USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Робота в NASA, телепорт і відкриття нових небесних тіл: про що мріють юні луцькі астрономи

25 Грудня 2020 11:52
Із вересня 2020 в Луцьку у міському центрі науково-технічної творчості учнівської молоді працює астрономічна обсерваторія. Майже 40 років тут не дивилися на зірки, адже апаратура, яка колись була в обсерваторії, давно застаріла, а деяка вийшла з ладу.

Втім завдяки допомозі Луцької міської ради та Фонду Ігоря Палиці«Тільки разом» астрономічна обсерваторія отримала нове життя. Нагадаємо, на закупівлю обладнання Фонд виділив 223 тисячі гривень, за ці гроші було придбано два надпотужні телескопи, комп’ютер та фотоапарат. А з міського бюджету на відновлення обсерваторії виділили 800 тисяч гривень.

Нині тут на повну тривають заняття гуртка, який відвідують близько 30 школярів, працюють у трьох групах. На одному з таких занять пощастило побувати й ІА Волинські Новини.
П’ята година вечора, вже геть смеркло. У невеличкій кімнаті під куполом обсерваторії збираються юні астрономи. Їм є що обговорити, адже днями Юпітер і Сатурн зблизилися на найменшу за останні 400 років відстань. Шкода, кажуть діти, що через похмуру погоду не вдалося самим спостерігати це унікальне явище в окуляр телескопа, його можна було побачити хіба в онлайн-трансляції. Втім додають: подія від того не стала менш грандіозною для тих, кого цікавить космос.

Читайте ще: У Луцьку відкрили астрономічну обсерваторію. Фото

Керівник гуртка Вадим Костюк розпочинає заняття з презентації, присвяченої Великому з’єднанню Юпітера і Сатурна, яке багато хто назвав Вифлеємською зіркою.
«З точки зору астрономії 2020 рік був аномальним, бо було не чотири затемнення, як зазвичай, а шість – чотири місячні та два сонячні, – розповідає Вадим Миколайович, ілюструючи свою розповідь зображеннями за допомогою проєктора. – Крім того, неозброєним оком можна було побачити комету NEOWISE, яка пролітала біля Землі влітку, 14 жовтня було зближення Землі та Марса. А 21 грудня відбулося Велике з’єднання Юпітера і Сатурна. У 2021 році буде чотири затемнення – два місячні та два сонячні. Наприклад, 10 червня відбудеться сонячне затемнення, яке частково зможемо спостерігати й ми. Сонце частково буде перекрите Місяцем. Ми з вами зробимо спеціальні фільтри й будемо спостерігати це явище».

Діти пожвавилися й почали обговорювати, як класно буде спостерігати за таким незвичним явищем.
Завдяки сучасному оснащенню обсерваторії зокрема потужним комп’ютером, за рухом небесних тіл можна спостерігати в онлайн-планетарії.

«У програмі ми прив’язуємося до міста Луцька й до часу спостереження. І нам одразу видно, що і з якого боку можна спостерігати, – пояснює Вадим Миколайович. – До речі, саме тут можна наглядно продемонструвати дітям, що зірки не є нерухомі. Потужності комп’ютера достатньо для тих програм, із якими ми працюємо».
Юні астрономи кажуть, що заняття у них відбуваються мегацікаво.
«Мене в гурток записала мама, – розповідає п’ятикласниця гімназії №21 Аліса Голуб. – Ходжу сюди із задоволенням, бо щоразу дізнаюся щось нове про космічні галактики. Знаєте, як круто дивитися в зоряне небо і знати, де яке сузір’я».
«Чому обрала цей гурток? Бо це перший крок до мрії, – ділиться восьмикласниця НВК №9 Даша Бударіна. – Я хочу працювати в NASA і створити телепорт. За його допомогою люди максимально швидко могли б переміщатися з одного місця в інше. Наприклад, родичі, які живуть у різних країнах, змогли б бачитися значно частіше. А загалом, астрономія мене цікавила ще з дитячого садочка».

Нині дівчина пише наукову роботу про те, як працює телепорт.

Дев’ятикласник ліцею №27 Орест Кульчицький зізнається: завжди було цікаво, як формуються планети, галактики, а відвідуючи гурток астрономів, можна і цікавість задовольнити, і знання укріпити. А Вадим Миколайович додає: у хлопця є талант до розв’язання фізичних та астрономічних задач.

Іванко Крат – наймолодший гуртківець, четвертокласник ЗОШ №19. На запитання, чому зацікавився астрономією, усміхається: «Хочу бути найрозумнішим у класі».
Запитуємо, що ж найбільше дітям подобається на гуртку. Й отримуємо блискавичну відповідь: звісно, що телескопи Саша і Максим. Так потужні пристрої, якими обладнано обсерваторію, «охрестила» Даша. «Ім’я Саша підходить біленькому телескопу, а Максим у мене старший брат», – пояснює дівчина.
Відтак збираємося в гості до Саші й Максима – під самісінький купол обсерваторії. Вадим Миколайович нагадує правила безпеки, перевіряє, чи всі тепло повдягалися, адже нагорі доволі зимно, і драбиною піднімаємося у святая святих обсерваторії. Зізнаємося: атмосфера – ну чисто тобі як кадр з «Гаррі Поттера». А коли керівник гуртка узяв до рук лазерну указку, за допомогою якої, коли дозволяє погода, можна показати ту чи ту зірку на небі, й смарагдовий промінь шугонув у височінь – відчуття казковості стало ще більшим.
Діти, хоч уже неодноразово тут працювали, нетерпеливо переступали з ноги на ногу, доки Вадим Миколайович налаштовував апаратуру. Зізналися: робота під куполом – найулюбленіша частина заняття гуртка. Щоправда, цього разу погода завадила вести спостереження, бо все цікаве на небі сховали хмари.

«Але колись же буде ясна погода, тоді все-все роздивимося, – не надто засмутилися юні астрономи-оптимісти. – Крім того, ми вже бачили і Сатурн, і Марс, і, звісно, Місяць та кратери на ньому».
За допомогою адаптера до телескопа за потреби кріплять фотоапарат. І телескоп стає таким собі величезним об’єктивом. Гуртківцям уже вдалося зробити астрофото поверхні Місяця, на якому навіть можна роздивитися кратери. Ці фото пізніше діти зможуть використовувати у своїх наукових роботах та презентаціях.
«Найбільше, чим можна заохотити дітей приходити сюди, – це якраз телескопи, – каже Вадим Костюк. – Коли я ходив у школи запрошувати дітей на гурток, то перше, про що вони питали, – чи є телескоп, у який можна щось побачити. Я у шкільні роки навіть мріяти не міг про те, що доступне сучасним дітям. Коли навчався в Одеському національному університеті імені Мечникова на кафедрі астрономії, у нас був телескоп для спостереження за штучними супутниками Землі. Та він був завеликим для того, аби спостерігати якісь цікаві об’єкти й отримати гарну картинку. А телескопи, які ми маємо в обсерваторії, дають можливість зробити хорошу фотографію, усе роздивитися. Це дуже цікаво не тільки дітям, а й мені, хоч я вже і дорослий».
Вадим Костюк каже: дуже любить працювати з дітьми, ділитися з ними знаннями. А коли бачить, якою цікавістю загораються їхні очі, то й завзяття до роботи ще більше. Тим паче, коли є чим і над чим працювати. Керівник гуртка щиро вірить, що мрії його вихованців – і Даринчина про винайдення телепорту та мандрівку в космос, і Орестова про відкриття нових небесних тіл, і багато-багато інших – неодмінно здійсняться. Головне – не звертати з обраного шляху.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Палкий Фанат Показати IP 25 Грудня 2020 12:52
У вас в редакції є свій прикольний астроном Віка. Цінуйте;-) Чекаю на нові статті щось давно вже не було...
ob Показати IP 27 Грудня 2020 18:00
За NASA можна не переживати тепер!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus