USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У Гонконзі на протести вийшли близько двох мільйонів людей

17 Червня 2019 07:00
Майже два мільйони людей вийшли на вулиці Гонконгу у неділю, 16 червня, вимагаючи відставки керівниці адміністрації Гонконгу Керрі Лам.

Вона вже вибачилась перед протестувальниками та пообіцяла «щиро і покірно» приймати критику з їхнього боку, повідомляє DW.

Попри те, що напередодні влада на їхню вимогу скасувала суперечливий законопроєкт про екстрадицію. «На сьогоднішньому марші ми маємо майже два мільйони людей», – сказав представник Громадянського фронту з прав людини Джиммі Шам, передає агенція AFP.

Натовп вдягнених у чорний одяг, які скандували «Йди» та «Відставка», пройшов центром міста до району, де розташований офіс уряду.
Тим часом Керрі Лам вибачилася перед учасниками масових протестів. Надалі Лам має намір «щиро і покірно» приймати критику з боку жителів Гонконгу, йдеться в її заяві. Недоліки в роботі уряду призвели до великої кількості «конфліктів і розбіжностей» в суспільстві, визнає очільниця адміністрації.

Однак активісти відхилили принесені вибачення, повідомляє AP. Вони заявили, що своєю заявою з вибаченнями Керрі Лам показала, що вона не прислуховується до людей.
Гонконгських протестувальників підтримали на Тайвані. В Тайбеї біля парламенту зібрались тисячі людей, які вважають, що законодавство у Гонконзі також представляє загрозу для Тайваню.

Масові демонстрації проти законопроєкту, що уможливлює екстрадицію підозрюваних до материкового Китаю, проходять у Гонконзі з минулого тижня. Критики законопроєкту побоювалися, що заплановані зміни надаватимуть владі можливість переслідувати громадських активістів, невдоволених політикою Пекіна. За різними оцінками, в проведених у минулі вихідні демонстраціях взяли участь до мільйона громадян.

Під час протестів поранення отримали майже 80 людей, 15 червня помер один з протестувальників. Того ж дня влада Гонконгу оголосила про припинення розгляду законопроєкту щодо екстрадиції, втім протести не припинились.
Досі Гонконг відмовлявся здійснювати екстрадицію підозрюваних за запитом органів юстиції з материкового Китаю через розбіжності в законодавстві та недостатню прозорість китайської системи правосуддя. Ще одним чинником, що стримував від екстрадиції, було застосування смертної кари в Китаї. Однак на початку 2019 року стало відомо про наміри адміністрації Гонконгу налагодити співпрацю в цій сфері з материковим Китаєм, Макао та Тайванем.

Гонконг, що до 1997 року був британською колонією, наділений тепер високим ступенем автономії за принципом «одна країна – дві системи». Тож у Гонконзі й досі громадянам забезпечені такі фундаментальні права та свободи людини, що обмежені у китайців, як свобода слова та ЗМІ. Опозиція в Гонконзі звинувачує Китай у тому, що він дедалі сильніше втручається у внутрішні справи Гонконгу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus