USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Швеція офіційно приєдналася до НАТО

7 Березня 2024 17:06
Швеція офіційно приєдналася до НАТО. Вона стала 32-м членом Альянсу.

Про це йдеться у відповідному протоколі про приєднання, що опублікований на сайті Держдепу США, пише Бабель.

Уже 11 березня над штаб-квартирою Альянсу в Брюсселі піднімуть шведський прапор.

Прем’єр Швеції Ульф Крістерссон у коментарі шведським ЗМІ зазначив, що тепер залишається виконати лише кілька формальних кроків з боку Швеції.

«За кілька годин ми вже будемо членами НАТО», – заявив він.

Швеція має передати ратифікаційні документи, що офіційно завершить процедуру вступу, близько 18:15 за київським часом.
Швеція і Фінляндія у травні 2022 року відмовилися від традиційного нейтралітету на тлі військового вторгнення Росії в Україну і подали заявки на вступ до НАТО. Фінляндія приєдналася до блоку в квітні 2023 року.

А ось із 30 країн НАТО вступ Швеції не ратифікували лише Туреччина й Угорщина, проте 25 січня 2024 року Туреччина офіційно завершила ратифікацію вступу Швеції в НАТО. Раніше Туреччина блокувала вступ, аргументуючи тим, що Стокгольм не виконав взятих на себе зобовʼязань щодо видавання ймовірних курдських екстремістів.

До 26 лютого 2024 року Угорщина залишалася єдиною країною-членом Альянсу, яка до цього часу не ратифікувала заявку Стокгольма і відкрито гальмувала вступ країни. Причини були різні: парламент зайнятий, у фракціях точаться дебати, потрібно залагодити конфлікт зі шведами та зустрітися з премʼєр-міністром Швеції.

Уряд угорського премʼєра Орбана вважав, що шведські політики говорили «відверту брехню» про стан демократії в Угорщині. Однак коли премʼєр Швеції Ульф Крістерссон приїхав до Угорщини та зустрівся з тамтешнім колегою Віктором Орбаном, позиція країни перестала бути категоричною.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus