USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Середземне море швидко нагрівається і стає кислішим. Дослідження

9 Лютого 2024 00:32
Середземне море стає усе теплішим, але також кислішим та бруднішим. Зокрема в ньому зростає концентрація пластику та ртуті.

Про це свідчить нове дослідження Ізраїльського океанографічного інституту, пише The Times of Israel.

Доповідь базується на серії наукових досліджень, здійснених уздовж континентального шельфу уздовж узбережжя Ізраїлю. Дослідники засвідчили, що верхній шар води у Середземному морі продовжує нагріватися приблизно на 0,13 градуса Цельсія на рік в результаті глобального потепління. Це більш ніж удвічі більше, ніж прогнозувала Всесвітня кліматична організація.

Швидші темпи нагрівання Середземного моря науковці пояснюють тим, що це відносно невелика водойма, якщо порівнювати з океанами. Крім того, південно-східна частина Середземного моря, яка межує з Ізраїлем, є найгарячішою та найсолонішою через те, що вода з Атлантичного океану встигає нагрітися, доки досягне ізраїльського узбережжя.

Читати ще: Чорне море раніше було прісним: 15 цікавих фактів, яких ви не знали

З 1992 по 2022 рік рівень Середземного моря піднявся приблизно на 14,59 сантиметра. Глобальне підвищення рівня моря спричинене нагріванням і розширенням морської води та таненням льодовиків, що також впливає на Середземне море.

Ще одна тривожна тенденція – поступове підкислення морської води. Його темпи складають близько 0,003 pH на рік. Це явище пояснюють проникненням у воду підвищеної кількості вуглекислого газу з повітря. Окислення води впливає на різноманітні біологічні процеси в морі, зокрема руйнує мінерали, які потрібні кораловим рифам та молюскам для побудови своїх скелетів і раковин.

У звіті також сказано, що більшість показників забруднення моря залишилися стабільними порівняно з попередніми роками. Але дослідники відзначили «тривожну тенденцію до зростання» забруднення ртуттю в північній частині Хайфської затоки. Це, ймовірно, пов’язано з надходженнями ртуті із ґрунтовими водами з-під закинутої фабрики в цьому регіоні.

Читати ще: Карибське море «задихається» від навали водоростей
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus