USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Що завадило терористам розпочати повномасштабний наступ

26 Січня 2015 08:15
Терористи планували почати масований наступ на українські сили ще 17 січня. Але цим планам завадили дії Збройних сил України.

Про це під час екстреного засідання Ради нацбезпеки і оборони 25 січня заявив президент Петро Порошенко, - інформує ТСН.

Хто вчинив теракти у Маріуполі - сумнівів не лишилося. Снаряди летіли з підконтрольних бойовикам територій. Частину винних у нелюдському злочині вдалося знищити. Одного з терористів затримали і нині допитують у СБУ.

Засідання РНБО розпочалося з хвилини мовчання за загиблими на Донбасі мирними громадянами. Далі президент дав слово керівникам силових відомств. Очільник СБУ Валентин Наливайченко звітує, що спецслужби знають організаторів теракту поіменно. А корегувальника вогню вже затримали і привезли до Києва. Його допит оприлюднять сьогодні.

"Його прізвище Кірсанов. Він колишній співробітник одного з правоохоронних органів. Він переховувався і патрулював Маріуполь. У нього там живе мама. Проти власної мами і всіх мешканців він планував і був причетний до злочинів проти людяності. Понаморенко, ватажок "ДНР" поруч із Захарченком, причетний до організації та скоєння злочину проти людяності", - уточнив Наливайченко.

Українським армійцям практично миттєво вдалося знищити техніку бойовиків. Зокрема, установки "Град", з яких обстріляли Маріуполь. Знищили і частину диверсійно-розвідувальної групи, яка здійснювала обстріл. Серед інших там був громадянин Росії на прізвище Ємельянов. Про це свідчать знайдені в нього документи.

Людські втрати за один день ворог рахує сотнями, доповідає міністр оборони Степан Полторак. "Тільки вчора було знищено 110 злочинців, 90 поранені. Знищено сім бойових броньованих машин. Вогонь ми відкриваємо тільки по перевірених цілях. І ті цілі, які за межами населених пунктів", - наголосив Полторак.

Далі стає відомо, що масштабний наступ терористи планували здійснити ще тиждень тому. "На 17-те число планувалися масовані по різних напрямках наступальні дії терористичних сил. Ефективні злагоджені дії Збройних сил України фактично зупинили їхнє просування", - підкреслив Порошенко.

Маріуполь бойовики обстріляли з боку Новоазовська. А він і ближні населені пункти - підконтрольні самопроголошеним республікам. Це підтверджують наглядачі з ОБСЄ. Таким чином терористи демонструють повне нехтування Мінськими домовленостями.

"Територія від Новоазовська до Комсомольського по Мінському протоколу має бути демілітаризована і очищена від бойовиків. І аж ніяк там не могли перебувати шість систем залпового вогню, танки, БМП, вантажівки з боєприпасами. Уся територія аж до Оленівки і закінчуючи Старобешевим, включаючи Докучаєвськ, має бути українська. І це означає, що з Докучаєвська залп "Града" по волноваському автобусу не міг би відбутися", - сказав президент.

Далі нарада в закритому режимі триває близько години. По закінченню члени РНБО покинули Адміністрацію президента в обхід журналістів. Рішення, які вони прийняли, оприлюднили згодом.

В Україні тепер діятимуть всі запроваджені Заходом санкції проти Росії. По всій країні посилять контртерористичні заходи, а в зоні проведення АТО створять військово-цивільні адміністрації. Тобто міські та сільські ради очолять керівники військових підрозділів. Захисників України забезпечать новим сучасним обладнанням. Крім того, РНБО доручила уряду почати процедуру звернення до Гаазького трибуналу щодо злочинів проти людяності, скоєних терористами, та визнання "ДНР" та "ЛНР" терористичними організаціями.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus