USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Рекомендації волинянам: як надати першу психологічну допомогу

12 Лютого 2015 07:00
Стреси, трагедії та травми можуть спричинити важкі психічні захворювання, які викликають фізичні розлади. Аби застерегти це, - необхідно надати першу психологічну допомогу.

Тому, якщо вчасно зверунти увагу на постраждалого, то можна допомогти людині вийти із депресії та заново віднайти ціль у житті, надію на краще, власну гідність, самоповагу та спокій.

Як це зробити - вчили на тренінгу «Кризова інтервенція: перша психологічна допомога», який відбувся у коворкінг-центрі «Репортер» в Луцьку.

Аби надати першу психологічну допомогу необхідно виконати шість «П».

1. Підійдіть: знайдіть в собі силу звернутися до постраждалого (щоб проявити людяність не потрібно бути спеціалістом), представтеся.

2. Підтримайте: знайдіть безпечне місце, відведіть людину від місця трагедії. Потім посадіть його, обіпріть об стіну, підтримайте своїм тілом, покладіть в зручне положення.

3. Пам’ятайте про реальність: називайте постраждалого по імені (по батькові), запитайте його, чи знає він, що трапилося, де він знаходиться. Розкажіть йому потрібну інформацію, допоможіть зорієнтуватися в ситуації. Важливо – зосередьтеся на диханні постраждалого, повторюйте йому: «Спокійний вдих і видих», це заспокоює.

4. Посприяйте: прояву емоцій, запевніть постраждалого у тому, що його переживання у цій ситуації є нормальним явищем. Наголосіть постраждалому, що він зможе впоратися.

5. Потурбуйтеся: з’ясуйте в чому є потреба, запропонуйте воду, ковдру, хустинку, підкажіть куди можна сходити в туалет. Слухайте постраждалого, можете помовчати, давши людині виговоритися. Будьте делікатні щодо фізичного контакту.

6. Передайте: впоратися із ситуацією самостійно не є Вашим обов’язком, передайте постраждалого рятувальникам, рідним, друзям, сусідам. Також спробуйте разом знайти потрібний контакт, наприклад в мобільному телефоні.

Втім, психологи відзначають, що в кожному віці у людей різна реакція на травми та є відмінності у проявах на фізіологічному рівні, відповідно, має бути спеціальний підхід.

ДІТИ ВІКОМ 1-5 РОКІВ

Реакція на стреси: тримаються батьків, або знайомих дорослих людей, відчувають безпорадність та пасивність, буває нетримання сечі або діти починають смоктати великий палець, бояться темряви, не хочуть спати наодинці, часто плачуть.

Фізичні прояви: втрата апетиту, біль в животі, нудота, проблеми зі сном, нічні кошмари, проблеми з мовою, нервовий тик.

Психічні прояви: страх практично від усього, неспокій, роздратованість, спалахи гніву, сум, скутість, замкнутість.

Ваші дії: заспокоюйте словесно і фізично, поколихуйте дитину, багато разів пояснюйте непорозуміння і помилки, допомагайте називати емоції, уникайте, щоб дитина зайвий раз лишалася на самоті, тимчасово дозвольте спати в батьківському ліжечку, заохочуйте прояви емоцій, вихід емоцій через гру.

ДІТИ ВІКОМ 6-11 РОКІВ

Реакція на стреси: погіршення успішності в школі, прогули, конфліктує з іншими, веде себе занадто активно, вередує, вступає у сварки із братами та сестрами за батьківську увагу, грається в ігри на травматичні теми.

Фізичні прояви: зміни в апетиті, головні болі, біль у животі, проблеми зі сном, нічні кошмари.

Психічні прояви: відчуття страху, ігнорування друзів, втрата інтересу до захоплень, спалахи гніву, захоплення злочинцями чи злочинністю, каяття, почуття провини.

Ваші дії: приділяйте більше уваги дитині та її інтересам, тимчасово занизьте вимоги до результатів у школі та вдома, займіть дитину цікавою діяльністю, давайте нескладну домашню роботу, заохочуйте прояви почуттів і думок в усній та ігровій формах, слухайте, коли дитина буде повторно говорити про подію, яка завдала травму, пояснюйте дитині її помилкове уявлення та судження щодо неприємної події.

ПІДЛІТКИ ВІКОМ 12-18 РОКІВ

Реакція на стреси: погіршення успішності у школі, бунтівна та зухвала поведінка, відчуття неспокою, готовність до порушення законів, участь в азартних іграх, замкнутість, вживання алкогольних напоїв та наркотичних речовин.

Фізичні прояви: зміни петиту, головні болі, проблеми в області кишково-шлункового тракту, висипи, скарги на незрозумілі болі та хворобливість, проблеми зі сном.

Психічні прояви: втрата інтересу до хобі та цікавого дозвілля, ігнорування однолітків, відчуття суму та виникнення депресії, занепокоєння та страх щодо власної безпеки, бажання влади та керування іншими, почуття нікчемності та безпомічності, почуття провини, каяття, сорому, жага помсти.

Ваші дії: приділяйте більше уваги дитині та її інтересам, тимчасово понизьте вимоги до результатів у школі та вдома, заохочуйте до дискусій з однолітками та авторитетними дорослими людьми про пережиті травми, не тисніть, заохочуйте до тренування та активної фізичної діяльності, суспільної активності, знайдіть і майте при собі список телефонів довіри, центрів екстреної допомоги.

ДОРОСЛІ

Реакція на стреси: проблеми зі сном, уникнення спогадів про трагічну подію, підвищена активність, неочікуваний плач, збільшення конфліктів з рідними, підвищена концентрація, насторога, замкнутість.

Фізичні прояви: нудота, головні болі, втома та виснаження, проблеми в області кишково-шлункового тракту, втрата апетиту чи його надмірність, загострення хронічних хвороб, незадовільний загальний фізичний стан.

Психічні прояви: шок, дезорієнтація, притуплена депресія, відчуття суму, горя, роздратованість, злість, тривога, страх, відчай, безпорадність, відчуття провини, невпевненість у собі, перепади настрою.

Ваші дії: підтримуйте, забезпечте доступ до невідкладної медичної допомоги, дайте можливість виговоритись про пережите та втрати, допоможіть визначити, що має пріоритет у вирішенні проблеми, допоможіть рідним зрозуміти та сприйняти постраждалого, підкажіть, де можна отримати допомогу у фахівців з психотерапії.

ПЕНСІОНЕРИ

Реакція на стреси: стають замкненими, відсутнє бажання виходити з дому, стає складно пересуватися, важко пристосовуються при переїзді до іншого місця.

Фізичні прояви: загострення хронічних захворювань, проблеми зі сном, погіршення пам’яті, підвищена чутливість до перегріву та гіпотермії, фізичні порушення органів чуття (зір, слух).

Психічні прояви: депресія, відчай, апатія, дезорієнтація, відчуття підозри, занепокоєння, гнів, страх опинитись у будинку для людей поважного віку, сором’язливість щодо отримання допомоги та співчуття.

Ваші дії: заспокоюйте постраждалу людину, допоможіть зорієнтуватися в просторі, встановити контакти з родиною, отримати медичну та фінансову допомогу, заохочуйте розмовляти про травматичний досвід, про втрати і підтримуйте вираження почуттів.

Психологи наголошують, що затяжна криза дезорієнтує людину в суспільстві, спричиняє різного роду захворюванням. Зазвичай, людина, яка перебуває в кризі, не бачить виходу із проблемної ситуації. З одного боку, це відчуття безвихідності, з іншого – у цей момент людина максимально відкрита новому досвіду. У таких випадках варто допомогти постраждалому розуміти зміст того, що відбулося, аби відновити почуття контролю над своїм життям.

Тому допомога фахівців особливо потрібна після пережитих катастроф, стихійних лих і соціальних потрясінь.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 12 Лютого 2015 07:38
Стандартний психолог - добрий ремінь. Заспокоює надовго. Жаль, що в школі різки відмінили.
Богдан Показати IP 12 Лютого 2015 09:26
треба не страдати дурнею і все. Все проходить а здоров"я вже буде зіпсоване більше позитиву дивіться на все з іронією з посмікою . дітям більше позитиву даруйте щоб психіку не нарушити бити ні в якому разі не можна і поговорити заспокоїти і зробити приємність

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus