USD 39.40 39.74
  • USD 39.40 39.74
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Що запланували зробити з будинком офіцерів у Луцьку

25 Серпня 2015 18:44
Приміщення колишнього земельного банку, що згодом виконував функцію гарнізонного будинку офіцерів, з кожним днем все більше руйнується. Сьогодні будинок офіцерів перебуває у власності Луцького Національного технічного університету.

У 1930-ому році тут знаходився земельний банк. Пізніше - після приходу радянської влади - будівлю використовували як будинок офіцерів. Після закінчення ІІ світової війни і аж до 90-х тут знаходилися різноманітні організації та установи.
Сьогодні ж за кованим парканом та замком - обмальовані та напівзруйновані стіни, дірявий дах, побиті вікна. Краєзнавці кажуть, що в будівлі провалилася стеля, затікає вода.
Нагадаємо, на початку 2011 року у міській раді заявляли про те, що офіцери запасу Луцька сподіваються, що об’єкт продадуть з аукціону, а за виручені кошти військовим придбають квартири. Згідно з даними на початок року в черзі на житло в Луцькому гарнізоні перебувало близько 360 офіцерів запасу та ще близько 200 – в Луцькій міській раді.

Виконком Луцької міськради 3 листопада 2011 року під час чергового засідання погодив рішення про передачу Будинку офіцерів МОНмолодьспорту. А 9 грудня 2011 року, згідно з результатами тендеру, керівники ЛНТУ уклали угоду з ПП «Житлобуд – 1» про реконструкцію приміщення під навчально-лабораторний корпус вишу на суму 4 мільйони гривень. Згодом, у 2012 році, тодішній міністр освіти і науки Дмитро Табачник пообіцяв виділити 2 мільйони гривень на реконструкцію. Натомість у облдержадміністрацію надійшло доручення про те, що до 31 грудня 2012 року розглянути питання щодо передачі будинку зі сфери управління Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України в управління ОДА для облаштування в ньому концертних залів обласної філармонії. Проте університет таки попросив залишити у його відомстві пам’ятку. Але 2-мільйонна обіцянка Табачника залишилась невиконаною.
Нині балансоутримувачем пам’ятки залишається ЛНТУ. Як повідомив ректор університету, депутат міської ради, член депутатської групи «Новий Луцьк» Петро Савчук у коментарі кореспонденту Інформаційного агентства Волинські Новини, в закладі вже працюють з потенційними інвесторами, які б відновили пам’ятку.

Зараз, з його слів, напрацьовується стратегія розвитку університету, яка буде представлена на зборах трудового колективу. У цій стратегії передбачено відновлення і реставрація Будинку офіцерів у найближчі роки.

«Сьогодні ми працюємо з потенційними інвесторами, бо і місцева і центральна влада (Міністерство освіти) не мають коштів. Є ініціатива бізнесу. Але, що цікавіше для мене: до нас зверталося консульство Республіки Польща, аби будівлю надати під консульство», - розповів Петро Савчук.

Він повідомив, що вже з цього приводу відбулися перемовини представників польської сторони і університету. В результаті зустрічі напрацювали протокол про наміри, який запропонували підписати полякам. Одна з умов - не викуп будівлі, а оренда, ймовірно, - довгострокова.
Крім того, в університеті сподіваються такою співпрацею залучити європейські кошти на повну реставрацію та відновлення пам’ятки і напрацювати системну інвестиційну програма співпраці спрямовану на розвиток ЛНТУ.

«Сьогодні пам’ятка архітектури в плачевному стані. Але це - необроблений діамант, який складає достатній інтерес. Ми збираємося не відтягувати процес відновлення, адже погіршується стан об’єкту», - зазначив Петро Савчук.

Ректор додав: наступна зустріч з поляками відбудеться найближчим часом, результати зустрічі стануть відомі громадськості. А поки ще передчасно говорити про деталі, - резюмував він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
лучанка Показати IP 25 Серпня 2015 19:03
хіба що самі поляки зможуть врятувати
За УПА до лучанка Показати IP 26 Серпня 2015 10:10
Поляки збудували, вони й вiдновлять. Украiнцi - варвари.
він Показати IP 25 Серпня 2015 21:18
отримати від держави безоплатно для організаціі учбового процесу і потім заробляти бабки на аренді - нормальний бізнес, по нашому
Андрій Показати IP 25 Серпня 2015 22:49
Може краще розвалити і зробити безоплатну стоянку для автомобілів? Якщо там розмісти будь-що, то будуть постійні пробки на Винниченка із-за припаркованих авто.
SSG Показати IP 25 Серпня 2015 23:24
якщо віддадуть полякам то буде реальна ганьба.
Григорій Показати IP 25 Серпня 2015 23:26
"отримати від держави безоплатно для організаціі учбового процесу і потім заробляти бабки на аренді" - це взагалі п..ц!
присяжнюк Показати IP 26 Серпня 2015 00:07
а ще там колись квн проводили))
Анонім Показати IP 26 Серпня 2015 09:52
За деревами і не видно, що там. Добре хоч столітня фотка збереглася.
киянин Показати IP 26 Серпня 2015 10:22
тільки консульство- інакше завалиться зовсім.поки будете думати..
Такі да! Показати IP 26 Серпня 2015 12:22
Зробити там будинок УКРАЇНСЬКИХ ОФІЦЕРІВ.
Лучанин Показати IP 26 Серпня 2015 12:35
Виш без допомоги держави (без дотацій) сам ту будівлю не потягне.... Он з "Мередіаном" ніяк не можуть впоратися самостійно... Якщо дійсно буде нормальна орендна плата- як не як, будівля в самісінькому центрі міста - можна сміло віддавати... А за ті гроші потрохи доробити мередіан... Бо та будівля вже в такому стані, що з протікаючою покрівлею за років 10-ть вже там не буде що здавати в оренду ...
ххх Показати IP 26 Серпня 2015 16:39
нехай поляки арендують,тільки за аренду платять місту.Той "деревообробний" по місту набрав стільки,що вже вистачить. Тільки цікаво чи є там ще мармуровий біль*ярдний стіл? Колись був.
рон Показати IP 27 Серпня 2015 15:09
зробити в центрі волонтерський пункт...а палітєх хай доладу доведе хоч би центральний корпус і гуртожиток(стидоба)
ольга Показати IP 27 Серпня 2015 15:53
Цікаво, а в ОДА немає бажання зробити там все таки концертний зал.Університет попросив, і нічого не зробив...
Андрій Показати IP 27 Серпня 2015 23:02
Судячи з того, що у мого попереднього коментаря +0 і аж -17 люди не вірять в те, що Винниченка буде заблокована припаркованими авто студентів і викладачів ЛНТУ. Згадаєте мене коли будемо від ЦУМу до Променя їздити в об їзд або по Шопена, або по Набережній. Я просто хочу ще раз привернути увагу (і буду робити це і надалі), на те, що в місті недостатньо місця для паркування автомобілів, от і залишають водії авто то на дорозі то на тротуарі то на клумбі.
АТО Показати IP 23 Липня 2016 17:43
Зробити там будинок УКРАЇНСЬКИХ ОФІЦЕРІВ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Банкір Показати IP 24 Листопада 2017 23:20
Райффайзен Банк Аваль вже раз купив це приміщення, але ж його суди відсудили, що ж нехай розвалюється до біса, а був останній шанс, що австрійці його реконструюють.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus