USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Романюк порушив закон і йому обіцяють «жовту картку»

18 Березня 2011 18:17
Луцький міський голова Микола Романюк, наклавши вето на рішення ради, не скликав позачергової сесії для повторного розгляду питання скорочення робочого дня у дитячих садочках.

Окремі депутати Луцької міської ради настільки обуренні поведінкою луцького мера, який, як вони кажуть, не зважає на закон, а керує містом за «своїми правилами», що навіть заговорили про висловлення недовіри Миколі Романюку.

Нагадаємо, 12 січня виконавчий комітет Луцької міської ради вирішив з 12 березня скоротити робочий день вихователів дитячих садочків, аби зекономити гроші бюджету.

Після звернення профспілкових комітетів дошкільних навчальних закладів Луцька депутати створили тимчасову контрольну комісію. Вона працювала місяць, а потім написала свій висновок, у якому зазначалося, що рішення виконавчого комітету є необґрунтованим.

На сесії міськради 23 лютого депутати затвердили рішення – скасувати попереднє рішення виконкому, і, відповідно, дофінансувати зарплати працівникам міських садочків.

Проте вже 28 лютого о 15:00 Микола Романюк ветував це рішення депутатів міськради.

Романюку - імпічмент?

З одного боку, закон дійсно дозволяє Романюку ветувати рішення. Згідно п. 4 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування» «рішення …міської ради у п'ятиденний строк з моменту його прийняття може бути зупинено …міським головою і внесено на повторний розгляд відповідної ради із обґрунтуванням зауважень».

Проте далі закон пише: «Рада зобов'язана у двотижневий строк повторно розглянути рішення. Якщо рада відхилила зауваження сільського, селищного, міського голови і підтвердила попереднє рішення двома третинами депутатів від загального складу ради, воно набирає чинності».

Таким чином, аби подолати вето міського голови, рада має зібратися не пізніше як через два тижні після накладення цього вето.

Проте міський голова, скликав сесію …аж на 23 березня, коли пройде більш як через три (!) тижні після вето.

«Міський голова порушив вимоги закону. При чому порушення є явне. Він не може сказати, що він не порушив чи не знав про це, коли накладав вето. Це умисне порушення закону», - переконаний депутат міськради Андрій Осіпов.

Осіпов припускає, що Миколі Романюку порадив так вчинити хтось із його заступників, помічників чи радників, зробивши йому «ведмежу послугу». Однак це негативно впливає на імідж міського голови, і може стати приводом для того, аби депутати засумнівалися у його компетентності і оголосили йому «імпічмент».
«Опоненти Миколи Романюка можуть легко використати проти нього як і це порушення, так і той факт, що мер через посади радників провів до міськради своїх спеціалістів. Ця ситуація може погано позначитися на житті громади», - стверджує депутат.

«Він порушив вимоги закону умисно. І ніхто не скаже, що він начебто по необережності порушив. Це умисне порушення. Тому при умисному порушенні закону можна сказати – це перша жовта картка Миколи Ярославовича Романюка», - сказав Осіпов.

А хто заплатить вихователям?

Навіть якщо на сесії 23 березня рада подолає вето мера, виникне сумнів щодо легітимності такого рішення ради. Адже, за словами Андрія Осіпова, міська рада не розглянула цього питання вчасно, тому рішення може вважатися неприйнятим.

Попри це, у понеділок, 21 березня, на засіданні постійної комісії міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, депутатської діяльності, етики та регламенту міські обранці розглянуть це питання та дадуть свою оцінку таким діям мера. Висновок комісії буде рекомендовано для розгляду на черговій сесії міської ради, яка відбудеться 23 березня.

Якщо ж депутати подолають вето, у чому Андрій Осіпов майже не сумнівається, то виникне неприємна ситуація для Миколи Романюка. Адже з 12 березня у дитячих садочках вже скоротили робочий день.

Відтак доведеться компенсувати вихователям втрачену заробітну платню. Зрештою відповідальність за таку недоречність має взяти на себе міський голова
«Якщо вето буде подолано, то вихователі, як постраждала сторона, можуть подати заяви щодо стягнення з міського голови відшкодування за втрачені гроші», - припускає Андрій Осіпов.

Про те, що сесія мала бути, говорить і депутат Луцької міської ради Богдан Шиба. Він переконаний, що навіть якщо депутати подолають вето, то це вже буде запізно.

«Рішення не зможе вступити в законну силу, бо термін втрачено. Тепер все треба починати спочатку, ставити знову це рішення на голосування. Я взагалі не знаю, як вийти з цієї ситуації, бо порушено закон» - зазначив Богдан Шиба.

Богдан Шиба, який не так давно сам обіймав крісло мера, сказав, що у нього ніколи не виникало таких проблем.

«В тому ж розпорядженні, яким зупинялося відповідне рішення, першим пунктом стояло – скликати сесію міської ради і поставити на повторне голосування це питання» - зауважив Богдан Шиба.

А що ж самі депутати?

З іншого боку депутати згідно із законом також мали можливість скликати позачергову сесію. Зокрема про це йдеться у пункті 7 статті 46 закону України «Про місцеве самоврядування»: «Сесія сільської, селищної, міської, районної у місті ради повинна бути також скликана за пропозицією не менш як однієї третини депутатів від загального складу відповідної ради…»
Проте за словами Андрія Осіпова, така депутатська ініціатива не мала ніякої доцільності.

«У депутатів законодавчо з’явилося право скликати сесію лише, коли збіг двотижневий термін від дня ветування рішення. Це виходить з 14 березня ми могли ініціювати скликання сесії. Але згідно із законом про скликання сесії треба попередити за 10 днів до її проведення. Це в нас виходить 24 березня, а голова видав розпорядження, що сесія відбудеться 23 березня. Тому застосовувати цю процедуру у депутатів не було ніякої доцільності», - пояснив Осіпов.

Романюк закон порушив, проте ніхто не розуміє - чому

Повернемося до закону «Про місцеве самоврядування». П. 6 статті 46. каже, що «у разі немотивованої відмови …міського голови, або неможливості його скликати сесію ради сесія скликається секретарем міської ради.

Секретар Луцької міської ради, й заодно представник найбільшої фракції ради Григорій Пустовіт, каже, що …не розуміє, чому сесію не було скликано.

«Міський голова з якоїсь причини, яка причина я не знаю, чомусь цю сесію не зібрав. Мені він цього не доручав. Скликання сесії – це прерогатива міського голови», - прокоментував ситуацію Григорій Пустовіт.

«Я підходив до Миколи Ярославовича, але він мені сказав, що скоро буде сесія, от на ній і розглянемо це питання. Я йому відповів, що його позицію зрозумів», - розповів Пустовіт.

Водночас Григорій Пустовіт розуміє й те, що така позиція мера прямо суперечить ст.59 п.4 Закону України «Про місцеве самоврядування», і вважає, що «всяке порушення закону є недопустимим».

«Чому Микола Романюк так вчинив, я не можу відповісти. Про це треба запитати у нього. Можливо він був на лікарняному чи мав ще якісь важливі причини», - припустив Пустовіт.

«ВН» хотіли поцікавитися у мера, з яких причин він не скликав сесії міськради. Проте, зі слів начальника відділу інформаційної роботи міськради Зої Балюк, міський голова був зайнятим, і переказав, що аж до засідання чергової сесії він нічого коментувати з цього приводу не буде.

«Микола Ярославович сказав, що все стане зрозуміло під час сесії», - повідомила Балюк.

Ірина НОВОСАД

P.S. Довідково:

Жовта картка — символ попередження у спорті. Жовта і червона картки були запроваджені на чемпіонаті світу з футболу у Мексиці в 1970 році для того, щоб показати глядачам, що суддя виносить гравцеві попередження або вилучає гравця з поля. Під час одного з матчів суддя виніс попередження футболістам, однак не продемонстрував цього чітко публіці. Як наслідок, англійці опротестували попередження. Щоб запобігти повторенню інциденту, Астон запропонував вживати виразні, видні здалека картки. Нововведення сподобалося і було поширене на інші види спорту.

В футболі діє правило, за яким дві жовті картки, показані гравцеві впродовж одного матчу, автоматично дорівнюють червоній картці - символу вилучення гравця з поля чи дискваліфікації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 25
Нарколог Показати IP 18 Березня 2011 20:09
Романюк просто запив після 8 березня. Вітаю лучан з порядним та людяним.
))) Показати IP 18 Березня 2011 20:14
где мэрские комментаторы? ладно, завтра заглянем, посмеемся
Михайло Наход Показати IP 18 Березня 2011 20:59
Гарний матеріал. Все чітко і обгрунтовано Молодці!
Лучано Показати IP 18 Березня 2011 21:54
Як у народі кажуть - ДУРАКАМ ЗАКОН НЕ ПИСАН!
Миколо-Миколо Показати IP 18 Березня 2011 23:17
Що ж ти наробив, МЯ, як же ти таке міг вчинити. Певне так хотілось насолити депутатам які прийняли рішення в корисить вихователів, так хотілось потішити своє его, похизуватись своєю посадою - ЩО ВИРІШИВ НА ЗАКОН НАПЛЮВАТИ??? І на долі людські наплював! Сором, сором, сором... Микола Ярославович, припини слухати ти тих навуходоносорів, думай своєю головою. Хіба ти не помітив, що як тільки ти починаєшь спілкуватись із депутатами усе іде добре. Як тільки починаєщ слухати своїх "радників" (зрадників) одразу встрапляєш в халепу і конфлікт. Схаменись Микола, бо лихо тобі буде
Лучанин Показати IP 19 Березня 2011 03:11
"..проте ніхто не розуміє - чому" Всі все розуміють. В казні грошей нема, треба економити. Згідно закону не виходить. В такому випадку треба обкрадати людей - в першу чергу бюджетників, т.я. до них йому дотягнутись легше. В усьому місті обмежене фінансування закладів, порівняно з минулим роком і порівняно з районами та областю. Колись в кінці 90х-початку 2000х було декілька банків які довго прокручували кошти клієнтів, перед тим як їх зарахувати. Самим видатним серед них був ... здогадайтесь з одного разу. Як кажуть: горбатого могила виправить.
прилуцький Показати IP 19 Березня 2011 10:13
в законі чітко сказано 14 днів. Тобто, якщо через 3 дні голова не призначив сесію, то секретар на 4 день повинен призначити сесію і протягом 10 днів попередити про це депутатів. П.Пустовіт виконуйте свої обовязки, а не питайте на це дозволу у М.Гл. Ваші обов язки виписані в законі.
makar Показати IP 19 Березня 2011 11:47
чогось отим фінансистам(Ющенко,Романюк)бракує,якщо багато зауважень та нарікань в їх сторону летить...може,потрібен "камбек ту Прайветбанк"?
АРМАДА Показати IP 19 Березня 2011 11:54
Романюк це наш загальний ГЛЮК
Хай йому грець! Показати IP 19 Березня 2011 13:05
Осіпов бреше, бо є виняткові випадки «Рішення про скликання сесії ради відповідно до частин четвертої, шостої та восьмої цієї статті доводиться до відома депутатів і населення не пізніш як за 10 днів до сесії, а у виняткових випадках - не пізніш як за день до сесії…» (ч.9 ст.46)
Андрій Осіпов до Хай йому грець! Показати IP 19 Березня 2011 18:49
Згідно із ст. 42 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” (далі Закон), Романюк Микола Ярославович забезпечує додержання Конституції та законів України (тобто є гарантом законності); організує роботу ради та забезпечує підготовку на розгляд ради рішень ради, що належать до її відання (тобто є посадовою особою, яка наділена організаційними обов’язками); скликає сесії ради і головує на пленарних засіданнях ради (наділений правами і обов’язками щодо скликання і головування). В розглядуваній ситуації Романюк М.Я. як міський голова скористався правом, обумовленим ч. 4 ст. 59 Закону і зупинив ухвалене Луцькою міською радою рішення. Так зване "вето". В такий ситуації законом визначено строк – два тижні. Це строк, протягом якого рада повинна розглянути зупинене рішення. За системним аналізом положень ст.ст. 42, 46 Закону слід сказати, що міський голова обмежений строком у 14 днів для скликання і проведення сесії та строком у 10 днів (1 день у виняткових випадках) для сповіщення про сесію. Розберемо нашу ситуацію по датах: 28.02.2011р. – видано розпорядження міського голови про зупинення рішення ради; 13.03.2011р. – крайній строк видання розпорядження міського голови про скликання сесії; 13.03.2011р. – крайній строк повідомлення депутатів і громади про скликання сесії; 29.02-14.03.2011р. – дати, коли рада повинна розглянути заветоване рішення. Секретар обмежений у праві скликати сесію. За вимогами ст. 46 Закону Пустовіт Г.О. як секретар ради не мав прав скликати сесію, оскільки не було фактів відмови міського голови скликати сесію, посада голови не вакантна, не існує об’єктивних чинників неможливості міського голови виконувати свої обов’язки, не надходило вимоги третини депутатів. Депутатський корпус мав можливість вимагати від міського голови скликання сесії не раніше 14.03.2011р. і відповідно самостійно прийняти рішення про скликання сесії не раніше 28.03.2011р., а саму сесію провести 29.03. або 08.04.2011р. Розпорядження міського голови №89 про скликання сесії на 23.03.2011р. було видане 04.03.2011року. Таким чином міський голови не тільки порушив строк скликання сесії, а й позбавив можливості скликання сесії депутатів. Відтак – міський голова порушив вимоги закону щодо часу скликання сесії. В такий ситуації секретар ради та депутатський корпус не мали можливостей самостійно скликати сесію. Порушення вчинено міським головою із прямим умислом та носить характер грубого порушення. Мотиви порушення: будь-якої явної переваги від цього порушення міський голова не мав і не міг мати. Сам себе перехитривав. Порушення вчинено без явної стратегічної мети. Скоріше за все порушення носить особистісний характер і є грубою професійною помилкою. Микола Романюк, як міський голова, несе персональну відповідальність за здійснення наданих йому законом повноважень та дотримання законності в раді.
Віто Корлеоне Показати IP 19 Березня 2011 13:13
Лоханувся мер, підставився Пустовіт, Осіпов добиває Пустовіта й "мочить" весь депутатський корпус. Осіпов-форевер!
5 балів Показати IP 19 Березня 2011 15:18
Осіпов - МОЛОДЕЦЬ! нарешті з'явився нормальний професійний юрист серед депутатів. Бо всі звикли до клоунських виступів Козюри, а тут, будь ласка, справжня робота депутата!!!
Лучано Показати IP 19 Березня 2011 16:01
Романюк - найбільша помилка лучан!!!
,,,,, до Лучано Показати IP 19 Березня 2011 21:08
додай дебільний депутатський корпус(80% новообраних депутатів і осіпов тоже)і буде правильно
Громадянин Показати IP 19 Березня 2011 19:12
Романюк має право зупинити рішення ради і винести його на повторний розгляд із обгрунтуванням зауважень!!!!!!!! Ніяких обгрунтувань зауважень, окрім скупої фрази "внаслідок відсутності грошей в бюджеті", від Романюка не було. Ще запитання до нашого мера - чому це не усі ваші розпорядження розміщуються на сайті, що це за вибірковість, ви що почали діяти таємно???
ВОЛИНЯКА КОСТЬ Показати IP 20 Березня 2011 07:46
Романюк ординець януковича і команда не платити зверху оптимізувати витрати виконується.Гроші розкрадені ,інфляція захмарна,фірташу відали долю,а самі сосіть лапу.До революції Українці.Геть цю владу.!!
Німець Показати IP 20 Березня 2011 18:47
Романюка вже дістали. Йому після Шиби залишилося місто з 230 млн. гривень боргу. Про розміри боргу ніхто не знав реально. І у Шиби ще вистачає наглості бути експертом дій Романюка. Шиба через кого завгодно переступить, нічого святого немає
Бухгалтер виконкому до Німець Показати IP 21 Березня 2011 00:44
Це бред провокаторів! Такого боргу не має!!!
Вітя Показати IP 20 Березня 2011 23:14
Всі ви добрі. Один одного дурите, а прості люди вам вірять. Все роблять великі гроші. А Романюк порядний чоловік. Пустовіт - і вашим і нашим. Хоче квартиру і все.
В.В. Показати IP 21 Березня 2011 08:21
Депутати Луцької міської ради Романюка дістали. Де вони такі взялися? Невже люди обрали ? Несхоже...Не таких обирали. Добрих, щирих, пухнастих...
Х-ФАКТОР Показати IP 21 Березня 2011 13:50
Пам'ятаєте, Романюк перед виборами листи - щастя нам присилав. Так ось нагадую їх зміст: "По-перше. Для мене влада - це відповідальність, і, щиро кажучи, я довго вагався - чи брати на себе цю важку ношу. Мої рідні сумнівалися у доцільності мого висування на посаду мера..." І правильно робили,бо добре розуміли рідні, що ця ноша йому непосильна, тому і сумнівались. А далі "Як людина, яка професійно займається фінансовою політикою вже 17 років, я маю свій план оптимізації бюджету міста.....По-друге, міському господарству потрібен ефективний менеджер. Якщо в місті не будуть розкрадати або бездумно витрачати бюджетні кошти це вже буде крок вперед.Якщо РЕСУРСИ МІСТА ПРАЦЮВАТИМУТЬ НА МІСЬКИЙ БЮДЖЕТ, а не на злодійкуватих чиновників, ми отримаємо ще одне джерело зростання економіки і соціальної сфери міста". Лісник, який купив диплом економіста. Сидів в ПРІВЄТ-БАНКУ і тупо виконував вказівки з Дніпра. А якщо досвідчений менеджер, то чому кошти в бюджеті не з'являються. Виходить, тепер Романюк краде з злодійкуатими чиновниками. А навчити МЯ як красти є кому : Кривицький, Кравчук, Соколовська, Давидов, Кубіцький, Мамосюк, Пустовіт.... Народ, зробімо висновки, поки ще не пізно : докрадуть не лише комунальну власність, а й нашу повідбирають.Про порядність МЯ говорити годі, якщо радником кликнув Кривицького, який вже підземний перехід біля ЦУМу і наземний біля ж-д вокзалу побудував, і корито на площі Л.Українки замість музикального фонтану (дельфінів, мабудь, вкрав собі на дачу). Пора червону картку МЯ показати, нехай іде в ПРІВЄТ-БАНК і там далі дрімає
кость волиняка Показати IP 22 Березня 2011 20:49
Ординець лісник не знає толком що робити.Рабски виконувати накази Климчука і головне не платити Українцям-оптимізація по януковичу,закривати лікарні і школи і амбулторії.Де програма створення робочих мість.!!!
володя волинський Показати IP 31 Березня 2011 06:31
Романюк -помилка природи,не платити зарплату тяжкий гріх.Орду януковича ніхто ненаситить.Бандит азаров грабує Україну всіма придуманими правилами і податкоою адмін. і митнецею.Тільки революція знищить це бадицьке злочинне кодло.!!
До Х-ФАКТОРА Показати IP 10 Квітня 2012 20:46
Людино,ви взагалі в собі? Що саме вкрали Мамосюк та Пустовіт: Маєте факти- до прокуратури,прошу пана. А ні -то ліпше не скачіть та не галасуйте. А М.Я. уже давно й усьому навчений.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus