USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

Скільки НБУ надрукував грошей у перший рік війни

2 Квітня 2023 23:38
У 2022 році Нацбанку довелось надрукувати 400 млрд грн. Як в ефірі телемарафону заявив член Ради Національного банку України Василь Фурман, цей друк грошей був необхідним та правильним кроком на той момент.

Про це пише Слово і діло.

«Інших варіантів не було, якщо ми говоримо про минулий рік. НБУ надрукував торік, викупивши облігації внутрішньої державної позики, на загальну суму 400 млрд грн», – зазначив він.

За його словами, найбільшу суму НБУ викупив у червні – 100 млн грн.

На той час друк грошей НБУ був правильним рішенням, однак з другого півріччя 2022 року Нацбанк почав ставити умову Мінфіну шукати інші джерела фінансування державних видатків.

Читати ще: Багато гривні не буває. Чому НБУ почав «друкувати» гроші ще більше та які будуть наслідки

«І коли формувався держбюджет-2023? там уже звучали заяви, що НБУ не буде брати участі в монетизації бюджетних видатків. Це величезний плюс для усіх: для української гривні (буде більш стабільною») та для інфляції (буде зменшуватися)», – пояснив Фурман.

Він додав, що дефіцит держбюджету наразі складає понад $40 млрд.

Як повідомляли, виконавча рада МВФ схвалила чотирирічний пакет фінансування для України на $15,6 млрд. Очікується, що такий крок допоможе залучити масштабне фінансування для України від міжнародних донорів і партнерів, включаючи Світовий банк та інших кредиторів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
скептик Показати IP 3 Квітня 2023 01:29
а далі буде обвал гривні
Анонім до скептик Показати IP 3 Квітня 2023 15:54
Як закінчеться війна і партнери прикриють "краник" а наші далі по інерції будуть освоювати як в останній день(як зараз).

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus