USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.40
  • PLN 9.71 9.93

СБУ вилучила репітер Нацгвардії, який міг посилювати сигнал «жучків» у Волиньраді

5 Квітня 2018 15:24
Працівники УСБУ у Волинській області вилучили репітер Нацгвардії, який 4 квітня знайшли на даху будинку Волинської облради. Передавальний пристрій міг підсилювати сигнал жучків, встановлених в будівлі для прослуховування. В Нацгвардії стверджують, що використовували його тільки для підсилення рацій. Проте на схемі роботи, окрім рацій, чітко вказані й інші невідомі передавальні пристрої.

4 квітня під час доповіді очільника УСБУ у Волинській області Юрія Фелонюка голова облради Ігор Палиця повідомив, що після початку сесії у приміщенні під дахом будівлі виявили невідому апаратуру. З його слів, фахівці припускають, що це пристрій, що підсилює сигнал жучків, встановлених в облраді. В Нацгвардії вже заявили, що обладнання, буцімто, використовують для ретрансляції сигналу між раціями.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЯК ПРАЦЮВАЛО ПРОСЛУХОВУЮЧЕ ОБЛАДНАННЯ, ЗНАЙДЕНЕ У ВОЛИНЬРАДІ

Проте в цій історії чимало нюансів, які свідчать про те, що обладнанням насправді користувались саме для того, аби прослуховувати приміщення будинку.

Для чого використовували репітер

Завдання репітера (ретранслятора) – приймати малопотужний сигнал, підсилювати його та передавати на приймаючу станцію. Джерелом сигналу може бути як рація (саме для цього, зі слів Нацгвардії, і ставили пристрій), так і невеликий прослуховуючий пристрій, якій передає радіосигнал. В силу своїх мініатюрних розмірів «жучки» не можуть передавати потужний сигнал, а тому без «послуг» ретранслятора в цьому випадку – не обійтись.
Чимало питань викликає і інструкція, яку знайшли в кейсі з обладнанням. На ній є і рація (відмічена зеленим кольором), а є й інші передаючі пристрої, на яких немає позначок. Зокрема, 4 елементи без позначки, які цілком можуть бути прослуховуючими пристроями (відмічені червоним кольором).
Схема підключення
Схема підключення
Поруч на схемі – два автомобілі з позначками антен. Один з них легковий, інший – вантажний. Які завдання вони виконували і для чого їм передавальні елементи – невідомо, проте така схема часто використовується для комплексного зовнішнього спостереження за об’єктами, коли є необхідність переміщуватись по заданому периметру.

Хто користувався пристроєм

Обладнання регулярно проходило технічний огляд. Проте тільки до моменту, поки потрапило в облраду. Адже в технічному паспорті є відповідні відмітки кожного місяця тільки до літа 2016 року – саме тоді, коли його встановили у Волиньраді.
Антена, підключена до репітера
Антена, підключена до репітера
Кабель від репітера до антени
Кабель від репітера до антени
Керуючий справами виконавчого апарату облради Дмитро Дубняк зазначив, що на запитання про те, чому цих відміток немає, нацгвардійці відповіли: «для вас це так принципово?». Можна припустити, що обладнанням Нацгвардії в цей час користувались інші особи, зокрема, з силових відомств.

Тим паче, що знайшли його, зі слів Дмитра Дубняка, у відкритому вигляді на технічному поверсі будинку біля виходу на дах, де все вкрите товстим шаром пилу. Проте безпосередньо на кейсі пилу майже немає, що свідчить про те, що ним користувались в потрібний момент. Адже, зі слів Дмитра Дубняка, простояти два роки у ввімкнутому стані і весь час працювати обладнання не могло.

Обладнання забрало СБУ

Ще вранці на місце події прибули патрульна поліція та слідчо-оперативна група. Проте пристрій не вилучали, а лише оглянули на предмет наявності вибухонебезпечних елементів, після чого поїхали. Не забирали пристрій і нацгвардійці, хоча саме їм, як вони стверджують, належить це обладнання.

Лише під кінець дня на місце знахідки прибули високопоставлені силовики – командир військової частини 1141 Національної гвардії України Василь Гуртовський та начальник слідчого відділу управління СБУ у Волинській області Олександром Хитриком.
Олександр Хитрик оглядає місце знахідки
Олександр Хитрик оглядає місце знахідки
Представникам Волиньради показали лише технічний паспорт установки, з вказаним серійним номером. Проте віднайти відповідний «серійник» на пристрої не вдалось – спочатку його буцімто не знали де знайти, а спеціаліст зі зв’язку, якого викликали на місце, заявив що для цього потрібно розбирати установку, чого так і не зробили.
Тим часом силовики раз-пораз комусь телефонували і після розмов, зрештою, вирішили обладнання забрати. Проте не Нацгвардія, якій належить обладнання, а обласне управління СБУ – відповідне рішення на місці прийняв Олександр Хитрик.

* * *

В Нацгвардії переконують, що звертались за погодженням про встановлення репітера та зрештою отримали його. Проте обладнання, яке до того регулярно проходило технічний огляд, після встановлення у Волиньраді перестали інспектувати нацгвардійці, що затверджено документально.

Серійний номер репітера так і не знайшли, а забрала обладнання чомусь СБУ, а не Нацгвардія, якій воно належить. Вочевидь, не просто так, адже які додаткові компоненти могла містити система – невідомо, а на схемі роботи системи позначені не лише звичайні рації, але й автомобілі з антенами та інші передавальні пристрої, призначення яких може бути найрізноманітнішим. В тому числі - і для підсилювання сигналу від прослуховуючих пристроїв.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Слава Показати IP 6 Квітня 2018 00:39
Жучки знайшли? Чому така версія? Тільки в нас таке можливо. Дєбіли, а не спеціалісти. Позор!!!!
патріот МВС Показати IP 6 Квітня 2018 10:13
Цікаво, а журналісти знали, коли опублікували схему організації відомчого радіозв'язку, що це інформація з обмеженим доступом?
Лучанин до патріот МВС Показати IP 6 Квітня 2018 11:10
Якщо з обмеженим, то чому допускали журналістів?
Зв'язок до патріот МВС Показати IP 6 Квітня 2018 13:18
Цікаво, а відповідальний за ретранслятор схему відомчого радіозв'язку "з обмеженим доступом" по необережності залишив?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus