USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Щоб не мати проблем із жовчним, дотримуйтеся здорового харчування», – гастроентеролог з Луцька

21 Грудня 2020 08:00
Хвороби жовчного міхура та жовчовивідних шляхів описували ще давні єгиптяни. А навчилися люди їх лікувати вже у XVIII столітті. Про причини виникнення цих недуг, діагностику, лікування та профілактику в ефірі програми «Запитай у лікаря» телеканалу «Аверс» говорили з гастроентерологом вищої кваліфікаційної категорії КП «Луцька міська клінічна лікарня» Лідією Уяс.

Яка роль жовчного міхура та жовчовивідних шляхів в організмі?

Варто почати з того, що в кожної людини є печінка. Без цього органа вона жити не може. У печінці виробляється багато речовин, потрібних організму, крім того, вона має дезінтоксикаційну функцію. Жовчний міхур розташований під печінкою, яка виробляє жовч, що протоками стікає у дванадцятипалу кишку. Жовчний міхур – це резервуар для зберігання жовчі. Вона виділяється у міру того, як людина їсть.

Коли у харчуванні переважають легкі страви – салати, фрукти, овочі, кількість їжі невелика, достатньо тієї жовчі, що стікає безпосередньо з печінки. За великої кількості їжі, коли переважають жирні страви, смажені, копчені продукти, потрібна додаткова порція жовчі, яка виділяється уже з жовчного міхура. Вона потрібна для перетравлення їжі, особливо жирів.

Із якими скаргами найчастіше звертаються до вас пацієнти? Як ви визначаєте, що це саме захворювання жовчного міхура?

Найчастіше пацієнти скаржаться на гіркоту в роті, яка турбує тривалий час і не дає якісно жити. Далі відмічають болі в правому підребер’ї. Іноді додаються сухість в роті, нудота.

Який це біль?

Він буває різним. Іноді – таким гострим, що людина потребує швидкої допомоги, а іноді – тупим та тривалим.

Часто люди думають, що з правого боку їм болить печінка і починають пити трави, таблетки для її відновлення. Чи можна так робити?

Це неправильно, звісно. Спочатку треба пройти обстеження. Печінка не дає больових відчуттів, бо не має нервових закінчень. В окремих випадках, коли вона збільшується і розтягується її капсула, або коли є пухлини, може бути біль. Частіше, коли болить справа, – це захворювання жовчного міхура.

Які це захворювання?

Це дискінезії жовчного міхура, особливо в дітей. Вони діляться за гіпертонічним типом, тобто коли підвищений тонус жовчного міхура та жовчних шляхів, та гіпотонічним, коли є застійні явища в жовчному міхурі та протоках. Гіперкінетичні явища трапляються частіше у дітей-холериків, які непосидючі, нервові, плаксиві. Дитину треба заспокоїти, дати ковтнути води чи теплого чаю, і біль у правому боці минає.

У дорослих дискінезії трапляються частіше за гіпокінетичним типом, коли йде застій у жовчному міхурі. Цьому сприяє спосіб життя – гіподинамія, харчування, вживання медикаментів. Із дискінезіями звертаються рідше, бо ця недуга не надто важка.
Набагато серйозніші запалення жовчного міхура –холецистит. Він є безкам’яний і калькульозний, кам’яний. Тобто це жовчнокам’яна хвороба із запаленням жовчного міхура. Клініка та сама – дискомфорт у правому підребер’ї, біль у цій ділянці, гіркота в роті, нудота, часом діарея, здуття живота. Основний метод діагностики – УЗД-обстеження. Крім того, роблять аналіз крові на білірубін, звертають увагу на колір шкіри, бо можуть бути якісь ускладнення і жовтяниця.

Читайте ще: «Вестибулярну систему треба тренувати», – невролог з Луцька

Найчастіше безкам’яний холецистит трапляється у людей з ожирінням, у любителів смаженого та копченого, алкоголю. Є навіть запальні процеси гормонального походження. Їм можуть також сприяти захворювання кишківника, дванадцятипалої кишки. Більше на цей вид холециститу хворіють жінки. Значно частіше траплється калькульозний холецистит.

Чи може бути так, що камені у жовчному міхурі утворилися через те, що людина не лікувала безкам’яний холецистит?

Таке може бути. Процес каменеутворення тривалий, він може тривати і п’ять, і сім років. Камінці утворюються за рахунок порушеного колоїдного стану жовчі. Тобто коли є напади холециститу, легші форми люди лікують удома, приймаючи знеболювальні, антибіотики, жовчогінні препарати, не завжди це дає ефект і з часом можуть утворюватися камінці.

Жовч має бути густа, і холестерин, фосфоліпіди, білки, слиз мають бути в ній у певному співвідношенні. Коли через різні причини холестерин випадає в осад, склеюється білками і слизом, утворюються спочатку сладж, а потім – камінці. Вони є різні – холестеринові, змішані, пігментні. 80-90% – холестеринові.

Є так зване німе носійство каменів. Їх виявляють випадково під час УЗД-обстеження. Вони не потребують лікування, а тільки динамічного спостереження. Буває, що УЗД дає зображення порцелянового жовчного міхура. Змінюється сама стінка, хоча клініки нема зовсім. Такий жовчний міхур треба забирати.

Або ж є німі камінці в жовчному, немає клініки, але є поліпи. Якщо вони більші за сантиметр, такий жовчний міхур треба забирати.

Читайте ще: «Медицина має бути превентивною», – офтальмолог з Луцька

Гострий холецистит – досить важке ускладнення, як і хронічний калькульозний холецистит. Камінці у жовчному міхурі є різні – від одного міліметра й аж до п’яти сантиметрів, може бути один і заповнювати увесь жовчний міхур.

Дрібні камінці до сантиметра можуть потрапляти в жовчний протік і спричинити його запалення. Є такий діагноз холедохолітіаз, тобто камінь перекриває протік, жовч потрапляє в печінку і настає механічна жовтяниця, крім болю в правому підребер’ї, який часом може стихати, жовтий колір шкіри, кал стає білим, а сеча – темною. Це грізне ускладнення, що потребує такого обстеження, як ендоскопічна ретроградна холангіопанкратографія, коли ендоскопом проходять у дванадцятипалу кишку, дістають навіть камінь з протоків. Це є і лікування, і діагностика.

Наступний етап – це проведення лапароскопічних методів хірургічного лікування. Це втручання є малотравматичним, люди того самого дня стають на ноги. До місяця після холецистектомії варто притримуватися спеціальної дієти, бажане санаторно-курортне лікування.

Чи всім можна вживати жовчогінні трави?

До трав із жовчогінним моментом треба ставитися акуратно. Навіть варто сказати: коли 20 років тому жовчогінні препарати призначали широко, зараз вони відходять на задній план. Такі препарати дають тільки тоді, коли є дискінезії. Коли є загострення холециститу, вживати їх категорично не можна. Якщо у жовчному міхурі є будь-які камені, жовчогінних пити не можна. Бо ці камінці можуть рухатися й спричиняти ускладнення.

Читайте ще: «При сечокам'яній хворобі процес утворення каменів в нирках триває безперервно», – уролог з Луцька

Що треба робити для профілактики, щоб не мати проблем із жовчним?

Щоб не мати проблем із жовчним, має бути здоровий спосіб життя. Тобто здорове харчування, раціональне, дрібніше, три-п’ять разів на день. Не об’їдатися, не їсти щодві години, бо це так само не дає відпочивати шлунково-кишковому тракту, але прийом їжі три-п’ять разів на день – це раціонально.

Не треба зловживати смаженими продуктами, копченостями, варто зменшити вживання алкоголю. У салатах використовувати оливкову олію, яка має омега-3 кислоти, корисні й кукурудзяна і соняшникова олії. Але якщо ви не можете відмовитися від сковорідки, то для цього ліпше використовувати смалець, топлене домашнє масло. Під час смаження ці продукти дають менше, ніж олія, токсичних канцерогенних речовин. Тобто треба максимально дотримуватися здорового харчування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Остап Вакарчук Показати IP 21 Грудня 2020 08:45
Це ті хитрі українці, які самі не платять до бюджету України - податки, але самі ж цим бюджетом країни користуються так, як користуються їх діти, їхні батьки - соціальними благами, пенсіями, надбавками, субсидіями, тощо. Виходить, що більша частина щирих українців, які чесно працюють на роботі і прозоро отримують зарплату по бухгалтерії та платять податки саме працюють на цю меншість українського населення, хитрих та шельмуватих пройдисвітів.
Куні до Остап Вакарчук Показати IP 21 Грудня 2020 09:43
Вам до іншого лікаря треба!
Лучанин до Остап Вакарчук Показати IP 21 Грудня 2020 10:19
Видно коментатор вирішив ширше розкрити тему жовчі...
Ольга Показати IP 23 Грудня 2020 12:34
Яке здорове харчування? Тут, в цій країні хабарників і злодіїв, питання стоїть взагалі мати що їсти.
Саша Показати IP 1 Січня 2021 12:24
Поганий лікар. Пише, що в оливковій олії є омега 3, а її там зовсім немає..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus