USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Розмитнення запорожця у Польщі – 250, а в Україні – 3000 доларів

2 Червня 2017 17:26
За офіційними даними, українці їздять 800 тисячами автівок на іноземній реєстрації. Насправді ж, як стверджують у громадській організації «ЗАВТРА», таких транспортних засобів у нас – два мільйони. Аби сформувати цивілізований ринок уживаних авто в Україні, нині вже розроблено відповідні законопроекти. Та вочевидь такі зміни вигідні аж ніяк не усім.

Схеми ввозу: право без права

У країнах Євросоюзу авто давно не розкіш. Придбати його там можна за цілком доступною ціною. В Україні ж ціни на автівки кусаються. Новенькі легковики з салону купити можуть одиниці. Відтак іномарки на іноземній реєстрації у доб­ротному стані й за ціною, і за якістю – часто оптимальний варіант, на якому зупиняються українці. Однак прогалини у вітчизняному законодавстві змушують покупців такого транспорту вдаватися до різних тіньових схем, аби мати можливість бути мобільними на території нашої країни. Головна причина – грабіжницькі митні платежі, які у кілька разів перевищують ціну покупки.
Активіст громадської організації «ЗАВТРА» («Західноукраїнська асоціація власників транзитних авто») Михайло Катрук розповідає, що при дотриманні законної схеми використання авто з іноземною реєстрацією його користувачу доводиться перетинати кордон раз на 5-10 днів. А це призводить до утворення величезних черг на митницях.
В Україні вже ратифіковано Стамбульську конвенцію, якою і передбачено ще одну схему ввозу автомобіля на іноземній реєстрації. Застосовують її до транспортних засобів, що використовуються для комерційної діяльності. Згідно із цією схемою, громадянин будь-якої країни може ввезти в Україну автомобіль без сплати митних платежів на максимальний термін один рік. Проте конвенція діє радше на папері.

«Із семи спроб перетнути кордон за цією схемою власним автомобілем мені вдалося це лише раз. Митникам довелося підказувати, як оформляти при цьому документи. Процес зайняв цілу добу», – ділиться власним досвідом Михайло Катрук.

Чи не найпоширеніша схема – ввезення на нерезидента.

«Іноземець приїздить автівкою на територію України, передає ключі українцеві. Останній може без проблем використовувати легковик упродовж року. Навіть кляті москалі, перепрошую, можуть ввезти до нас авто на один рік. В українця ж такого права немає», – каже Михайло Катрук.
«Драконівські» побори

«У мене «Шкода Октавіа» 2007 року, прекрасний автомобіль. Але через наші драконівські податки він коштує 9 тисяч доларів, а в сусідній Польщі – 3-4 тисячі. Чому ми маємо переплачувати?» – каже Михайло Катрук.

Депутат Луцької міської ради від УКРОПу, учасник АТО, військово­службовець Олександр Кравченко розповідає, що в зоні АТО автівки на іноземній реєстрації – це необхідність для захисту Батьківщини.

«Нашу машину – «Т4» – нам перегнали з-за кордону в 2014 році. «Таблетка», яку ми отримали від Збройних сил України, дуже швидко вийшла з ладу. «Т4» не розмитнена вже третій рік, фактично на польській реєстрації. На вітровому склі авто є ще два номери – один з них ми знайшли у Донецькій області, другий – військовий. Значну частину саме таких автівок транс­портують волонтери у зону АТО. Ці машини прості в експлуатації. Те, що вони старіші, не впливає на ту функцію, яку вони виконують».

Керівник волонтерського цент­ру «Серце патріота», депутат Луцької міської ради від УКРОПу Сергій Балицький кілька років тому зіткнувся із проблемою розмитнення легковика. Чоловік зауважує, що, придбавши автівку за 175 тисяч гривень, за розмитнення мусив сплатити 170 тисяч гривень.

Ковельчанка Олександра легковиком на іноземній реєстрації їздить кілька років.

«Наші люди не заробляють стільки, аби придбати автомобіль в Україні з автосалону чи навіть вживаний, але вже розмитнений. Мій легковик зареєстрований у Латвії, коштує 3000 євро. У Луцьку такий же вартує 8000 доларів. Їжджу ним за дорученням, адже власник – іноземець. Раз на рік потрібно виїжджати у Латвію для проходження техогляду, сплати податків і поновлення страхового поліса, – розповідає Олександра. – Авто потрібне мені не лише для особистих потреб, а й для роботи. Через прогалини у законах частина українців купують авто за кордоном, реєструючи їх на підставні фірми. Згодом знімають там з обліку і продовжують, по суті, їздити ніде не легалізованим транс­портом».

Працівник польсько-українсь­кої компанії Роман їздить службовим авто на іноземній реєстрації. Хлопець зауважує, що у Ковелі, де він живе, чи не кожен третій автомобіль – на польській або прибалтійській реєстрації.
«Власне тому на Ягодині – кількакілометрова черга, адже кожні п’ять днів такі авто мають перетинати кордон, – каже Роман. – Як варіант, іноземний громадянин може ввезти авто, співвласник якого – українець, терміном на рік. Проте цей же іноземець має вивезти машину через 365 днів. Українці, які їздять такими авто, можуть це робити лише в нашій країні. Знаю сім’ї, де є по три й більше автівок на іноземній реєстрації».

Законопроекти не підтримують порошенківці

Нині у парламенті депутати від «Українського об’єднання патріо­тів – УКРОП» зареєстрували два законопроекти під номерами 5561 та 5562, ухвалення яких нарешті дозволить сформувати цивілізований ринок уживаних авто в Україні. Розробили законопроекти спільно з ГО «ЗАВТРА» та товариством «Вільні люди мають авто». На підтримку ініціатив організували акцію «Микола Запорожець», у рамках якої відбувся всеукраїнський автопробіг.

Аби показати недолугість українського законодавства, учасники акції провели експеримент. У Львові придбали білий запорожець за 250 доларів (а це ринкова ціна разом з оформленням документів), який у Польщі оцінили у 800 доларів. Така ціна була зумовлена незвичністю автівки для поляків. За переоформлення «ЗАЗа» на іноземну реєстрацію сплатили 250 доларів. В Україні ж розмитнити запорожець назад можна лише через суд, сплативши 3000 доларів митних платежів.
«Виходить такий парадокс: український автомобіль українського виробника ми не можемо тепер загнати в Україну. Тому що це авто не підпадає під стандарт Євро-5, адже випущений значно раніше від 2010 року», – каже Михайло Катрук.

Додамо, що три тисячі доларів – це мінімальна сума митних платежів для авто на іноземній реєстрації, яка зростає відповідно до розміру двигуна.

Подані ж законопроекти встановлюють однакові правила абсолютно для всіх уживаних автомобілів, які ввозять в Україну.

«Ми рухаємося в Європу, намагаємося інтегруватися як повноцінний член Євросоюзу, тож зробімо щодо автомобілів те саме, що й у Європі», – підкреслив Михайло Катрук і додав, що укропівські законопроекти відповідають європейським зразкам. У разі їхнього ухвалення до транспортного засобу при ввезенні на територію України не висуватимуть вимогу відповідності екологічним стандартам – машина просто має пройти технічний огляд.

«Будемо налагоджувати систему європейського технічного контро­лю. Це мають бути окремі станції, які спеціалізуються на діагностиці. А не так, як є: дзвонять у ДАІ, платять кількасот гривень і отримують папірчик. Поки буде налагоджено роботу таких станцій, ми робитимемо сертифікацію авто», – пояснює Михайло Катрук.

«Ці закони, окрім того, що формуватимуть ринок, формуватимуть ще й свідомість людей в Україні... Цей крок дасть людям право на пересування, адже зараз ідеться про автомобіль не як про розкіш, а як про можливість пересування людей, їхні комфорт і безпеку», – каже народний депутат України Юрій Савчук.

Нині ж законопроекти блокують у Комітеті з питань податкової та митної політики Верховної Ради.

Днями депутати Волинської обласної ради ухвалили звернення до Президента України, парламенту, уряду та обласних рад щодо підтримки двох законопроектів, які стосуються здешевлення процедури розмитнення вживаних автомобілів.

«Упровадження цивілізованого ринку авто дасть можливість кожній українській сім’ї придбати той автомобіль, який вона хоче, який дозволяють її статки. Люди не зобов’язані купувати в автосалонах або у виробників неякісні машини, які їм нав’язують», – наголосив голова Волинської обласної ради, член президії політради УКРОПу Ігор Палиця.

«Це звернення ми надіслали в інші області України, аби вони теж його підтримали, і Верховна Рада ухвалила позитивне рішення. Для нас як для прикордонної області це дуже важливо. Ці законопроекти дозволять поліпшити ситуацію із надходженнями до бюджетів та забезпеченням якісними автомобілями не лише волинян, а й усіх українців», – зауважує голова фракції «УКРОП» у Волинській облраді Вячеслав Рубльов.
Зауважимо, Президент України Петро Порошенко, перебуваючи з нещодавнім візитом на Волині, наголосив, що схеми безмитного ввозу автомобілів та пересування Україною машинами на іноземній реєстрації буде ліквідовано.

Народний депутат України від УКРОПу Ірина Констанкевич запевняє, що депутати від цієї політичної сили робитимуть усе можливе, аби врешті їхні законопроекти внесли у порядок денний сесійного засідання Верховної Ради всупереч автомобільному лобі.


«Підтримую українського виробника. Але вартість українського автомобіля втричі більша, ніж хороший, технічно справний іноземний автомобіль. Стан уживаного авто із десятирічним стажем не йде в жодне порівняння із вітчизняною машиною. Тому наш обов’язок – захищати інтереси не лобістів виробників вітчизняних автомобілів, а народу, тих, хто хоче придбати автомобіль за помірну ціну», – каже Ірина Констанкевич.

Наостанок

«Дефіцит автомобілів в Україні – 10-12 мільйонів. Але коли зробити адекватне розмитнення, то держава зможе отримати колосальні надходження до бюджету. Йдеться про кілька мільярдів на рік, які можна буде витрачати на розвиток соціальної інфраструктури», – пояснює активіст організації «ЗАВТРА» Микола Катрук.

Окрім того, цивілізований ринок уживаних авто вплине і на розвиток малого бізнесу. Адже значно зросте потреба у створенні додаткових станцій техогляду, автомийок, створення магазинів з продажу автозапчастин тощо.

Що ж врешті переважить у парламенті: здоровий глузд чи політичний лобізм Порошенка?..

У Польщі ще в 2004 році скасували обмеження на ввезення вживаних машин. У перші 10 років після цього поляки імпортували 10 млн автомобілів, а бюджет отримав колосальні надходження. І зараз серед автівок, які жителі Польщі купують за кордоном, переважають транспортні засоби, вік яких перевищує 10 років (понад 50% у 2015-2016 рр.).

Ольга Максим’як

Луцьк

«НА МЕЖІ» – соці­аль­но-інформаційний проект

Інформаційне агентство Волинські Новини у партнерстві з Волинською обласною організацією політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» реалізовує соціаль­но-інформаційний проект «НА МЕЖІ».

Якщо у вашому селі чи місті є школа, дитячий садочок, амбулаторія, ФАП, клуб у неза­до­вільному стані, якщо ви втомилися оббивати пороги органів влади, розповідаючи про ці проблеми, якщо ваша громада опинилася на межі, зателефонуйте нам (099) 637-14-15.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
Автовласник Показати IP 2 Червня 2017 17:40
как достала эта власть, опомнитесь олухи народ скоро вынесет вас оттуда и посадит на ланосы
дідо Показати IP 2 Червня 2017 18:19
Хіба законодаство має бути однаковим в Україні і Польщі ? Українці не хочуть європейського металобрухту і можуть пільгово ввозити авто з 2009 року випуску євро 5. Екологія має бути в пріорітеті.
Еее до дідо Показати IP 2 Червня 2017 22:22
еколог хре%ов. Ще одні мономіски.Ти взагалі вкурсі, що робиться на дорогах України? Камази, вази, мази, крази, по 20-30 років корчам. А Богдани, Івани... вони відразу стали говном, то ця рухлять не шкодять екології? Треба оновлювати автопарк!
ввв до Еее Показати IP 3 Червня 2017 08:06
ТИ ДУМАЄШ ЯК ДОЗВОЛЯТЬ КОРЧІ ПОЛЬСЬКІ НАШІ ПРОПАДУТЬ...???
Еее до ввв Показати IP 3 Червня 2017 15:57
Так
Водій до дідо Показати IP 3 Червня 2017 08:14
Європейського металобрухту????? Екологія в пріорітеті?????? Ти саме хоч поняло що мелеш???????????? Металобрухт якраз таки в нас їздить. Подивись скільки в нас старих вазів, тазів, москалів, іномарок 80х років. Їх дуже багато!!! Оце металобрухт!!!!!!!!!!!! Оце екологія!!! А в польщі за ті самі гроші можна купити на 15 років молодші машини. Чи ти хочеш сказати що в Україні всі можуть виняти з кишені 7 тис доларів і пригнати іномарку на євро5??? Валянок ..............
Роман Показати IP 2 Червня 2017 18:28
Це все добре, але чому добра половина власників авто на "бляхах", маючи корч за дві тисячі баксів, корчать з себе власників Бентлі?
водій Показати IP 2 Червня 2017 18:46
так не зрозуміло, за що боряться, чи за зниження мит, чи за легалізацію авто на іноземних номерах? якщо за зниження мит, то для цього не обов*язково порушувати закон, ввозячи авто по липових дорученнях, а якщо за легалізацію - то не треба бути самим хитрним, все рівно нічого не вийде.
ак47 Показати IP 2 Червня 2017 19:07
Дозволити усім хитровимаханим на "бляхах" розмитнити по Запорожцю за 250 зелених!!!
Еее до ак47 Показати IP 2 Червня 2017 22:25
Особливо тим у кого наклейка ак47. Бо ці наклейки на самих убитих корчах вісять)))
хм Показати IP 2 Червня 2017 20:47
бидло є бидло і нема різниці - на бляхах чи ні...бидло розуміє тільки силу ..
Я Показати IP 2 Червня 2017 21:31
Завжди будуть люди які не підтримуватимуть зміни щодо врегулювання доступного розмитнення через те, що вже купити автівку, яка коштує втричі дорожче ніж в Європі. Їх душить величезна жаба і це зрозуміло. Особисто я вже продав авто на Українській реєстрації за 8000 у.о. і купив такого ж класу машину на Польській за 2500. Різницю відчуваєте?
ВВВ до Я Показати IP 3 Червня 2017 07:57
то чого ти продав...??? треба було їздити на двох авто...чи теж як влада...наї...бав покуця...? і думаєш кричати з дивану. заховавши під подушку пару тис.. іноз.валюти....давй польсько-литовські бляхи...
Автовласник Показати IP 2 Червня 2017 21:40
Представте, яке наповнення бюджету було б якби дали розмитнити всі ці два мільйона (а за деякими неофіційними даними 5 млн.) автівок? Я, наприклад згідний був би заплатити за розмитнення свого авто на пл. реєстрації до 1000 у.о. і думаю більшість таких же власників так само. В такому випадку надходження до бюджету країни становило б суму приблизно від 2 000 000 000 до 5 000 000 000 у.о. ... Задумайтесь пане Порошенко і шановні урядовці.
Володимир Показати IP 2 Червня 2017 22:40
Цікаво - це справді є такі ідіоти що підтримують в цьому владу чи це звичайні тролі. Ну не може нормальна людина погоджуватися із ситуацією коли розмитнення авто в рази дорожче самого авто. Коли придбання авто для громадянина України в рази дорожче ніж громадянину ,скажімо , Польщі, Литви , та , навіть , Білорусії чи Росії, не кажучи про Німеччину, Францію. То чому громадянин України повинен платити такі гроші, що їх чиновники тут же вкрадуть з бюджету??? Чому чиновники мають їздити на авто за десятки і сотні тисяч доларів, куплені за сплачені нами гроші при розмитненні??? ЧОМУ ЧИНОВНИКИ , ВЗАГАЛІ , МАЮТЬ ЇЗДИТИ НА СЛУЖБОВИХ АВТО ???
Пассат Показати IP 2 Червня 2017 23:24
Навіщо нам той безвіз, краще дайте розмитнити автівки на бляхах по нормальних тарифах!!!!
ВВВ Показати IP 3 Червня 2017 08:00
всі такі розумні... наповнення бюджету...автопарк... ТО ЧОГО В ДОЛАРАХ ЗБЕРІГАЄТЕ БАБЛО...!!!!!! ПОМІНЯЙТЕ ... ВИКИНЬТЕ..НА РИНОК.. КУРС ВПАДЕ... НУ КРИКУНИ ДИВАНІ...
слухач Показати IP 3 Червня 2017 10:45
Це в нашої влади зявився штат тролів чи на україні ще багато д*білів!!!!!Влада кричить і радіє в європу ідем!!!А чому європейські ціності не підтримує?А що таке вітчизняний автомобіль в україні?Це корейське чи китайське чи ще хуже російське ""лада седан""В ці корита я фізично не поміщаюсь!Проблема одна влада на людях кричить одне а карман підставляє кого пролобіювати....Ви про екологію кажете!!!!!А завод кромберг шуберт хто пустив на україну без євро 5 Ви скажете робочі місця!!!!Зачекайте почнуть рожати ті дівчата які працюють на тому заводі!!!!!В німечині такий завод банкрот там за людей дбають а у нас ?В всі віка простих людей тримали за лохів і ця влада не виняток!!!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus