USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Ринок землі не має зупинятися тільки на питанні продажу: позиція АМУ

14 Березня 2020 08:00
Ринок землі – це лишень один з інструментів проведення земельної реформи. Таку думку озвучив директор Аналітичного центру АМУ Ярослав Рабошук під час Національного пресклубу «Децентралізаця: що далі?», що відбувався 5-6 березня в рамках проєкту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), що його реалізовує АМУ за підтримки USAID.

«Земля для органів місцевого самоврядування, територіальних громад є ключовим ресурсом територіального та фінансового розвитку, – зазначив він. – Це не тільки плата за землю, а й єдиний податок, що його сплачують сільськогосподарські товаровиробники, та податок на доходи фізичних осіб, який сплачують з орендної плати товаровиробники жителям сіл, селищ за оренду паїв».

З його слів, місцевий земельний податок є одним із основних податків, що надходять до місцевих бюджетів. Тому важливо, щоб ринок землі не зупинився тільки на питанні продажу. Треба, щоб органам місцевого самоврядування надали більше повноважень, щоб територіальні громади могли впливати на процеси після запровадження ринку землі.

«Перший аспект – це надання органам місцевого самоврядування реальних інструментів впливу на регулювання земельних відносин, – пояснює Ярослав Рабошук. – У 2018-1019 роках було започатковано ініціативу, за якою об’єднаним територіальним громадам передавали землі державної власності сільськогосподарського призначення. Ми хочемо, щоб це було продовжено для всіх, не тільки для об’єднаних територіальних громад, щоби частину цих земель громади отримували в комунальну власність і потім на власний розсуд ними розпоряджалися – чи роздати атовцям, чи вчителям, чи лікарям, чи фермерам на підставі аукціонів, чи вийти на торги і продати».

Другий аспект, наголошує директор Аналітичного центру АМУ, – контроль за використанням та охороною земель. «На жаль, на сьогодні, незважаючи на те, що плата за землю йде в місцеві бюджети, жоден орган місцевого самоврядування не може вплинути на землекористувачів, коли вони використовують земельні ділянки не за цільовим призначенням, без правовстановчих документів, не сплачують за землю, коли спеціально занижують рентну плату жителям села в договорах оренди, таким чином іде тінізація доходів, – каже він. – Місцева влада має мати важелі впливу на сільськогосподарських виробників, щоб вони чесно сплачували податки і працювали в рівних конкурентних умовах з іншими добросовісними товаровиробниками».

Фото пресслужби АМУ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus