USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Сімейний підряд, або Чому директора коледжу зацікавили відреставровані луцькі підземелля

10 Квітня 2023 08:09
Відреставровані підземелля під монастирем єзуїтів та вежею Чорторийських чекають на офіційне відкриття. Їх вдалося відновити завдяки гранту від ЄС та співфінансуванню з бюджету Луцької громади.

Міськрада повідомила: хоч зобов’язана звітувати перед грантодавцями за об’єкт, доступу до нього не має. Своєю чергою, коледж харчових технологій, який міститься в пам’ятці національного значення, вже проводить екскурсії. Схоже, директор закладу освіти прагне усунути міськраду від туристичного простору, бо має на нього свої плани та своїх людей, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Читати ще: Відкритий туристичний простір чи власність коледжу? Чому в Старому місті виник конфлікт

Відреставровані підземелля монастиря єзуїтів ще не здані в експлуатацію і є об’єктом незавершеного будівництва. Незважаючи на це, коледж харчових технологій уже проводить там екскурсії.

«На своїй сторінці в соцмережі працівниця закладу розміщувала інформацію про те, що вони проводять екскурсії. Ми навіть зателефонували за вказаним номером і працівниця повідомила, що екскурсію можна провести за попереднім записом, заплативши 50 гривень із дорослого та 25 гривень із дитини.

У нас міжнародний проєкт, відповідно до якого заборонено заробляти гроші, які використовуються не за цільовим призначенням, не на утримання цього туристичного об’єкта.

Вважаю, що це ухилення від сплати податків, тому що ці кошти ніде не облікуються. Цю готівку використовують лише за рішенням і бажанням директора», – розповіла заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк.

Такі витівки з платними екскурсіями можуть дорого обійтися Луцькій громаді. Оскільки, згідно з укладеним договором про міжнародну співпрацю, підземелля не мають використовуватися з метою одержання прибутку, до того ж третіми особами. За порушення цих умов громаду можуть зобов’язати повернути грант у розмірі понад мільйон євро.

Однак за інформаційним шумом про нібито виселення коледжу увагу громадськості успішно відволікли.

Багаторічний директор коледжу схоже почав сприймати заклад і навколишню територію як власність приватного підприємства. Інакше як пояснити те, що доступ до підземель у працівників міської ради обмежено?

Керівник Ігор Корчук вважає, що опікуватися підземеллями повинен заклад освіти, а не комунальне підприємство.

«Я підняв би питання про доцільність створення комунального підприємства. Чому? Воно буде збитковим для міської ради, а в нас є відділення туризму, студенти, навчально-туристичні фірми», – сказав він.
Читати ще: У Луцьку запрацює Центр розвитку туризму

Як згодом пояснив Ігор Корчук, це була його пропозиція на зустрічі з мером: «Я вніс пропозицію. Заклад понад 20 років готує кадри туристичного обслуговування... І в нас є розроблені екскурсії англійською, німецькою мовами. У нас працюють науковці. Запропонував, що це може бути і як база практики для студентів. Ми давно готові й цю роботу давно проводимо».

Як працює відділення туризму та готельно-ресторанної справи коледжу журналісти хотіли запитати в його керівниці Олесі Стешенко. Однак вона через вахтерку відправила знімальну групу в кабінет директора. Ігор Корчук зауважив, що інформація про те, де розміщено кабінет Олесі Стешенко, – це військова таємниця.

Відзначимо, що Олеся Стешенко – донька керівника коледжу Ігоря Корчука.

Тож, схоже, питання, хто буде працювати у відновлених підземеллях, Ігор Корчук вирішив одноосібно, без міської ради, вже давно. Влітку минулого року він поза спиною в мерії планував добитися того, аби власник підземель – Фонд держмайна – розірвав договір оренди з міськрадою. Нібито 400-літні підземелля, які не є об’єктами цивільного захисту, потрібні були під укриття. А у вересні його донька на зустрічі з іноземцями впевнено презентувала новий туристичний маршрут «Таємниці Луцького окольника».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
Петро Показати IP 10 Квітня 2023 08:44
Чистої.води корупція! З.другого боку, уе майно державне, ФДМ має вирішувати, а не розбірки мерії, бо таке враження, що ділять.шкіру ще не вбитого....
Лучани Показати IP 10 Квітня 2023 09:15
Оскільки зазначений об'єкт є пам'яткою архітектури і знаходиться на території історико-культурного заповідника "Старий Луцьк", який у свою чергу підпорядкований управлінню культури Волинської ОВА - для повноти картини і юридидичного вирішення питаня необхідна їхня чітка позиція ! Без цього спір міської ради і дирекції коледжу просто половинчатий і тільки компроментує владу як в очах Європи так і лучан !
123 Показати IP 10 Квітня 2023 10:36
Є суд, є органи правопорядку, є податкова, є юридичний відділ виконкому міської ради. Нарешті - є власник коледжу (йдеться про справжнього, а не директора). Яку ще інституцію потрібно створити, щоб вирішити питання в рамках чинного законодавства?
Анонім до 123 Показати IP 10 Квітня 2023 11:39
Директор коледжу бувший працівник прокуратури чи чийсь зять.кум! Отож в нього ГРОШІ та ЗВ,ЯЗКИ і ЗАКОНИ усі ЙОГО!
Орест до Анонім Показати IP 10 Квітня 2023 13:38
Зять директора Коледжу Корчука - колишній перший зампрокурора області Веселуха, звідти все нахабство й самовпевненість пре
Олег Показати IP 10 Квітня 2023 11:21
Однозначно треба міняти керівника. Цей вже перехитрив сам себе і докерувався, що вчаться дистанційно.
До 123 Показати IP 10 Квітня 2023 11:46
Закон?Посміхнись..........
До до до До 123 Показати IP 10 Квітня 2023 14:03
Виконання закону забезпечують відповідні інституції. Без них закон спить. Якщо інституції заповнені або очолюються корумпованими особами, а так воно є в більшості випадків, то про який закон може бути мова?
Та Показати IP 10 Квітня 2023 12:27
Заспокойтесь ви вже з тим коледжем((
Лучани Показати IP 10 Квітня 2023 12:46
Як церкви віджимати, то влада майстер на всі руки, як справа доходить до того, щоб захистити свої інтереси, то тут починається така тяганина, що не зрозуміло, хто правий, а хто винуватий.
волинянин Показати IP 10 Квітня 2023 13:10
а може потреба в зміні керівництва коледжу ?
Olga до волинянин Показати IP 10 Квітня 2023 16:28
Зараз керівників таких структур обирає сам колектив та і на скільки я чула він вже останній рік на цій посаді, більше обирати його не можна, тому нема сенсу роздувати це все і знищувати репутацію закладу!
Абетка місцевої осві Показати IP 10 Квітня 2023 15:17
Усі директори місцевих коледжів - куми, зяті, сини та ін. родичі за принципом кругових поруки. Кожен керівник без винятку подібних закладів освіти керує коледжем, мов своєю приватною власністю. Вибудувані приватні садиби, придбані авто, приховані банківські рахунки окремо для себе та своїх дітей - гараниія такого директорства понад 10 років. Корупція, вибудувана на підміні понять, кришуванні та хабарництві, залогує їхню безкарність, незамінимість та свавільність у вчинках.
олег Показати IP 10 Квітня 2023 16:44
хотіли гроші в кишеню, як в замку, без ніякої звітності та контролю, гребти одні , а перехватили інші. Фактично йде боротьба за неконтрольовані доходи
турист Показати IP 11 Квітня 2023 08:22
Щоб позитивно на користь міської ради (громади), вирішити питання, варто з цього ланцюжка викинути Корчука. - старого пердливого діда, якому 85 років. Від дуже довго працює, а такі люди вважають, що все належить їм. І тоді все автоматично вирішується.
Лучанка Показати IP 11 Квітня 2023 10:32
Чому пенсіонер Корчук працює а посаді директора ? Інших кандидатів нема?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus