USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Школу №27 здадуть цьогоріч, якщо ДФРР та нардеп виконають обіцяне

19 Червня 2017 11:17
Здати луцьку школу №27 до початку навчального року 2017-2018 року можна буде в тому випадку, якщо з Державного фонду регіонального розвитку виділять обіцяні 29 мільйонів гривень, а нардеп від Луцька Ігор Лапін пролобіює той обсяг фінансування з держбюджету, який попередньо декларував.

За чиї гроші?

Будівництво школи №27 планувалось за кошти Державного фонду регіонального розвитку, і, відповідно до плану робіт, який опублікував екс-заступник міського голови Юрій Моклиця, до 2015 так і відбувалося. Проте, нині в міста вимагають дофінансувати дороговартісний проект. Замовником і розпорядником, до слова, є Управління капітального будівництва Волинської облдержадміністрації.

Як зауважив виконувач повноважень Луцького міського голови Ігор Поліщук, в квітні відбулася виїзна нарада за участю голови Волинської облради Ігоря Палиці , його радника Олександра Товстенюка, виконувача повноважень міського голови, його заступників Григорія Недопада, Григорія Пустовіта, радника Сергія Були, під час якої з директором ТзОВ «Житлобуд-2» Леонідом Стефановичем, який є підрядником будівництва, домовились про пришвидшення темпів будівництва та оптимізацію видатків, економію коштів. Проте, забудовник так і не надав своїх пропозицій, як було попередньо домовлено.

Загальна вартість проекту становить 88 мільйонів гривень і на його добудову, відповідно до попередніх розрахунків, потрібно 49 мільйонів гривень. 20 з них цьогоріч передбачили з міського бюджету Луцька, виділення ще 5 пролобіював нардеп від 22-го округу Ігор Лапін. Відтак, на завершення робіт потрібно ще близько 20.
лист1 from volynnews

Проте, з того часу як складали кошторис, і ціни на виконання робіт зросли, і національна валюта знецінилась. Відтак, зі слів Ігоря Поліщука, після перерахунку кошторис збільшиться на близько 7 мільйонів.

Також кошторис не передбачає облаштування спортзалу, а без нього школу відкривати неможливо, адже діти не матимуть де займатись фізкультурою, яка є обов’язковим предметом. На це потрібно ще близько 15 мільйонів.

Загалом, весь кошторис потребує оптимізації, адже в нього включені речі, які є відверто зайвими: зокрема, більярдні столи, застарілі касетні магнітофони, проектори для діаплівки тощо.

«Польова» дорога і відсутність каналізації

Проте, це далеко не всі статті витрат. Дороги навколо нової школи практично немає – нині тут пилюка та земля, яка в перший же дощ перетвориться на непрохідне багно. З іншого боку школи ситуація не краща – дорога практично відсутня, немає комфортної можливості підвозити дітей навіть автомобілем.
Зі слів виконувача обов`язків міського голови Ігоря Поліщука, із передбачених з міського бюджету 20 мільйонів 9 вже використали на будівництво. Тому решту (а це – 11 мільйонів) спрямують на облаштування доріг до школи, аби діти мали змогу комфортно дістатись до навчального закладу, а не ходили дорогою, яка більша схожа на польову.
«Так, ми можемо відкрити школу без дороги, з бур’янами навколо і недороблену. Але ми працюємо на результат і маємо виконати всі роботи якісно та до кінця. Ми працюємо не заради піару, і не хочемо ремонтувати школу вже через кілька років, як, наприклад, це доведеться робити вже з садочком», - зазначає Ігор Поліщук.

Але й на цьому нюанси будівництва не закінчуються. Під час проектування спеціалісти не врахували, що територія, на якій знаходиться школа і сусідній дитячий садочок, знаходяться на 70 сантиметрів нижче за сусідні будинки.
Відтак, вода під час дощу стікає саме туди. Це призводить до руйнування – стіни садочку, який поруч зводив той же забудовник, вже вкрились тріщинами. Адже ливневої каналізації, яка могла б вирішити проблему, тут немає.
Отож, до 49 мільйонів, необхідних на добудову, додаємо 7 мільйонів гривень перерахунку кошторису на будівництво та 15 на облаштування спортзалу. Далі: ціни на меблі в кошторисі вказані за станом на 2012 рік і з того часу суттєво збільшились. Також потрібно закупити обладнання для класів хімії та фізики. Відтак, не рахуючи вартості зливної каналізації, на добудову потрібно 75-80 мільйонів гривень.

Ігор Поліщук звертає увагу на те, що всі закупівлі, відповідно до процедури, мало б оголосити УКБ Волинської ОДА. Проте, так і не зробило цього.

«Я не знаю, на що вони чекають і чому досі не оголошують тендер. Сама тендерна процедура триває до 2 місяців, а меблі на складі не лежать – треба чекати, поки їх виготовлять. Невідомо, як Володимир Гунчик хоче відкривати при таких умовах школу 1 вересня цього року – таке відчуття, що люди знаходяться в паралельному світі», – зазначає Ігор Поліщук та додає, що, враховуючи фінансування з міської казни та з ДФРР, на школу все одно потрібно близько 61 мільйона гривень. А таких коштів в міському бюджеті немає і не планувалось, оскільки школу мали будувати виключно за кошти держбюджету.

Проте, виходом з цієї ситуації, зі слів Ігоря Поліщука, стане виконання взятих зобов'язань з боку ДФРР та нардепа Ігоря Лапіна. Адже в цьому випадку ресурсів вистачить і для того, щоб облаштувати дорогу та каналізацію, а також повністю закінчити об'єкт.

Натомість, під час візиту на об'єкт близько тижня тому Ігор Лапін на пару з Володимиром Гунчиком заявляли, що саме місто гальмує процес завершення будівництва. Вочевидь, посадовець та депутат не знали, або ж забули, що фінансувати його мала б саме держава – так як це й було до 2015 року. Адже навіть, спустошивши міську казну та зупинивши видатки на важливі для життєдіяльності міста речі, коштів у Луцька для завершення школи – немає.

Встигнути до 1 вересня

Заступник міського голови Григорій Пустовіт зауважує, що ситуація в країні з того часу, як запланували будівництво школи, суттєво змінились - держава відмовилась від фінансування пільгових перевезень, закладів профтехосвіти тощо. Відтак, Кабмін переклав цей фінансовий тягар на місцеве самоврядування. Тому місто не має такої фінансової можливості, як раніше.

«Нам кажуть знімати фінансування з добудови доріг, ремонту дворів та інших потреб і все спрямувати на школу №27. Але ми можемо розрахувати іншим чином: ті кошти, які обіцяв пролобіювати Ігор Лапін – нехай виділяються. Міська рада вже виділила 9 мільйонів, якусь частину хай виділить Волинська ОДА і ми вийдемо на заключний етап», - каже Григорій Пустовіт та додає, що цьогоріч планувалось виділити з ДФРР 29 мільйонів гривень на будівництво школи, проте цього так і не сталося.

Також він зауважує, що навіть якщо школу не здадуть до початку 2017-2018 навчального року, то вона опалюватиметься всю зиму і будівля жодним чином не постраждає.

Разом з тим, Григорій Пустовіт поділяє точку зору Ігоря Поліщука та пояснює - є реальна можливість здати школу і на цей рік. Для цього, з його слів, потрібно, аби нарешті надійшли обіцяні по лінії ДФРР кошти, а нардеп Ігор Лапін пролобіював той обсяг фінансування з держбюджету, який декларував. Своєю чергою, за кошти міського бюджету завершать облаштування дороги.

«Місто на 50% виконало свої зобов’язання – фактично, 9 мільйонів гривень ми вже виділили. По лінії ДФРР не виділили ні копійки, а це зона відповідальності Волинської ОДА. Добре, що депутат Лапін підтримує будівництво, і якщо він пролобіює виділення 30 мільйонів, про які попередньо йшлося, то спільними зусиллями ми можемо завершити школу вже в цьому році», - резюмує Григорій Пустовіт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
АЛИК Показати IP 19 Червня 2017 12:39
Лапа пролюбелює-- собі в кишеню !!!
питання Показати IP 19 Червня 2017 13:00
Свого часу нардеп Палиця закладав першу циглину того будівництва
Патріот Показати IP 19 Червня 2017 13:50
З таким підходом,з таким "швидким"виділенням коштів-цього року точно не буде відкриття даної школи.Залишилось всього навсього 2 місяці до вересня.А потрібно аж 80 млн.яких ще навіть не виділили.Аби ще в наступному відкрили.
Школа Показати IP 19 Червня 2017 13:59
Краватка на сорочку з коротким рукавом ?
ліцей до Школа Показати IP 20 Червня 2017 06:24
Полюхи завжди були законодавцями високої моди
Андрій Показати IP 20 Червня 2017 22:58
Самопроголошеній владі на замітку!!! Якщо сказали що зробите, і пообіцяли це І. П. Значить хватить нити і робіть вже щось, а то чути одне скигління))))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus