USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Схема на 20 млрд гривень: як тютюновий монополіст уникає оподаткування

16 Листопада 2020 09:52
Тютюновий ринок в Україні - це про монополії і про те, як держава сприяє їх створенню. Виробника тютюнової продукції і покупця розділяє ланцюжок з фірм, посередників і оптових продавців. В Україні працюють чотири великих тютюнових виробники: British American Tobacco, Philip Morris International, Japan Tobacco International і Imperial Tobacco. В цілому, ці компанії виробляють більше 90% сигарет в країні. З 2012-го року свою продукцію вони реалізують через "Тедіс-Україна", компанію, що належить українському олігарху Борису Кауфману, якого прозвали "гаманець Януковича", пише Обозреватель.

Як і коли на українському ринку з'явився Тедіс?

Компанія "Тедіс Україна" є правонаступницею компанії "Мегаполіс-Україна". Російська компанія "Мегаполіс-Україна" з'явилася на українському ринку в 2010-му, відразу після перемоги Януковича на виборах президента. Вона належить близькому до Кремля російському бізнесменові Ігорю Кесаєву. Українська влада підозрює Ігоря Кесаєва в постачанні зброї до т.зв. "ДНР" і "ЛНР" і фінансуванні цих терористичних організацій.

За часів президентства Януковича компанія Кесаєва отримала монопольне становище на ринку дистрибуції сигарет. "Наглядачем" за компанією від Януковича був одеський бізнесмен Борис Кауфман.

Після втечі Януковича і приходу Порошенка до влади у "Мегаполіс-Україна" почалися проблеми. Компанія змінила назву на "Тедіс-Україна". Також в компанії помінялися російські власники на українських і британських, одним з яких став Борис Кауфман - досить немедійний український олігарх. На даний момент, крім монополії на тютюновому ринку, Кауфман володіє Одеським аеропортом, мережею готелів і банків. І, за чутками, став одним з головних спонсорів передвиборної кампанії одеського мера Геннадія Труханова.

Бізнес-партнером Кауфмана є ще один одеський бізнесмен - Олександр Грановський, якого розшукує Інтерпол за запитом судових органів Ізраїлю. Його звинувачують в незаконному збагаченні, відмиванні грошей, заборонених угодах з майном, недостовірній інформації в публічних корпоративних документах.

При Порошенкові компанію "Тедіс-Україна" запідозрили у фінансуванні терористичних організацій. Так, у 2017 році Кауфмана звинуватили в причетності до фінансування т.зв. "ДНР" і "ЛНР". За заявою генерального прокурора України Юрія Луценка, в 2015-2017 роках через кілька фірм, включаючи "Тедіс-Україна", в Росію було виведено близько 2,5 мільярдів гривень і "частиною з них профінансовано терористичні організації "ЛНР" і "ДНР"" . Також в грудні 2016 року Антимонопольний комітет прийняв рішення про накладення на "Тедіс-Україна" штрафу в розмірі 431 млн грн за зловживання монопольним становищем на ринку тютюнових виробів.

Через півроку після перемоги Зеленського на виборах, в жовтні 2019 го, Антимонопольний комітет України наклав на "Тедіс-Україна" і чотирьох найбільших виробників сигарет штраф в розмірі 6,5 млрд гривень за змову, яка спричинила встановлення монополії на ринку дистрибуції (продажу) тютюнових виробів. Але після особистої зустрічі Бориса Кауфмана з главою СБУ Бакановим і з Володимиром Зеленським справи у "Тедіс-Україна" пішли куди краще. Компанія оплатила мінімальний штраф від Антимонопольного комітету та уникла примусового поділу, по суті, зберігши і зміцнивши своє монопольне становище на ринку. Навіть більше того, у вересні 2020 го року Кабмін прийняв постанову про реалізацію пілотного проекту "Національний оператор на ринку тютюнових виробів". Критерії відбору національного оператора прописані таким чином, що під них підпадає лише одна українська компанія – вже знайома нам "Тедіс-Україна". І якщо зараз "Тедіс-Україна" контролює 70% ринку торгівлі сигаретами, то в недалекому майбутньому, ймовірно, буде контролювати всі 100%.

Схема на 20 млрд гривень: як іпотека від Зеленського "заробила" для Тедіса

У розпорядження редакції надійшли документи, які дозволяють стверджувати, що "Тедіс-Україна" реалізує схему відходу від сплати податків, яка сягає десятків мільярдів гривень. У схемі задіяний механізм іпотечного кредитування.

Як працює схема? "Тедіс-Україна" закуповує продукцію у чотирьох компаній-виробників сигарет - British American Tobacco, Philip Morris International, Japan Tobacco International і Imperial Tobacco. Меншу частину закупленої продукції продає "в білу" через офіційні договори і платить з них податки в бюджет. Більшу ж частину продукції "Тедіс-Україна" реалізує через схему з "іпотекою", продаючи сигарети нелегальним шляхом.

"Тедіс-Україна" систематично віддає тютюнові вироби під реалізацію підприємствам і ФОПам, а в заставу оформляє іпотеку на їхні об'єкти нерухомості. Ці партнери-реалізатори в офіційній фіскальній звітності ТОВ "Тедіс-Україна" не значаться. Таким чином, продаж/купівля сигарет не проходить за офіційними паперами і не підлягає оподаткуванню.

Тобто, замість того, щоб укласти прямі договори на продаж сигарет і платити з цього продажу податки, "Тедіс-Україна" укладає фіктивні договори на іпотеку з місцевими магазинами, і ні магазини, ні сама "Тедіс-Україна" не оплачує в бюджет ні копійки. За грубими підрахунками, "Тедіс-Україна" приховує від податків виручку на суму 20 млрд гривень на рік.

Як працює схема? (Приклад)

Розберемо роботу схеми на прикладі. Тедіс закуповує тютюнову продукцію у "великої четвірки" (British American Tobacco, Philip Morris International, Japan Tobacco International і Imperial Tobacco). Після цього передає під реалізацію ці сигарети своєму партнеру ТОВ "Ганул", а ТОВ "Ганул" віддає своє майно в іпотеку "Тедіс-Україна".

Варто зазначити, що офіційних документів про факт продажу або покупки тютюнових виробів між "Тедіс-Україна" і ТОВ "Ганул" - немає. Тобто, всі сигарети продаються в "темну", а гроші за товар ТОВ "Ганул" виплачує через іпотеку.
Подібна схема взаємин з роздрібними продавцями сигарет повсюдна. Ось перелік компаній, які подібно до ТОВ "Ганул" заклали своє майно через іпотеку "Тедіс-Україна":

Ганул Микола Валентинович (Обухів, Київська обл.)

Шиленко Ольга Володимирівна (Кременчук, Полтавська обл.)

БОРИСПІЛЬСЬКЕ МІСЬКЕ ТОВАРИСТВО СПОЖИВАЧІВ (Бориспіль, Київська обл.)

ТОВ "КМ-ХОЛДИНГ" (Луцьк, Волинська обл.)

ТОВ "ВЕРЕСЕНЬ ПЛЮС" (Олександрія, Кіровоградська обл.)

"ВОЛИНЬТАБАК" (Луцьк, Волинська обл.)

ТОВ "АРТДОН" (Бахмут, Донецька обл.)

Малазонія Годердзі Джінджікоевіч (Бахмут, Донецька обл.)

ТОВ "КЛЕВЕР сторс" (с. Тарасове, Волинська обл.)

Борсенко Олександр Володимирович (с. Тарасове, Волинська обл.)

ТОВ "ФАРГОФ" (Кривий Ріг, Дніпропетровська обл.)

ТОВ "ТОРГОВА СПІЛКА АТРИБУТ" (Київ)

Третьякова Тетяна Володимирівна (Київ)

ТОВ "ДЕЛЬФІН" (Баранівка, Житомирська обл.)

ПП ВКФ "ЗЛАГОДА" (Ужгород, Закарпатська обл.)

ТОВ "ДАГМАР-ІНВЕСТ" (Нетішин, Хмельницька обл.)

Сагателян Азіз Джанібековіч (Стрижавка, Вінницька обл., Вінниці)

ТОВ "АСГАРД" (Миколаїв, Миколаївська обл.)

ТОВ "МегаМол" (Київ)

"ТОВ" ФУДКОМ "(Київ)

Маміченко Тетяна Валеріївна (Біла Церква, Київська обл.)

Ряпалов Сергій Анатолійович (Київська обл.)

ТОВ "ОПТІСЕЛЛ" (Городня, Чернігівська обл.)

ТОВ "ФРІСТАР КОМПАНІ" (Старий Самбір, Львівська обл.)

Це неповний список компаній, але навіть по ньому можна побачити, що іпотечні договори укладені у всіх регіонах України.

По суті, "Тедіс-Україна" є одним з найбільших іпотекотримачів в Україні. Подібна схема дозволяє виводити без податків до 20 млрд гривень в рік. На жаль, Зеленський не поставив крапку в монополії і в тіньовому ринку сигаретних виробів, а навпаки, поліпшив становище "Тедіс-Україна" на ринку і повернув імперію Кауфмана часів Януковича. "Гаманець Януковича" Борис Кауфман став новим "гаманцем Зеленського". Епоха бідності закінчилася, але закінчилася вона виключно для перших осіб держави.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Тільки Показати IP 16 Листопада 2020 10:34
не Кесарєв,а Кєсаєв

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus