.
Вона працює Показати IP 1 Березня 2012 14:01
Не знаю як там Кучмук, а з Яручика підприємця зробила Іра Овадюк - директор районного центру зайнятості
мудрець до Вона працює Показати IP 1 Березня 2012 14:19
почали "за здравіє"...а закінчили Яручиком...))))
галя Показати IP 1 Березня 2012 14:14
А чого ніхно не візьметься за роботодавців, що дають зарплату мінімальну а остальне доплачують в конвертах? То мо хай би хоч бандеральками додавали?
Працівник ОЦЗ Показати IP 1 Березня 2012 14:25
Не хочу приховувати, що я працюю у Волинській службі зайнятості. Тим більше не маю морального права стояти осторонь, коли читаєш оту гидоту, що пишуть про Раїсу Євгеніївну. Я дуже поважаю її як порядну Людину, як розумного Керівника і як гарну Жінку. Добре це знаю, адже працюю під її керівництвом. Прошу не вважати це дешевим підхалімажем. Робота цього керівника - далека від сидіння у теплому кріслі, а коли потрібно й у спеку долати пішки кілометри, ковтаючи пилюку, щоб показати шлях тим, хто буде працювати там пізніше і перетворювати цей куточок у зразок благоустрою. Це той керівник, що складну справу може зробити простішою своєю мудрою порадою і добрим словом. Я хочу привітати усіх жінок з 8 Березня і побажати ще більше чарівності і поваги від оточуючих. Шановна Раїса Євгеніївна, залишайтеся такою ж справжньою жінкою, яка здатана викликати такий шквал емоцій в Інтернеті.
Наталія Показати IP 1 Березня 2012 14:34
Раптово звільнили.Порадили звернутись на особистий прийом до Кучмук.Не дуже вірила в результат,але пішла.Що вирізняє Кучмук з чиновників і чого бракує ЇМ з радянських часів.Вона бачить конкретну людину,а не вообщє народ.Без остраху дає свій телефон,дзвонить сама,цікавиться.Дякую Раїса Євгенівна!Ви щиро хотіли мені допомогти і допомогли влаштуватись на роботу.Здоров'я і щастя Вам!Весни у душі!
колега Показати IP 1 Березня 2012 14:41
Хто з Раїсою Євгенівною не працював (а з нею працювати важко, бо вимоглива до себе та підлеглих), той не знає її як керівника і пише такі коментарі. Вона не сидить в теплому кріслі і таки створює матеріальні блага, бо інвестиція в людину - найкраще благо. Хто не розуміє цього - той тільки може писати такі несінітниці.
User до колега Показати IP 1 Березня 2012 22:13
Створює плацдарм у велику політику, а це неаби яка інвестиція в майбутнє "- Для мене слово «лобіювати» означає мати якісь переваги."
Хазар Показати IP 1 Березня 2012 15:10
І я там був, і мед-пиво обіцяли... Не знаю особисто Р. Кучмук і її діяльності, якось не випало моїй маленькій особі з неї перетнутися на її великому шляху у політику, та й нехай собі живе жіночка... Але повинен сказати, що сама по собі Служба Зайнятості - це абсолютна непотрібна структура, яка тільки використовує гроші наші, тих, хто сплачує податки
1111111111111 Показати IP 1 Березня 2012 15:34
Канешно сплачуєте великі податки в службу зайнятості!? (з мінімалки), а потім хочемо отримати велику допомогу побезробіттю. Служба зайнятості єдина служба (Фонд), яка реально віддає: безробітним, роботодавцям, дітям, студентам. і взагалі звертайтеся, тим хто стукає двері - відкриті? А на рахунок невічливих працівників служби, завжди є начальство.
таня Показати IP 1 Березня 2012 15:58
Гучук дуже грамотна і симпатична жінка! Село є село!
так Показати IP 1 Березня 2012 16:09
це абсолютна непотрібна структура
лучанка до так Показати IP 1 Березня 2012 16:32
добре що не потрібна, значить людина при роботі, а от коли немає - то прийдеться все таки збернутися в цю службу. комусь допоможуть, комусь ні, а взагалі подивіться на http://www.dcz.gov.ua/vol/control/uk/index
789456 Показати IP 1 Березня 2012 16:15
Раїсо Євгенівно! Нехай Бог віддячить Вам сторицею за ту реальну допомогу,підтримку, розуміння, яку Ви надаєте людям.Хто знає Вас, той такої дурні писати не буде, адже у Вас ніколи слово не розходиться з ділом.А зрештою кожен судить по собі. Терпяння ВАМ...
шумахер Показати IP 1 Березня 2012 16:29
бігборди то в "дисятку" недавно сам в одного вїхав понаставляли тууут!!!!!
Реабілітаційний центр міста Рожище Показати IP 1 Березня 2012 16:35
Дай боже, щоб депутати усіх рівнів переймалися проблемами дітей з особливими потребами як Раїсв Євгенівна.Вникає в проблеми, шукає шляхи їх вирішення та досягає результатів. Дякуємо Вам!
ТЕТЯНА Показати IP 1 Березня 2012 16:51
Невичерпна енергія,людяність, оптимізм, конкретні корисні справи Раїси Євгенівни "Є лише один куточок Всесвіту, який ти напевно можеш поліпшити.... Це ти сам!"(А.Хакслі)
FLP Показати IP 1 Березня 2012 17:10
Уважно перечитала все написане. Висновок: Пишуть здебільшого ті, хто при зустрічі з пані Кучмук мило посміхаються, вдають із себе добрих милих людей, можливо й друзів, а за пазухою камінь тримають. Звичайні людські заздрощі до успішної людини, жовч. А от той, хто говорить добре слово про Гучук, той, можливо, бачив її лише на фотографії як гарно нафарбовану і прибрану панночку, а добра у цю людину Бог не поклав - людей вона зневажала, коли працюювала на цій же посаді.
Представник польського осередку Показати IP 1 Березня 2012 18:25
Цікава стаття і ще цікавіше читати її обговорення. Хочу додати власний коментар неупередженої людини. Минулого року мені довелось бути присутнім на церемонії перепоховання останків тіл поляків, ексгумованих поблизу села Острівки Любомльського району. Цього дня було гідно вшановано пам'ять жертв українсько-польського конфлікту 1943 року. Але особливо приємно для нас було відмітити з якою душею був здійснений благоустрій на цій території. Праця скількох людей була докладена до такого гарного результату! Коли я поцікавився кому потрібно подякувати за це, то мені відповіли, що з ініціативи обласної влади тут організовані громадські роботи службою зайнятості. Дивно зараз читати такі відгуки, що службу зайнятості, яка дбає про збереження місць пам'яті, називають абсолютно непотрібною структурою. В Україні ще багато місць чекають на своє облаштування. А у людей, які наводять у таких історичних місцях лад, безумовно виховується повага до своєї історії і до інших. В наш час це вкрай необхідно і тільки тоді "ми будемо жити як у Польщі". В статті наводяться приклади і інших видів громадських робіт, які несуть користь суспільству. Але незрозуміло мені чому вони викликають такий гнів? Комусь не подобається жити у цивілізованому і чистому світі? Прибирати свій дім це принижує чиюсь гідність? Я хочу подякувати службі зайнятості, яка організовує такі види громадських робіт. Це гидний прояв шляхетності. Поважаймо себе насамперед і працю інших!!!!!
Читач з Луцька Показати IP 1 Березня 2012 18:32
Треба більше таких матеріалів. Насичена і цікава стаття не залишить байдужими читачів. Кучмук - адекватна людина, а в СЗ, як і скрізь, люди різні бувають. Лукавих і серед коментаторів вистачає.
Володимир Показати IP 1 Березня 2012 19:57
Спасибі що ви є ,і так тримати далі ,Дай Вам бог здоров'я
Справедливий* Показати IP 1 Березня 2012 21:43
Стаття гарна,професійна,цікава.
оптиміст Показати IP 1 Березня 2012 22:43
Цікава стаття. Судячи по коментарях проблеми служби зайнятості сьогодні самі актуальні. Воно і дійсно так. Маєш роботу - відчуваєш себе людиною, а ще як отримуєш достойну оплату своєї праці - ще краще. Бачу, що пишуть небайдужі люди та компетентні. Напевно не один з них пересікався з центром зайнятості. Потрібна служба. І потрібні такі люди, як цей керівник. Не питання в тому,що хтось висловив свою негативну думку про цю структуру. Питання в тому,що ці люди трудяться. Читаючи коментарі розумієш, що напевно ще мало знаєш про їх роботу. Зрозуміло одне - не сплять. Працюють. Бажаю, щоб Ваші зусилля не були марними, не наштовхувались на великі перешкоди, а давали кожній людині віру в себе. В статті сказано, що у центрі зайнятості в основному працюють жінки.Вітаю Вас з Святом Весни і бажаю, щоб Ваші тендітні плечі не згинались під натиском недоброзичливців!
Обурена Показати IP 2 Березня 2012 17:32
Шановні коментуючі, озирніться та дайте відповідь - а ви щось зробили корисного, ви потрібні суспільству? Ви звикли лише приліпитися до стільця чи дивана та голосно кричати про недоліки в роботі та ступінь необхідності інших. Якщо маєте такі гострі заперечення - піднімайтеся і займайтеся самі цими питаннями. Пані Кучмук працює, і працює достойно, з натхненням та користю для людей та громади. Не згідні - прошу Вас до керма!
І Я Показати IP 3 Березня 2012 08:34
заховатись за псевдо і писати гидоту великого розуму не треба. а працювати в такій ситуації і структурі зможе не кожен. не шукайте зло, дивіться на добрі справи!
Врівноважений Показати IP 3 Березня 2012 10:08
Пані Кучмук, судячи з інтерв"ю і знаючи Вашу непримиренну позицію до бездіяльності будь-кого, Ви на правильному шляху - з таких депутатів повинен складатись український парламент. Порада: не тримайте біля себе "....лизів" - вони не підтримають Вас, а лише нашкодять.
TekObepleClal Показати IP 25 Січня 2013 16:23
техноресурс ooo мама рама Операции с недвижимостью порой требуют использования знаний из самых различных отраслей. Особенно, это экономика и юриспруденция. Экономика позволяет понять особенности рынка, принципы образования цен. А вот юриспруденция в ответе за то, чтобы операции совершались исключительно в соответствии закону, чтобы имущественные права от продавца к покупателю переходили без исключения согласно законодательству. Этот ресурс создан для того, чтобы предоставлять исчерпывающую информацию о состоянии рынка всем желающим. Это зачастую не только профессионалы, но также и просто заинтересованные лица, подыскивающие себе жильё. Огромное внимание на ресурсе уделено кредитам, условиям банков по выдаче кредитов, особенностям работы муниципальных органов, которые заняты проведением мероприятий связанных с недвижимостью. Портал bum66.ru предоставляет возможность пользователям ресурса получить необходимую консультацию у опытного юриста в сфере недвижимости. окна стеклостиль в челябинске мама рама

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus