USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Смоленська катастрофа: у Польщі засудили організатора польоту літака Качинського

14 Червня 2019 08:15
Суд у Варшаві визнав колишнього голову канцелярії прем’єрміністра Польщі Томаша Арабського винним у неналежному виконанні обов’язків під час організації польоту урядового літака до Смоленська у 2010 році.

Про це повідомляє Тиждень з посиланням на RMF24.

«Суд визнає Томаша Арабського винним у тому, що він в період з 16 березня 2010 року по 10 квітня 2010 року у Варшаві, будучи главою канцелярії голови Ради міністрів, не виконав обов’язки координатора, відповідального за організацію польотів польських військових повітряних суден», – йдеться у повідомленні.

Так, суд засудив його до десяти місяців позбавлення волі з відтермінуванням вироку на два роки.

Крім того, перед судом постали кілька його підлеглих. Секретаря офісу прем’єра Моніку Б. засудили до шести місяців позбавлення волі, ще трьох – виправдали.

Своєю чергою, позивачами виступили 11 членів родин загиблих.

У коментарі RMF24 Арабський заявив, що вирок просто «несправедливий і абсурдний». Він зазначив, що подаватиме апеляцію.

10 квітня 2010 року неподалік від аеродрому «Північний» під Смоленськом розбився літак Ту-154. На його борту перебували президент Польщі Качинський, його дружина й інші високопоставлені особи - загалом 96 осіб. Усі вони загинули.

У Міждержавному авіаційному комітеті назвали причинами катастрофи літака неправильні дії екіпажу й психологічний тиск на нього. У свою чергу Комісія державної авіації з розслідування авіакатастроф МВС Польщі визнала причиною катастрофи помилку екіпажу, виділивши як фактор події недостатнє аеронавігаційне забезпечення польоту з боку диспетчерів аеродрому.

Прихильники польської партії «Закон і справедливість» (PiS), співзасновником якої був Качинський, переконані, що катастрофа стала наслідком організованого замаху на життя президента, і заявили, що влада Польщі й РФ приховують це. У Польщі вирішили повторно розслідувати причини Смоленської катастрофи і створили нову комісію.

10 квітня колишній міністр оборони Польщі, голова підкомісії з розслідування Смоленської катастрофи Антоній Мацеревич заявив, що причиною смерті людей був вибух, який стався перед тим, як літак впав на землю. У свою чергу, у СК РФ стверджують, що на борту літака вибуху не було.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus