USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Реабілітаційне відділення для бійців АТО – тепер у Луцьку

14 Липня 2017 13:14
Відтепер учасники АТО та члени їхніх родин зможуть проходити психологічну та фізичну реабілітації безпосередньо в Луцьку. У планах – створення відповідного центру.

Після проведення капітального ремонту 14 липня відбулося відкриття відділення для демобілізованих учасників АТО при Луцькому центрі первинної медико-санітарної допомоги.

Започаткування такого відділення у місті – на часі, адже учасники АТО, зокрема після демобілізації, стикаються з посттравматичним стресовим розладом, який є результатом психологічних розладів, отриманих під час участі в бойових діях. Як розповів головний лікар центру первинної медико-санітарної допомоги Ігор Гнетньов, із часом посттравматичний стресовий розлад може призвести до інвалідності та швидкої смерті.
«Зараз іде війна, і кількість людей, які отримали посттравматичний стресовий розлад, збільшується. Тому виникла необхідність створити реабілітаційний центр», – зазначив Ігор Гнетньов.

Головний лікар центру розповів, що зараз розроблено комплексну програму і відділення реабілітації є її частиною. «На першому місті в нас – психолог, а далі – реабілітолог», – підкреслив він.

Окрім воїнів, безкоштовну допомогу отримуватимуть і їхні близькі – дружини та діти, які також потребують психологічної підтримки.

Депутат міськради, радник Луцького міського голови Ігор Поліщук зазначив: «Питання посттравматичного синдрому є надзвичайно складним і важливо його долати. Хлопці повертаються у свої сім’ї, і їм потрібно забезпечити такі умови, коли вони зможуть нормально жити, працювати, знайти себе після тих подій, які вони змушені були пережити».
«Дуже давно ми почали говорити про необхідність психологічної реабілітації хлопців, які повертаються зі сходу. Це надзвичайно важливо, і ми це розуміємо. На щастя, вдалося виділити кошти, аби відремонтувати приміщення, щоб проводити таку реабілітацію», – акцентував Ігор Поліщук.

Радник міського голови розповів, що з міського бюджету було виділено 276,2 тисяч гривень для облаштування відділення реабілітації учасників АТО та членів їхніх родин, із яких 80 тисяч – на оплату праці медичному персоналу, а 150 тисяч – на ремонт приміщення.

Керівник відділення реабілітації учасників АТО та членів їхніх сімей, психолог Олена Звєрєва підкреслила, що під час роботи з бійцями, їхніми дружинами, дітьми використовують не тільки приміщення відділення, а загалом усю базу поліклініки, наприклад лабораторію, рентген-кабінет, кабінет функціональної діагностики, зал для лікувальної фізкультури тощо.
Депутат Луцької міської ради, військовослужбовець Олександр Кравченко відзначив, що відкриття відділення – знакова особисто для нього подія, адже у приміщенні, де зараз демобілізованим учасникам АТО та членам їхніх сімей надають психологічну допомогу, раніше містився центр для надання відповідної допомоги ліквідаторам аварії на ЧАЕС, який, своєю чергою, очолювала мама Олександра.
«Роботу з надання психологічної реабілітації ми надаємо вже давно, ще з 2014 року. Із 2015 року реалізовували проект «Зігрій душу солдату» разом із Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом», але все це було за межами міста. І от нарешті ми дісталися до самого міста. Я дуже радий, що це відділення починає працювати в нас у Луцьку», – відзначив депутат.

Також при Луцькому центрі первинної медико-санітарної допомоги заплановано відкрити Центр реабілітації для учасників АТО та членів їхніх сімей. Із цією метою, зокрема для виготовлення проектно-кошторисної документації на проведення реконструкції приміщення, де знаходитиметься реабілітаційний центр, з міського бюджету виділено 200 тисяч гривень. У перспективі у реабілітаційному центрі не тільки надаватимуть психологічну допомогу, а й проводитимуть масажі, різного роду терапії, також там міститимуться лікувальні купальні.

«До закинутого корпусу Центру первинної медико-санітарної допомоги заплановано добудувати другий поверх і відкрити вузькоспеціалізований повноцінний центр реабілітації для учасників АТО, який працюватиме конкретно в цьому напрямку», – зауважив Ігор Поліщук і додав, що орієнтовна вартість центру становитиме приблизно 12 мільйонів гривень.
Проект майбутнього Центру реабілітації для учасників АТО та членів їхніх сімей
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
51 омбр(позор) Показати IP 14 Липня 2017 16:14
Можливо потрібно в смт Олика.
!23 до 51 омбр(позор) Показати IP 14 Липня 2017 16:40
Вам, так не можливо, а точно, ізаїдьте в Ліпіни, тільки обовязково... *ля, що не стаття про АТО чи атовців, так це чудо "51 омбр(позор" смердить лаптями на весь портал.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus