USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Розстріл Небесної Сотні: завершено розслідування найбільшої справи Майдану

4 Жовтня 2023 13:39
Працівники ДБР завершили розслідування масштабної справи щодо колишнього керівництва держави за організацію розгону та розстрілів демонстрантів 18-20 лютого 2014 року. Тим часом прокурори ОГП скерували до суду обвинувальний акт стосовно колишнього президента України та тодішнього силового блоку країни.

Про це повідомляють уДержавному бюро розслідувань та Офісі Генерального прокурора.

У вчиненні тяжких злочинів обвинувачуються члени злочинної групи – колишні високопосадовці:

президент України (Віктор Янукович);

міністр внутрішніх справ України (Віталій Захарченко);

заступник міністра внутрішніх справ України;

голова СБУ (Олександр Якименко);

перший заступник голови СБУ – керівник Антитерористичного центру (Володимир Тоцький);

міністр оборони України (Павло Лебедєв);

начальник Головного управління – командувач внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України (Станіслав Шуляк);

в.о. начальника ГУМВС України в м. Києві (Валерій Коряк);

заступник начальника ГУМВС України – начальник міліції громадської безпеки;

командир ПМОП "Беркут" при ГУМВС України в м. Києві.
Встановлено, що ці посадовці 18-20 лютого 2014 року віддавали накази та ухвалювали рішення щодо застосування працівниками правоохоронних органів без відповідних на те підстав і з порушенням норм чинного законодавства спеціальних засобів, військової техніки, вогнепальної зброї для силової протидії та розгону демонстрантів у центрі столиці та припинення акцій протесту.

Читати ще: «Революція гідності»: як зупинилися серця шести героїв-волинян

Також посадовці організували штурм Майдану під виглядом "антитерористичної операції", а вранці 20 лютого наказали розстрілювати мітингувальників. Це робилося з перевищенням влади, службових повноважень, без жодних законних підстав.

Такі дії колишнього президента та екскерівників правоохоронних органів призвели до масових жертв серед учасників акцій протесту в центральній частині Києва, в тому числі до смерті 67 цивільних осіб. Всього постраждали 887 осіб та 132 правоохоронці. Завдано майнових збитків на суму понад 16 мільйонів гривень.

Для уникнення відповідальності колишні посадовці втекли з України, відтак досудове розслідування здійснювалось за спеціальною процедурою, а слідчим суддею відносно них обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Це кримінальне провадження об’єднує в собі 1019 епізодів злочинного перешкоджання акціям протесту та налічує 1878 томів зібраних матеріалів.
Колишні президент та керівники силового блоку обвинувачуються в організації вчинення з 18 по 20 лютого 2014 року у складі злочинної групи незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій, перевищення працівниками правоохоронних органів влади та службових повноважень, умисних вбивств та закінчених замахів на вбивства, заподіяння умисних тяжких тілесних ушкоджень, а також організації терористичного акту.

Досудовим розслідуванням також встановлено, що колишні голова СБУ та командувач внутрішніх військ МВС України після розпаду СРСР проходили військову службу у збройних силах Російської Федерації, та як наслідок набули громадянство РФ, отримали допуск і доступ до військової й державної таємниці РФ, склали присягу на вірність її народу та перебували на усіх видах забезпечення у збройних силах РФ.

Віддаючи накази на застосування насильства щодо мітингувальників, вони діяли в інтересах Російської Федерації, якій давали присягу.

Зважаючи на те, що частина обвинувачених переховується на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, останніх буде взято під варту і передано суду одразу після звільнення цих територій Збройними силами України, наголошують у ДБР.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
vasyan Показати IP 4 Жовтня 2023 14:21
ще 10 років треба було розслідувати) ці додікі вже давно за межами України) фактично й нема кого за грати посадити)
Ні? Показати IP 4 Жовтня 2023 14:22
Пора новий майдан робити.
Анонім Показати IP 4 Жовтня 2023 15:17
Йухня якась. Ні Турчинова, ні Пороха в підозрюваних немає... хреново розслідували блть!!!
123 до Анонім Показати IP 4 Жовтня 2023 16:01
А яке відношення вони мають до розстрілу?
Корiнний лучанин до Анонім Показати IP 4 Жовтня 2023 20:59
Згiдний з вами. А подивiться на своiх апоненьтiв, що свята пропаганда з несформованим мiзком пробить.
До анонім Показати IP 4 Жовтня 2023 16:50
Ви з головою дружите?
232 Показати IP 4 Жовтня 2023 19:24
Югік штани на посадах просидів...і нічого не зробив. Так як і його біг бос.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus