USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Скільки коштують посади в українській поліції

10 Грудня 2016 17:22
Розцінки починаються від 300 доларів на нижчому рівні і закінчуються сотнями тисяч на рівні високого начальства. Інвестиції відбивають за кілька місяців, - пише Страна.

Торгівля посадами, яка процвітала в МВС з 90-х років, нині вийшла на новий рівень. Якщо раніше купувалися і продавалися, в основному, "хлібні" посади, то тепер перелік виставлених на продаж вакансій значно зріс. Причина цього - тотальні реорганізації і перманентна люстрація-переатестація особового складу. Старт початку "високого сезону" дало затвердження нового штатного розкладу Нацполіціі, яке відправили на місця з Києва в середині листопада 2016 року.

До цього, до слова, в бізнесі з продажу посад була певна пауза, пов'язана з невизначеністю в новій кадровій структурі МВС. Але тепер лихоліття закінчилося.

500 доларів, щоб не звільнили

"В середині листопада 2016 року в обласні управління з міністерства прийшли штатні розклади за посадами в апараті, а також в стройових і територіальних підрозділах, - пояснює ситуацію високопоставлений співробітник одного з обласних управлінь поліції Дмитро М. - Значну частину посад скоротили. Наприклад, зараз ліквідовано майже сорок відсотків посад дільничних інспекторів і близько тридцяти відсотків посад слідчих. Перш за все, на звільнення йдуть ті співробітники, які незадовільно здали атестацію і мають претензії з боку УВБ. Цим скористалися співробітники УВБ і кадрів - тим, хто бажає залишитися в поліції, пропонують " домовлятися ". Залишитися в поліції коштує недорого, від 300 до 500 доларів. За ці гроші потрапив під загрозу скорочення співробітнику спочатку запропонують вийти на лікарняний, а потім через час просто переведуть на іншу посаду".

20 000 доларів за начальника райвідділу

За словами Дмитра, набагато більші гроші необхідно заплатити за кар'єрне підвищення.

"Зараз йдуть масові кадрові перестановки в поліції, - каже поліцейський. - Наприклад, щоб зайняти посаду заступника начальника райвідділу в райцентрі, потрібно викласти від п'яти до семи тисяч доларів. Щоб піти на посаду начальника сектора або відділу в апараті обласного управління - від десяти до двадцяти тисяч доларів. Від отримувача посади гроші безпосередньо отримують начальники відділів кадрів в області та столичному главку.

Далі розподіл йде так - близько 20% від суми хабаря кадровики залишають собі, решта йде "наверх" - керівникам обласних управлінь поліції. Ті, своєю чергою, передають половину ще вище, в міністерство - вертикаль передачі "земельних" в МВС збереглася з давніх-давен.

Посада начальника райвідділу в місті-мільйоннику коштує набагато дорожче - від 20 до 50 тисяч доларів. При цьому за посади рівня начальника райвідділу у великому місті, або якогось іншого структурного управління в апараті поліції області, структура передачі грошей "наверх" трохи інша. Справа в тому, що начальники райвідділів та структурних підрозділів області призначаються теж з Києва, звичайно, після формального узгодження з главою поліції області. Але хто з начальників обласних управлінь буде заявляти про свою незгоду з приписами зверху? Тому тим, хто хоче зайняти посаду, доводиться домовлятися на двох лініях - в Києві і з начальством в регіоні. Не залишаються без частки і співробітники УВБ, їм дають хабарі, щоб не заважали призначенням. В УВБ майже на кожного "старого" поліцейського є компромат".

Як відбивають інвестиції

"Відбити" хабар на посаді начальника райвідділу можна досить швидко, каже Дмитро.

"Ліві" доходи глави райвідділу обласного центру складають близько 20 тисяч доларів на місяць, - розповідає поліцейський. - Джерел багато. Наприклад, можна відпустити до відкриття кримінального провадження квартирних злодіїв, затриманих на гарячому - під час крадіжки. Це коштує від трьох до п'яти тисяч доларів. Затримання злодіїв і грабіжників відбуваються майже кожен день. В тюрму йдуть тільки найбідніші, ті, кому немає чим заплатити за свободу. А організовані бригади "барсеточників" і квартирних злодіїв мають свій "общак" - каси для підкупу поліцейських.

Також можна "потрясти" наркопритони - затримати всіх наркоманів і збувальників на "точці". Звідти можна отримати до п'яти тисяч доларів. Під час рейду таких точок можна знайти від п'яти до десяти по району. Великим успіхом вважається, якщо вдалося взяти у наркодилерів кілька кілограмів наркотиків. У цьому випадку можна отримати за товар до половини вартості.

Щомісячну данину поліцейському "даху" віддають підпільні ігрові зали, в середньому по тисячі баксів з закладу. Платять і наркодилери - на точках-кублах і в нічних клубах. У середньому невеликий притон, де коляться наркомани платить від 300 до 500 доларів на місяць. Стільки ж платять проститутки і "масажні" салони, під виглядом яких працюють підпільні борделі. Загалом чорні доходи начальства досягають суми до двадцяти - тридцяти тисяч доларів щомісяця. Іноді буває і більше, в залежності від того, скільки можна витрусити із затриманого наркодилера або злодія".

"Частина щомісячних доходів - близько сорока відсотків, начальники райвідділів теж повинні здавати обласному начальству. Якщо не здаси, через пару місяців розпрощаєшся з посадою - гріхів і порушень в кожному райвідділі хоч відбавляй. Чи приберуть за дві секунди - за невідповідністю посаді",- розповідає колишній начальник райвідділу Володимир К.

За посаду в області - до півмільйона доларів

"Посада глави міського управління поліції - коштує від п'ятдесяти до ста тисяч доларів. Обласного управління поліції - від ста до трьохсот тисяч доларів, в залежності від величини і "хлібності" регіону. На посаду можуть призначити і в "кредит"- гроші доведеться посилено віддавати протягом першого року на посаді. Найбільш "хлібними" вважаються регіони, в яких є зовнішні кордони і митниці.

Після початку АТО особливо прибутковими завдяки контрабанді стали посади в керівництві поліції Донецької та Луганської областей. Є й інші хороші регіони. Наприклад, бурштинові краї (Рівненська, Житомирська, Волинська області - ред.). Там вартість посад керівників обласного рівня може доходити до півмільйона доларів! Є й винятки, наприклад, посаду начальника обласної поліції Київської області вважається проблемною і не дуже прибутковою - занадто багато начальства і занадто високий рівень злочинності", - пояснює тонкощі поліцейського заробітку співробітник МВС Юрій Ш.

Правда, за його словами, бувають і винятки, коли людина отримує високу посаду не за гроші. "Справа в тому, що в багатьох регіонах катастрофічно злетіли показники злочинності, тому начальниками цих областей люди стали без "відпрацювання" і "плану внесків", які можуть хоч якось зупинити зростання криміналу. Головне завдання у них - дати показники роботи. Але це, на жаль, радше виняток із загального правила. В цілому система МВС залишається націленою на заробіток грошей", - каже Юрій Ш.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Анатоль_ Показати IP 10 Грудня 2016 17:30
Для мене це шок!
До Анатоль Показати IP 10 Грудня 2016 17:42
та ти шо
Анонім Показати IP 10 Грудня 2016 18:08
як казав один вМЕР : " Лєсік, включи свєт . Нічего нє ізмєнілось ... "
Міліціянт Показати IP 10 Грудня 2016 18:15
Ну чому ж ШОК? Так кругом. Візьмемо наприклад посада начальника лісового господарства волинської округи становить понад 1 000 000 долярів. Що і кватирко і колісники наскребли по своїм полкам і гарно на джипах завезли в київ. а лапін (депутатчик) їм в цьому помагав. От вам і розцінки от і майдан. що зробилось з людьми - антимайданівця, поплічника колісників, брехуна, підлу тварину поставити на таку посаду. Нема на нього - ляшка
Andrew Показати IP 10 Грудня 2016 18:19
Люди! Ви, що не знали? В нас все платно і Гроші Рішають ВСЕ! Ну, суми може і мало кому відомі, але ж про корупцію я думав знають всі.
Вася Показати IP 10 Грудня 2016 18:40
НЕма на них Тимошенко а не Ляшка!!
васі і міліціянту Показати IP 10 Грудня 2016 19:17
Дурні ви дурні, разом з вашими ляшками і тимошенками.
Олег Показати IP 10 Грудня 2016 19:33
Добре хоть митники неберуть
Свідок Показати IP 10 Грудня 2016 20:05
Факти: Басалик- колишній начальник ківерцівсьго відділу, не пройшов атесьацію, але він потрібна людина бо знає всю систему заробітку і зараз працює начальником рожищенського відділу. Ось вам шановне панство і атестаційна комісія з цирком для народу.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus