USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Що змінилося у луцьких ДНЗ після створення фондів розвитку

15 Вересня 2016 18:14
Доки деякі батьківські колективи вивчають переваги та можливі варіанти співпраці з загальноосвітніми та дошкільними закладами, фонди розвитку, що створили торік за сприяння Офісів розвитку кварталу в Луцьку, активно працюють. Батьки ДНЗ №8 і 32 взяли участь у міському конкурсі громадських ініціатив і тепер мають додаткові кошти для облаштування комфорту своїх дітей.

Про це повідомили у прес-службі Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

Музичні заняття

у дитячому садку чи не найулюбленіша справа малят. Музична зала – світла, простора, охайна. У ній вже довгий час не було ремонту. Ацього року дитячий заклад № 8, що у мікрорайоні «Вересневе», відзначатиме своє 60-ліття.

«До осінніх урочистостей хотілося б прибратись ґрунтовно, – розповідає про турботи завідувач Людмила Смаль. – Коли випала нагода взяти участь у міському конкурсі громадських ініціатив, попрацювавши з батьками, з фондом розвитку, який функціонує в нашому навчальному закладі, ми прийняли рішення спробувати свої сили».
Кожного року у закладі намагаються капітально змінити якусь його частину – відремонтували харчоблок, пральню, замінили дахове покриття, пофарбували коридори. Для цього залучали благодійників.
Людмила Смаль пишається фондом розвитку, що об’єднав найактивніших батьків. Каже, що він працює ефективно, його представники постійно цікавляться облаштуванням закладу, навчально-виховним процесом, розвитком дітей.

Проект реконструкції музичної зали готували разом із працівниками Офісу розвитку кварталу, що опікується цією частиною Луцька.
«Я б не сказала, що то була настільки копітка робота, лякались тільки зразу, коли ще нічого не було зроблено. На початках створення нашого фонду розвитку я часто ходила в Офіс розвитку кварталу «Тільки разом», і там дізналась про те, що Луцька міська рада оголосила конкурс ініціатив. Вирішили спробувати власні сили. Розмовляли з батьками, вони теж цікавилися, підтримували, – ділиться досвідом голова фонду розвитку ДНЗ №8 Ірина Дідух. – Коли почалося голосування, батьки дуже активно долучилися. І знайомих просили проголосувати, і сусідів – всі були «за». Коли я зранку йшла в садочок, мене запитували: «А скільки вже голосів? А на якому ми місці?»
До голосування за проект долучили чи не весь мікрорайон. Тому успіх був очікуваний. Ірина Дідух запевняє, що їхній фонд розвитку не зупинятиметься на досягнутому. Ініціативні батьки й надалі планують брати участь у конкурсах і грантах, в тому числі і в міжнародних.

50 тисяч гривень (саме стільки потрібно для реконструкції музичної зали) для дошкільного закладу - гроші чималі. Та й батьківськими силами їх зібрати було б важко, тому довелося шукати альтернативні шляхи.

Керівник Офісу розвитку кварталу мікрорайону «Вересневе» Інна Ткачук каже, що у роботі з фондами, які створені при освітніх закладах, робота Офісів розвитку кварталу спрямована в тому числі й на те, щоб залучати грантові кошти і допомагати брати участь в конкурсах.

«Велику увагу приділяємо також залученню спонсорів – пишемо звернення до підприємців, які працюють на території району «Вересневе». Це, здебільшого, матеріальна допомога, але плануємо ще залучити підприємців, які нададуть будівельні матеріали для садочка», – розповідає Інна Ткачук.

За кілька кілометрів, в іншому районі міста, після навчально-розвиваючих занять, дітлахи вийшли на прогулянку. Дитячий садок №32 «Ромашка» значно «молодший» за попередній, та все ж і тут не без турбот. Надвірні споруди на ігрових майданчиках і бережуть, і ремонтують, але час та погодні умови роблять свою справу. Працівники садочка спільно з активістами фонду розвитку цього закладу визначили найнагальнішу проблему – оновлення надвірних ігрових споруд.

Для цього потрібно було віднайти півсотні тисяч гривень. Потребу цю описали в проекті й подали на конкурс громадських ініціатив Луцька. Фонд розвитку закладу керувався кількома факторами – щоб було безпечно, функціонально і красиво.

«Мають бути спортивний куточок, машини, літак, сучасні гойдалки, пісочниці. Все відповідатиме санітарним нормам. На кожному майданчику плануємо зробити по два нових ігрових об’єкти», – ділиться планами завідувач ДНЗ №32 Мирослава Шевчик.
Голова батьківського фонду Віталій Шнит вважає, що секрет успіху на конкурсі громадських ініціатив – у активності і небайдужості.
«Ми написали дві програми, в яких окреслили наші ініціативи, і обидві отримали підтримку, – розповідає Віталій Шнит. - Ми інформували всіх батьків про те, як можна ознайомитися з нашою ініціативою, розміщували на дошці оголошень садка план заходів, словом, робили все, щоб отримати позитивний результат, і в нас це вийшло».

Окрім оновлення ігрових майданчиків, завдяки ще одному проекту забезпечать інвентарем спортивний павільйон 32 дитсадка. Це ще 18 тисяч додаткової допомоги. Плани в активістів дуже амбітні.

«Як тільки ми зареєстрували фонд розвитку навчального закладу, розпочали співпрацю з Офісом розвитку кварталу, то отримали грант на 10 тисяч гривень. Завдяки цьому ми могли брати участь у конкурсі громадських ініціатив, адже вже був початковий капітал. Зараз ми співпрацюємо з Фондом Ігоря Палиці, подали заявку ще на один грант – хочемо купити мультимедійний телевізор в залу. Це дуже суттєва допомога батькам», – ділиться планами голова фонду розвитку ДНЗ №32 Віталій Шнит.

Спільною працею задоволені обидві організації – і активісти, і працівники Офісу кварталу, які постійно надають консультативну підтримку, допомагають в організації заходів.

«Коли ми почали співпрацювати з фондом розвитку дитсадка, був острах яка буде реакція батьків, чи підуть вони на зміни, чи проявлятимуть активність. Але всі ці страхи минули після того, як познайомилися з батьківським колективом, – пригадує керівник Офісу розвитку кварталу, що на вулиці Йова Кондзелевича, Олена Оліфірович. – Була створена програма розвитку фонду, яка включає не лише покращення матеріально-технічної бази, але й шляхи розвитку дітей».
Із десяти громадських ініціатив, що перемогли у міському конкурсі, три запропонували дитячі дошкільні заклади, у яких батьки створили фонди розвитку. Статус юридичної особи полегшує співпрацю із меценатами. І результати праці фондів очевидні. Спільно із Офісами розвитку кварталів до облаштування і розвитку комунальних закладів освіти цього року вдалося залучити майже півмільйона позабюджетних коштів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus