USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Реальна вартість газу для населення вдвічі нижча, - громадські аудитори

8 Квітня 2015 08:00
Собівартість тисячі кубометрів українського газу становить близько 1 тисячі гривень. Тому оптимальна ціна на газ для населення не має перевищувати 3–3,5 тисячі гривень. Такі дані аудиту, який провела ГО «Публічний аудит». Про це повідомляє прес-служба громадської організації.

Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини писало, що тарифи на газ підвищать з квітня на 280%. Тепло подорожчає на 66%.

«Собівартість українського газу не перевищує 1 тисячі гривень за тисячу кубів. Тому заявлена ціна на газ для населення в 7 200 гривень є невиправдано високою. Якщо закласти розумний прибуток для державних монополій, з усіма податками і зборами, ціна на газ для населення має зупинитися на позначці 3–3,5 тисячі гривень», — розповідає керівник «Публічного аудиту» Максим Гольдарб.

З його слів, дані Мінсоцполітики про те, що тарифи не переглядали з 2006 року, є безпідставними, адже, як показав незалежний аудит, за останні 19 років тариф на газ для населення збільшився майже в 7 разів (на 584%) — з 175 до 1197 гривень за тисячу кубів; у доларах США він підвищився більш ніж утричі — на 203%.

«Комплексний аналіз тарифів на ЖКГ вивів на поверхню цілий комплекс проблем у системі формування тарифів. Ми не згодні з тим, що Уряд замість того, щоб долати існуючі корупційні схеми, утискати видатки самих монополістів, переглядати застарілі нормативи, фактично поставив населенню ультиматум платити непідйомні на сьогодні суми. При чому, тарифи в тих секторах, де надприбутки отримують монополії, експортери, чиновники не зачіпають», — стверджує Максим Гольдарб.

Керівник «Публічного аудиту» наводить приклад, як українцям пропонують платити за опалення приблизно стільки ж, скільки платять на крайній Півночі в Росії, в Якутії, де температура тримається −50, а опалювальний сезон триває понад 250 днів. «Проблема в тому, що ми живемо згідно зі застарілими нормами розрахунків ще 70–80-х років минулого століття. У 2006 році державні будівельні норми встановили вдвічі нижчі тепловитрати, але ми, чомусь, їх до уваги не беремо. Виходить, держава піклується не про населення, а про монополістів, прибутки яких можуть зменшитися вдвічі», — розповідає спеціаліст.

На переконання Максима Гольдарба, з тарифами на теплову енергію в Україні величезні розбіжності. Так, вартість послуг Кузнецовського міського комунального підприємства в 6,5 рази нижча за аналогічні послуги КП «Теплові мережі Харківського району Харківської районної державної адміністрації» та в 4 рази нижча за послуги ПАТ «Київенерго». «Зрозуміло, що це пов’язано з типом та ефективністю обладнання, станом тепломереж, але не менш вагомим є й корупційний чинник», — зауважує він.

Крім того, з його слів, при визначенні тарифу на опалення враховується лише площа, при цьому не враховується об’єм приміщення, хоча витрати теплової енергії безпосередньо залежать саме від об’єму. «Система розрахунку створює нерівні умови для власників квартир. Мешканці квартир заввишки 4,8 та 2,4 метра платять однаково, хоча витрачають зовсім різну кількість теплової енергії. Тобто, власники менш комфортного житла дотують власників більш комфортного», — стверджує керівник «Публічного аудиту».

«На сьогодні місцеві ради разом із місцевими монополіями цілком можуть виписувати тарифи, які їм завгодно, закладаючи в них і попередні борги, і майбутні корупційні бажання. Приміром, нам відомі непоодинокі випадки, коли місцеві ради приймають рішення про втрати води до 70%», — додає він.

Як зауважує екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко, МВФ не ставив перед Україною вимоги саме такого рівня тарифів. Фонд зобов’язав Уряд виводити природні українські монополії, які перебувають у кризовому стані, на рівень рентабельності. «Тому ми вимагаємо публічної дискусії та аудиту «Укргазвидобування», «Нафтогазу», щоб розуміти, чому встановлюються такі колосальні затрати на газ. Чому «Нафтогаз» встановлює ціну, яка на 6 тисяч гривень вища від тієї, за якою він отримує газ в «Укргазвидобування»? Якщо в ці затрати включили обслуговування 115 мільярдів гривень боргів «Нафтогазу», то це як мінімум нечесно до збіднілого населення, це не його борги», — переконаний він.

У рамках проекту «Тарифна мобілізація» ініціюватимуть перед Верховною Радою створення Тимчасової слідчої комісії для з’ясування правових, економічних підстав абсолютно необґрунтованої тарифної політики Уряду та НКРЕКП. До участі в роботі такої Комісії запросять представників Уряду, Міністерства енергетики та вугільної промисловості, НКРЕКП, ДП НЕК «Укренерго», ДП «Енергоринок», НАК «Нафтогаз України», ПАТ «Укртрансгаз», ПАТ «Укргазвидобування», інших виробників та постачальників газу й електроенергії, а також громадськості, незалежних експертів.

ВГО «Спілка власників житла України» та ГО «Публічний аудит», крім того, ставитимуть питання щодо проведення парламентських слухань та отримання економічно обґрунтованих пояснень про розміри та структуру тарифів на житлово-комунальні послуги для українців. Уже незабаром розпочне роботу центр «Тарифна мобілізація», який надаватиме консультаційну підтримку та координуватиме роботу мобілізаційних груп в усіх регіонах України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
липа Показати IP 8 Квітня 2015 08:22
самое главное, что это почти все знают))
Анонім до липа Показати IP 8 Квітня 2015 09:32
путлєровській троль.
липа до Анонім Показати IP 8 Квітня 2015 09:40
аноним, чей ты прихвостень, что сам себе плюсы ставишь?
Гольдберг Показати IP 8 Квітня 2015 08:53
Треба щоб ще в 100 раз підняли. Поки бардак, війна і народ в шоці
123 Показати IP 8 Квітня 2015 08:57
Того яценюка треба гнати в шию, доводить народ до ручки. такого бардака не було і набагато легше жилося. Народ вже - бомж. Напевне цій владі вигідно щоб народ вимер, зарплат вже не хватає ні на лікування, ні на харчі.
хО до 123 Показати IP 8 Квітня 2015 15:26
коментар було видалено
оля Показати IP 8 Квітня 2015 09:07
Треба з цим щось робити! А то влада думає що народ мовчки проковтне і буде платити, а вони і дальше будуть собі набивати кармани за наш рахунок!!
лучани Показати IP 8 Квітня 2015 09:31
Цього Гольдарба прокуратура звинувачу є у закупці для Міноборони неякісних бронижилетів. Про дешевий украхїнський газ можуть розказувати тільки сексоти Путлєра. Кремлю вигідно,щоб Україна сиділа на газовій голці.
Корінний лучанин Показати IP 8 Квітня 2015 11:24
Підсумовуючи сказане у статті можна впевнено казати- ЯК КРАЛИ так КРАДУТЬ при НОВІЙ ВЛАДІ ! Яценюк коли говорив про нові тарифи українцям навіть і сумнвіу не піддавав у їхньому розміру ! Тобто, там КОРУПЦІЄЮ АЖ СМЕРДІЛО , у тарифи загнали всі втрати а ви населення ПЛАТІТЬ ТА ЗБАГАЧУЙТЕ НАС ОЛІГАРХІВ. І що цікаве у цій ІСТОРІЇ ПРО ТАРИФИ , місцева обрана народом влада навіть ЩОСЬ ЗАПЕРЕЧИТИ КИЇВСЬКІЙ ОЛІГАРХІЧНІЙ ВЕРХУШЦІ НЕ ХОТІЛА ! Хтось приміром чув , щоб Гунчик чи Романюк - "народний мер" Луцька , виступили проти цих тарифів? Висновок один : ОДНА ЗГРАЯ і ОДНА "ШАЙКА - ЛЄЙКА"!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus