USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.86

Штрафи за торгівлю без РРО повертаються: як каратимуть нечесний бізнес

3 Серпня 2023 07:34
В Україні з 1 жовтня повернуть штрафи для бізнесу за роботу без реєстратора розрахункових операцій (РРО/ПРРО, «касовий апарат»). Однак за порушення, вчинені до цієї дати, карати все ж таки не будуть.

Про це йдеться у законі № 3219-ІХ (законопроєкт № 8401), який набув чинності 1 серпня, пише Оbozrevatel.

У законі прописані такі нюанси щодо РРО:

– з 1 жовтня 2023 року поновлюється відповідальність за порушення у сфері застосування РРО;

– штрафи не поширюватимуться на порушення, вчинені на тимчасово окупованих територіях, територіях активних та можливих бойових дій;

– за порушення на зазначених територіях все ж таки штрафуватимуть, якщо вони стосуються торгівлі підакцизними товарами (наприклад, паливо, алкоголь, тютюн);

– бізнес на всіх територіях України звільняється від відповідальності за порушення вимог у сфері РРО, скоєних у період з 1 січня 2022 року до 1 жовтня 2023 року.

При цьому слід враховувати, що з 1 січня 2023 року платіжні термінали в Україні стали обов’язковими для всієї торгівлі у населених пунктах, де населення становить понад 25 тисяч осіб. У населених пунктах із меншим населенням діє відстрочка до 1 січня 2024 року.

Тобто з 1 жовтня безпідставна відмова у прийнятті до розрахунку платіжної картки означатиме штраф у розмірі від 1700 до 3400 грн. А у разі повторного порушення протягом року наступний штраф буде вищим – від 8500 грн до 17 000 грн.

Навіщо потрібні РРО

Частина ФОПів в Україні занижує свої реальні виторги для того, щоб залишатись на єдиному податку. При цьому розмір єдиного податку найчастіше менший, ніж податки із зарплати медсестри чи вчителя.

Також відсутність обліку у ФОПів дозволяє їм продавати, зокрема, контрабанду. Вони не видають чеки, а з чеком можна продати лише легальну продукцію. Чесний підприємець змушений сплачувати податки та не може продавати сумнівний товар.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
лучани Показати IP 3 Серпня 2023 08:06
Кінець епохи бідності. Зелені долбограї .
Were до лучани Показати IP 3 Серпня 2023 09:17
Ти теж схематозник? Прищучили?
Олена Показати IP 3 Серпня 2023 09:24
Все правильно . Чому чеків не дають підприємці ?! І товар зокрема в шарах не можна повернути, хоч це і нові речі
Александр - 1 Показати IP 3 Серпня 2023 11:48
Ну раз так.. А вибори слабо провести під час військового стану? Чи тільки це для підприємців війна закінчиться 1 жовтня? Бездарні ворюги! Лякаєте штрафами? Подивимось чим це все закінчиться..
Олексій Показати IP 3 Серпня 2023 13:00
У Володимирі є гуртівня, яка працює без касових апаратів і не приймає оплату банківськими картками, лише готівка. Чеки то видають, але не фіскальні, а внутрішньо обігові, тобто якщо отруєшся, нічого не докажиш тим чеком. На дверях висить табличка що термінал, якого взагалі не було, тимчасово не працює і ніякі служби чомусь не штрафують їх, видно є зв'язки. Нічого, скоро з 2024 року буде введено е-гривню, їм прийдеться або оформлюватись нормально, що призведе до підняття цін, або закриватись
ФОП Показати IP 3 Серпня 2023 15:47
Виїдемо за кордон,тоді й докричитесь Ми створили робочі місця для себе і для працівників,,платим податки немалі..ЗСУ допомагаєм,чим можем...мало???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus