USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Регулярні обстеження та здоровий спосіб життя: волинська гінекологиня – про запобігання раку шийки матки

22 Січня 2024 10:42
У 68 жінок впродовж 2023 року в медичному центрі онкології Волинської обласної клінічної лікарні діагностували рак шийки матки.

Що варто знати жінкам та як часто потрібно ходити на медичний огляд, розповіли Суспільному гінекологиня Оксана Гринчук та пацієнтка лікарні Наталія.

«Сподіваюся, що все буде гаразд»: досвід пацієнтки

Пацієнтка Наталія розповідає, що за звичайними буденними клопотами — дім, садочок, школа, невчасно звернулася до лікаря та пропустила чергове гінекологічне обстеження. Півтора року вона не приходила на огляд.

Ознаки хвороби, каже, помітила сама, коли з'явилися перші атипові симптоми.
«Закінчилася в мене менструація, все було добре, а через два дні почалася знов. І ось оцей симптом мене насторожив дуже. До того я все тримала під контролем. Більше жодних симптомів у мене не було», – каже пацієнтка.

Читати ще: «Хірургія може радикально пролікувати рак». Волинський онколог – про виникнення ракових пухлин та види обстежень

Хворобу в жінки діагностували на початковій стадії.

«Мене підтримали сім'я, чоловік. Підтримали лікарі онкоцентру і сказали, що в будь-якому випадку цю хворобу лікують. Я довірилася їм, лікуюсь і сподіваюся, що все буде гаразд», – розповідає Наталія.

Нині жінку прооперували, вона відновлюється після хірургічного втручання.

Поради гінекологів

Лікарка Оксана Гринчук каже, що раз на рік жінка має пройти обстеження у гінеколога. З її слів, хвороба помолодшала. Коли вона починала працювати 22 роки тому, у відділенні були жінки старшого віку, клімактеричного. Захворювання стосувалося вікової групи 45+. Зараз, каже лікарка, статистика інша – хворіють жінки у 35 років з клінічно діагностованим раком і не першої стадії.
«Найбільше нас непокоїть помолодшання, і це – передракові стани. Дисплазії, які виникають на фоні раннього початку статевого життя, вірусу папіломи людини, шкідливих звичок, не діагностують вчасно. І наймолодша дівчинка з мого досвіду у 18 років вже мала важку дисплазію», – каже лікарка.

Читати ще: «Вік пацієнток з раком матки знижується». Волинська лікарка – про види недуги та важливість оглядів для жінок

Від передракового стану до раку – не рік-два, а п’ять-вісім. І жінка, і лікар мають достатньо часу, щоб виявити передраковий стан та не допустити раку шийки матки. Дівчаткам у 9-12 років радять вакцинуватися проти ВПЛ.

Симптоми раку шийки матки

Специфічних симптомів виявлення раку шийки матки немає, каже Оксана Гринчук. Є сигнальні ознаки, які можуть насторожити жінку. Найперше – це контактні кров'яні виділення, які можуть бути після статевого акта.

Друга ознака – це порушення циклу. Тобто якщо жінка помічає, що менструація стала ряснішою, нерегулярною, з’являються згустки, місячні болючіші, призводять часто до анемії та коли з’являються порушення загальних показників крові. Це теж є серйозною ознакою і привидом звернутися до лікаря.
Кожна жінка, яка почала статеве життя, є в зоні ризику, каже лікарка. Щоб запобігти ризикам захворюваності на рак шийки матки, гінекологиня радить вести здоровий спосіб життя, мати адекватний режим праці й відпочинку, регулярно відвідувати лікаря та робити обстеження на вірус папіломи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus