USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Росія намагалася дестабілізувати ситуацію в Україні кілька років, – Зеленський в інтерв’ю російським ЗМІ

27 Березня 2022 23:59
Росія намагалася дестабілізувати політичну ситуацію в Україні упродовж кількох років.

Про це Президент України Володимир Зеленський розповів в інтерв’ю російським ЗМІ, повідомляє Укрінформ.

«Я чув багато різних думок щодо того, що моє усунення планується. Напевно, було кілька спроб різними людьми... Я дуже спокійно ставлюся до цього. Якісь групи людей відправляли, починаючи з політичних. Якщо говорити про моє політичне усунення, то це була група Медведчука, кума чинного російського очільники. Вони знаходили політичні формати усунення», – сказав Зеленський.

За його словами, серед таких форматів була величезна кількість пропаганди на місцевих виборах, послаблення місцевої влади. Зеленський наголосив, що після його перемоги на президентських виборах та перемоги його політичної сили, яка зараз є монобільшістю у Верховній Раді, проросійські політики обрали тактику перемоги у регіонах.

Читати ще: Ідеальної перемоги не буде, але наша перемога глобальна, – Зеленський

Він пояснив, що мажоритарна система виборів до парламенту дозволяла так званим закоренілим політикам, які впливали на політику в регіоні, зокрема на правоохоронні органи, перемагати на місцях.

«Відповідно, ви можете вигравати та контролювати – у нормальному, демократичному сенсі слова контролювати – центральну владу; мати повноваження, які вам народ на легітимних, справедливих виборах дав. Але на місцевому рівні ви не можете нічого вирішити. Ви можете робити реформи, які просто туди не доходять... Але ти не можеш добігти до регіонів, тому що там усе це просто заблоковано», – додав Президент України.

Зеленський констатував, що на регіональному рівні відповідні політичні сили, що підтримувалися РФ, зберегли великий вплив. Він розповів, що ці політики у місцевих радах намагалися просувати якісь ультимативні речі: намагалися десь заблокувати, а десь «знести» представників правлячої партії. Після цього, за словами Президента, проросійські політики планували організувати перевибори до парламенту для створення дестабілізації у країні.

Читати ще: Проросійські олігархи в Україні кинули на гроші Кремль, – журналіст-розслідувач

Він вважає, що хаос в економіці та політична нестабільність в Україні, які могли б стати наслідком реалізації планів відповідних політиків, все одно призвели б до ескалації з боку РФ, і це сталося б набагато швидше.

Водночас Зеленський наголосив, що ця дестабілізація не пройшла. «Я не знаю, що там нагору в Росії доповідали, але, напевно, сказали, що ми вас тут чекаємо з квітами та посмішками. Що ситуація дуже погана, чинного Президента не підтримують, діючу партію не підтримують. Я впевнений у цьому 99,9%. Я просто так не кидався словами в цій ситуації. Власне, ось так говорилося: лід рушив, панове. А коли побачили, що трішки йде не так, природно, вигадали паралельний вихід – звичайно, максимально нейтралізувати тих, хто стабілізує ситуацію у владі. А коли війна, хто може гарантувати стабільність? Тільки Президент – тому що воєнний стан. В силу повноважень, в силу чинного законодавства незалежної України», – додав він.

Як передає ТСН, в інтерв’ю російським ЗМІ Зеленський також розповів, що проведення референдуму неможливе, коли в країні присутні війська чи збройні незаконні формування, чи законні формування іншої держави без будь-якого юридичного фундаменту.

«Ніхто ніколи, з погляду конвенції, не зарахує результати референдуму, якщо біля країни перебувають війська чи збройні незаконні формування, чи законні формування іншої держави без будь-якого юридичного фундаменту. Це неможливо. Це те, що було у Криму. Який це референдум? Це може тільки знаєте для кого?.. Давайте проведемо референдум, а потім його ніхто не визнає. Чому? Бо були війська. Це нелегітимний процес», – зазначив він.

Зі слів Президента, потрібно, щоб російська сторона почала привозити юристів, або хоча б людей, які мають освіту юридичну, а не лише військових.

Читати ще: Путін може спробувати нав’язати Україні «корейський» сценарій, – керівник ГУР

«І тому питання Донбасу....тому гарантії безпеки, тобто нейтральний статус, тому взаємна повага, де порушується питання мов... Не лише мов – культури, традиції, вони ж там порушують питання поваги ромів, хоча ми не повинні в це лізти як держава... Питання Донбасу та Криму обов’язково треба, щоб обговорювалися і вирішувалися, звичайно ж, тому не всі пункти я змахнув», – резюмував глава держави.

Як ще розповів Президент, російські олігархи, розуміючи, що рано чи пізно потраплять у санкційний список Заходу, зверталися до української сторони, аби проти них не запроваджували фінобмеження. У відповідь вони готові допомагати армії та громадянам України.

Президент розповів, що таке прохання отримала Україна від приближеного до Володимира Путіна російського олігарха Романа Абрамовича. За словами глави держави, запити від інших олігархів РФ надходили до України, коли ще діяли внутрішні санкції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus