USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Шкільні фізику, біологію та хімію хочуть об'єднати в один курс

14 Серпня 2019 17:31
У середніх та старших класах фізику, біологію та хімію планують об’єднати в одному інтегрованому STEM-курсі. Один із предметів на вибір школи зможуть викладати поглиблено.

Про це міністр освіти Лілія Гриневич розповіла, відповідаючи на питання користувачів Facebook, пише Соцпортал.

Разом з тим, вона зауважила, що це поки може відбуватись лише у вигляді експериментів. У пілотних школах, які першими запровадити інтегровані курси, найбільший успіх мало поєднання історії Україні та всесвітньої історії, адже їх переважно викладає один учитель.

«Вивчати таку кількість предметів, а сьогодні у нас старшокласники вивчають 23-24 предмети, дуже складно і головне — це не дає їм можливості зосередитись на тих предметах, які їм треба готувати для зовнішнього незалежного оцінювання, які їм більш природовідповідні. І тому ми дотримуємось того, що має бути палітра пропозицій, яку може обирати педагогічна рада в залежності від специфіки закладу або навіть окремих класів за певними профілями», — сказала міністр.

Також вона наголосила, що міністерство намагається пропагувати інтеграцію предметів особливо у початковій школі, зокрема, у першому класі.

«Тому що маленька дитина, яка приходить до школи, вона цю цілісну картину світу краще відчуває і розуміє, ніж коли її починають дробити. Саме тому і з’явився курс „Я досліджую світ“, коли через відповідні теми дитина отримує необхідні знання і уміння з різних сфер і галузей», — сказала міністр освіти.

Разом з тим Лілія Гриневич підкреслила, що для повноцінної інтеграції предметів в школі необхідно готувати вчителів. За її словами, зробити це у початковій школі легше, оскільки дітей навчає один учитель.

«Якщо ми говоримо про вчителів природничих предметів, де є фізик, хімік та біолог, і припустимо в гуманітарному ліцеї, де діти концентруються на інших предметах і хотіли б обрати один інтегрований курс. Питання — хто буде його навчати?.. Необхідно специфічно навчати вчителів. Є такі приклади в провідних освітніх системах, де робиться інтегрований STEM курс, але крім того може викладатись окремий предмет фізика, хімія або біологія, як поглиблений. Тобто повинні бути різні моделі на вибір» — резюмувала міністр освіти Лілія Гриневич.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Анонім Показати IP 14 Серпня 2019 18:34
Як можна фізику об'єднати з біологією і хімією?Як писали раніше ,головний акцент у навчанні будуть робити не на знання,а на навики і уміння!!??Тому і зрозуміло,для чого об'єднувати предмети.
Колишній Показати IP 14 Серпня 2019 18:46
Нажаль ми впевнено швидкими темпами рухаємося до повної диб!л!зац!ї населення. Цілком можливо що через пару років чинуші скажуть що дітям достатньо просто пояснити що колись люди навчалися, а їм треба лише поставити галочки що вони про це почули. Розумною людиною управляти дуже важко або взагалі неможливо. Цікаво просто чи хтось з наступного покоління випускників зможе стати лікарем після цих стемів? Хоча в принципі після останніх реформ лікарям теж не потрібно думати, треба діяти як написано в папірці, тому про те що існує біологія і хімія їм можна навіть і не здогадуватися.
мдя до Колишній Показати IP 14 Серпня 2019 20:03
Ви хочете сказати, що нинішнім дорослим населенням, які вивчала всі ці предмети окремо ніхто не керує? Серйозно? Всі прям такі освічені, самостійні, і не ведуться на гасла поколінь політиків. Бугага :)
мдя Показати IP 14 Серпня 2019 20:20
А по суті - правильне рішення, але мусить бути факультатив з поглибленим вивчення цього предмету за бажанням учнів. Я, наприклад. більше 20-ти років тому закінчила школу. Так ці предмети сприяють загальному розвитку (але цей самий розвиток запросто можна замінити цікавішими предметами чи навичками) Але по суті не закони Менделя, 90 відсотків елементів таблиці Менделєєва мені не знадобились. А, і закон Ома теж, я його не знаю (не пам'ятаю) але це не заважає повноцінному життю :)
Мді до мдя Показати IP 14 Серпня 2019 23:05
Цигани взагалі не вивчали жлдного предмету, і це такожне заважає їхньому повноціному життю...
Навуходоносор Показати IP 14 Серпня 2019 20:59
Ми не рухаємося до повної дебілізації населення, як написав "Колишній" - ми давно вже перетнули фінішну пряму до цієї цілі. Реформа освіти - це сама страшна реформа в Україні, результати якої ми вже пожинаємо. Всі добре знають знаменитий приклад мера Києва Кличко (цитую): №Раньше, до моего прихода на должность мєра в Киеве от сердечно-сосудистіх заболеваний умирал каждій шестой пациент, поступивший в больницу. После внедрения нами передовіх методов лечения положение резко улучшилось - теперь умирает уже каждій второй пациент". Вот такой "математик" госпеодин Кличко! Наведу ще один приклад із своєї практики. Я викладав математику в університеті і на першому занятті якось жартома попросив студентів вирахувати:1/3 + 3Х1/З. Памятаю свій перший шок від побаченого: більше двох третин першокурсників, які зібралися вивчати економіку, на заняттях по математиці за правильний результат вважали число 10/9 і тільки одна третина написала правильну відповідь - 4/3. Більшість навіть не знала елементарне правило арифметики, яке вивчають в першому - другому класах початкової школи, відповідно з яким спочатку виконуються дії множення або ділення і вже потім додавання або віднімання! Це катастрофа! Через півроку я звільнився з роботи викладача - неможливо розмовляти з контингеном, в яких рівень знань математики відповідає рівню початкових класів середньої школи. Це було майже вісім років тому! Не думаю, що сталися зміни на краще.
Ляляля до Навуходоносор Показати IP 14 Серпня 2019 23:17
Це саме тому не взяли до уваги ваші студенти правило 2-го класу, бо в 11 класі мали аж 24 предмети (на які і розсіювали свою увагу, замість того щоб грунтовно вивчити кілька предметів) . Невже Ви думаєте, що в 2 -ому класі хтось не вивчив цього правила? Величезна кількість предметів і матеріалу аж ніяк не робить нормальну!!! людину мудрішою, бо не можливо осягнути неосяжне, на жаль. P.S. Жодного разу не скористалась формулами з "cos, sin....", параболами, гіперболами..., а англійська, українська мови, біологія в нагоді стали. І як не соромно, складніші обчислення роблю на калькуляторі.......
Ага до Навуходоносор Показати IP 15 Серпня 2019 02:39
Розмова двох студентів в маршрутці на Львівській декілька років тому: "...ну цей, квадратний такий, як його, ну схожий..., такий же, ну типа цей, ну не круглий, а той, ну що щось там на парі знаходили ... тикрутник той чи що...". Добре що сидів, запам'ятав назавжди.
Навуходоносор до Ага Показати IP 15 Серпня 2019 20:49
От нашего стола - вашему! У меня был и похожий, и не очень случай со студентами. Одну прелестную особу, которая не отрывалась от "мобилы" никогда, я попросил сформулировать ответ на вопрос "Что такое многочлен?" Она поднялась и ответила буквально следующее:"Вы на что намекаете? Ваши грязные намеки оставьте для вашей жены!" Сначала у меня был шок, затем я покинул аудиторию и в коридоре хохотал минут 10 непрерывно! Вы представляете, что творится в головах современных студенток? Не всех, попадались умницы, но к сожалению это редкость.
СНУ гірше ПТУ Показати IP 14 Серпня 2019 23:13
При спілкуванні з випускниками цього "вішу" хочеться вішатись. Та і в політесі не розумніші...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus