USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Сапропель з одного озера хочуть видобувати два підприємства

9 Липня 2016 13:55
Навколо озера Синове, де видобували сапропель,що в Старовижівському районі вже декілька років вирують пристрасті. Представники підприємства ТОВ «ВОЛИНЬСАПРОФОС» стверджують, що у 2013 році у них незаконно спробували «віджати» бізнес. Натомість у ТОВ «ДПЗКУ – Українські органічні ресурси» кажуть, що все законно.

Про це стало відомо під час засідання постійної комісії обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів 8 липня.

Так, голова ТОВ «ВОЛИНЬСАПРОФОС» Володимир Никитюк розповідає, що підприємство було створене у 2004 році. Були взяті всі дозволи, шукали технологію переробки сапропелю, по заключали угоди. У 2007-2009 роках підприємство пережило нелегкі часи. Та справно платило орендну плату і платить досі. Відповідно до дозволів, видобувати сапропель вони мали право на території всього озера. Ліцензія діяла до 2014 року. Та у 2013 році в них на цій же території з’являється конкурент – підприємство «Українські органічні ресурси» отримує дозвіл на цю ж діяльність на цій же території, щоправда, на ділянці тільки в центрі озера.

Володимир Никитюк переконував: ліцензія, яку ТОВ «ВОЛИНЬСАПРОФОС» мало до 2014 року дивним чином у 2013 році анулювали, надавши землі іншому підприємству, яке мало покровителів у тодішньому Кабміні. Так, каже у волинського підприємства спробували «віджати» бізнес.

Крім того, стверджує він, засновники підприємства-конкурента – бельгійські офшорні компанії. І досі, каже, це підприємство податків не платило.

Наразі ж ТОВ «ВОЛИНЬСАПРОФОС» чекає на поновлення ліцензії, щоб продовжити діяльність.

Натомість представник ТОВ «ДПЗКУ – Українські органічні ресурси» Артем Нілов переконував, на той момент, коли дозвіл його товариству надавався, дозвіл для попередньої фірми не діяв, а був анульований. Дозвіл на гірничий відвід у ТОВ «ВОЛИНЬСАПРОФОС» закінчився. А спеціальний дозвіл на користування ТОВ «ДПЗКУ – Українські органічні ресурси» діючий. Власне, підприємство ще на початку року звернулося до обласної ради з проханням надати гірничий відвід щоб розпочати роботи.

Зрештою члени комісії вирішили направити це питання на довивчення юристами, аби ті з’ясували, чи отримало ТОВ «ДПЗКУ – Українські органічні ресурси» ліцензію на видобуток сапропелю з порушенням чи ні.

Як повідомлялоІнформаційне агентство Волинські Новини раніше, на Волині розпочали промисловий видобуток сапропелю і вважають його альтернативою російським міндобривам. У березні 2016 року депутати Волинської облради погодили надання гірничого відводу підприємству ТОВ «Зендер-Україна», яке на Волині здійснює екологічний видобуток сапропелю.

Довідково: Сапропель (від грецького – гнилий, мул) – це багатовікові донні відкладення прісноводних водойм, які сформувалися з відмерлих водоростей, решток живих організмів, планктону, часток грунтового перегною, що містить велику кількість органічних речовин, гумусу.

У 1984-1994 роках в області інтенсивно розробляли озера. Використовували сапропель тільки як органічне добриво в місцевих господарствах. До прикладу, науковці обіцяють значно більший урожай, якщо підживити поле сапропелем: на гектар землі 30-40 тонн – під зернові культури і 60-70 тонн – під овочі та картоплю. Додають його і в раціон тваринам: до 2 кілограмів – свині, до 20 кілограмів – корові, а ще 10-15 грамів на добу – курям. Він багатий на солі кальцію, заліза, фосфору.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
О? Показати IP 9 Липня 2016 14:31
На Поліссі що тільки одне озеро? Було б бажання працювати!
Укр Показати IP 15 Липня 2016 19:42
це ж круте бабло

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus