USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.10
  • PLN 9.76 9.92

«Собаки і коти щеплені, а дитині воно шкодить». Інтерв’ю з директоркою луцької дитячої поліклініки

29 Червня 2023 08:07
«У дитячій поліклініці немає жодних платних послуг. Це моя принципова позиція. Натомість ми маємо всі пакети від Національної служби охорони здоров’я, які можемо контрактувати», – наголосила директорка Луцької міської дитячої поліклініки Оксана Лєщинська.

Про роботу дитячої поліклініки в реаліях воєнного часу, заробітну плату медиків, систему попереднього запису, обов’язкові медичні огляди школярів і вакцинацію проти інфекційних захворювань вона розповіла в інтерв’ю Інформаційному агентству Волинські Новини. Далі – її пряма мова.

«МОЯ ПРИНЦИПОВА ПОЗИЦІЯ – НЕ ВВОДИТИ ПЛАТНИХ ПОСЛУГ»

Про поліклініку

Луцьк – унікальне місто, оскільки працює без міської дитячої лікарні. Відповідно, навантаження на структуру консультативної поліклініки Волинського обласного територіального медичного об’єднання захисту материнства і дитинства дуже велике. Тому ми працюємо в симбіозі. В дитячій поліклініці максимально розширено можливість пройти обстеження. Також ми розвиваємо стаціонарно замінні технології.

Заклад представлено вузькопрофільною службою (понад двадцятьма спеціальностями) та первинною медичною допомогою (це педіатри, з якими укладають декларації; маємо понад 30 тисяч дітей). Тобто, ми представлені педіатричною службою, хірургічною, стоматологічною, яка включає і хірургічну, і терапевтичну. У нас є відділення реабілітації, лабораторно-діагностичне відділення, денний стаціонар, фахівці, як-от ендокринолог, дерматолог та інші.
Загалом у поліклініці працюють понад 400 людей, із них – більш як 120 осіб лікарського персоналу та 250 осіб середнього медичного персоналу.

Усім ми виплачуємо заробітні плати відповідно до встановлених урядом фінансових гарантій для медиків: мінімум 20 тисяч гривень для лікаря та 13,5 тисячі гривень для медичної сестри. Хочу відмітити, що останнім часом, зокрема у зв’язку з підвищенням заробітної плати, до нас потягнулася фахова молодь, яка постійно підвищує свою кваліфікацію.

Ми працюємо в мультидисциплінарній команді, у нас є взаєморозуміння. Ми все обговорюємо та ділимося досвідом.
У поліклініці введено систему попереднього запису. Коли вона запрацювала як належно, то люди приходили й дивувалися: а де черги? Зараз ми працюємо за попереднім записом, без черг, без скупчення людей, обов’язково залишаючи місця для дітей, які мають гостру патологію (наприклад, стороннє тіло в оці чи підозру на апендицит). Система попереднього запису дозволяє спланувати роботу та зекономити час і лікаря, і пацієнта.

Я дуже критично ставлюся до «водіння за руку». В нас є можливість спланувати візит або надати ургентну допомогу (ургентну медичну допомогу надають у станах, що загрожують життю і здоров’ю пацієнта, наприклад, термінові оперативні втручання при гострих патологіях чи важких травмах, – ВН).

Усі пакети послуг від Національної служби охорони здоров’я, які поліклініка може контрактувати, ми маємо. Моя принципова позиція – не вводити платних послуг. У дитячій поліклініці немає жодних платних послуг.
Критерій нашої оцінки – в нас великий прийом: до нас ідуть, до нас їдуть із прилеглих сіл, з інших районів. У нас немає незаповнених днів. Це приємно.

Додам, що другий рік поспіль за кількістю введених електронних записів Луцька міська дитяча поліклініка займає друге місце в області – після Медичного об’єднання Луцької міської територіальної громади. За результатами 2022 року ми мали 1600 відвідувань дитячої поліклініки на день.

На сьогодні ми вчимо ортопеда та починаємо вчити кардіолога. Маємо ще одне побажання – ендокринолог. Сподіваємося, що літом прийдуть інтерни і ми закриємо це питання.

У нас єдиний показник – правильний і вчасний діагноз. А його може забезпечити тільки лікар, який має знання, досвід і який отримав позадипломну освіту. Наприклад, за кордоном лікар-спеціаліст має володіти УЗД за своїм профілем. Ми до цього також прагнемо. Наш кардіолог робить УЗД серця, ортопед – УЗД суглобів, уролог – УЗД сечовивідної системи і шлунково-кишкового тракту. Це дає можливість пацієнтам зекономити час і отримати якісну медичну допомогу.
«МИ ПРИЙНЯЛИ БЛИЗЬКО 14 ТИСЯЧ ДІТЕЙ-ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ»

Про роботу в умовах воєнного часу

Дякуючи Богу і ЗСУ, на сьогодні ми можемо працювати в штатному режимі. Звичайно, коли тільки-но розпочалося повномасштабне вторгнення і в країні було введено воєнний стан, ми перебудували свою роботу, наприклад, облаштували пункт надання гуманітарної допомоги, запровадили цілодобовий пост лікаря в дитячій поліклініці, щоб переселенці за потреби відразу після приїзду могли звернутися до лікаря. Ми надавали консультативну та медичну допомогу всім, хто до нас звертався. У цілому прийняли близько 14 тисяч дітей-переселенців.

Поліклініка була готова і до відключень електроенергії. Ми заздалегідь придбали генератор. Ще один отримали від міської ради, а чергових два – як гуманітарну допомогу від благодійників. Звичайно, в години відключень ми не могли вести планові прийоми пацієнтів, тож переносили візити й надавали тільки ургентну медичну допомогу. Надолужували, коли була електроенергія. Тоді лікарі залишалися працювати довше.

У першу чергу важливо було зберегти вакцини. Тож ми виокремили кімнату й відповідно її обладнали, аби там підтримувався сталий температурний режим. І за потреби негайно підключали генератор. Дякуючи управлінню охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації, ми отримали потужні холодильні камери, в яких від трьох до восьми днів може зберігатися вакцина. Жодного препарату ми не списали.
«НЕ МАЄМО МОРАЛЬНОГО ПРАВА ПРИЙМАТИ ПО 60-70 ДІТЕЙ НА ДЕНЬ. ЛІКАР – НЕ РОБОТ»

Про медогляди школярів

На жаль, кожного року ми стикаємося з незадоволенням зі сторони батьків. І це незадоволення викликане не з нашої вини. Передусім батьки мають розуміти, що медогляд потрібен не лікарю чи закладу освіти. Медогляд насамперед потрібен батькам, аби вони знали: здорова чи хвора їхня дитина, яка в неї гострота зору, чи треба їй лікування або ж реабілітація.

Зараз на першому місці серед найпоширеніших захворювань в учнів – ортопедична патологія. На другому – хвороби ока. Адже діти не дотримуються гігієни роботи з ґаджетами, постійно сидять у комп’ютері чи телефоні. Жахливо вплинуло на ситуацію дистанційне навчання.
Проведення обов’язкових медичних оглядів – це планова робота. У Луцькій міській дитячій поліклініці ми два роки поспіль починаємо медогляди школярів із 1 жовтня. До 1 вересня батьки мають аж 11 місяців, аби записатися на прийом. І якщо в дитини є якесь захворювання чи ризики розвитку якогось захворювання, це дає нам можливість раніше виявити хворобу, раніше розпочати лікування, реабілітаційні чи профілактичні заходи.

Батьки запитують: чому так рано? Лікарі мають планувати свою післядипломну освіту, яка займає від одного до шести місяців. До того ж, щороку із січня до кінця березня ми оглядаємо юнаків 16-річного віку. До нас приходять 1800-2200 підлітків. І кожен юнак має від трьох до навіть 15 відвідувань лабораторій, кабінетів функціональної діагностики, консультацій вузькопрофільних спеціалістів, повторних консультацій після отриманих аналізів для встановлення остаточного діагнозу… Тому ми пропонуємо починати медичні огляди школярів раніше і, враховуючи цей тримісячний період, який створює навантаження на заклад, продовжувати їх протягом весни й на початку літа.

Зазвичай маємо навантаження та величезні черги з 25 серпня до 1 вересня. Ми хочемо цьому запобігти, найраніше з’ясувати, хвора дитина чи здорова, і за потреби провести профілактичні або реабілітаційні заходи. Окрім того, я вважаю, що ми не маємо морального права приймати по 60-70 дітей на день. Лікар – не робот. У нього є обмежені фізичні можливості для сприйняття пацієнта та встановлення діагнозу.
Медогляд розпочинається з лікаря, з яким укладено декларацію (це або сімейний лікар, або педіатр). Обов’язковими у шість років є загальний аналіз крові (якщо протягом останнього року його не проводили або він був із патологічними змінами), огляди офтальмолога, ортопеда, хірурга та стоматолога. У десять років – огляди всіх тих же спеціалістів плюс ендокринолога. У 14 років – усіх тих же спеціалістів, що й у десять років, плюс гінеколога в дівчат і флюорографія. Додаткові спеціалісти – за показами. Після всіх оглядів дитина повертається до лікаря, з яким укладено декларацію, й отримує узагальнену довідку та рекомендації.

Наголошу, що вибір спеціалістів обумовлений структурою захворюваності дітей шкільного віку, змінами, пов’язаними з ростом, чи гормональними змінами.

«СОБАКИ І КОТИ ЩЕПЛЕНІ, А ДИТИНІ ВОНО ШКОДИТЬ»

Про профілактичні щеплення

До 24 лютого 2022 року в нас були досить хороші показники охоплення профілактичними щепленнями, які сягали 91-93%. Повномасштабна війна внесла свої корективи: дехто виїхав із країни, дехто приїхав з окупованих територій чи постраждалих населених пунктів. Часто мами, які приїжджали з маленькими дітьми, прагнули максимально щепитися за кілька днів. Хтось купував вакцини в аптеках, а хтось надавав перевагу препаратам, гарантованим державою. На сьогодні ми маємо показники охоплення профілактичними щепленнями на рівні 80-85%.
Маємо плани профілактичних щеплень і виконуємо їх. Дуже приємно, що багато батьків мають активну позицію й роблять навіть додаткові щеплення.

Я закликаю всіх батьків звернутися до сімейного лікаря чи педіатра, з яким заключено декларацію. Чому? Ми маємо трагедію, пов’язану з підривом Каховської ГЕС. На сьогодні поширюється різноманітна інформація. Тож закликаю всіх відновити щеплення проти поліомієліту та ротавірусних інфекцій, пам’ятати про гігієну рук, пам’ятати, що будь-який поріз у нещепленої дитини може призвести до правця і, як наслідок, до серйозних ускладнень і навіть смерті. Наголошу: якщо хтось думає, що правця немає, то він дуже сильно помиляється.

Зараз у нас є поодинокі випадки і скарлатини, і кашлюка...

Звичайно, є відмовники. Парадокс у тому, що в таких відмовників будуть щеплені собаки й коти, бо ж за них вони віддали чималі гроші. Тобто, щеплювати собак і котів треба, а дитині воно шкодить. На жаль, є приватні навчальні установи, які дають можливість нещепленим дітям перебувати в організованих колективах.

Я маю дуже активну позицію щодо імунопрофілактики. І бачу, що коли приходить біда, то щеплюють усі. Наша законодавча база дуже лояльна до відмовників. Натомість мами з дітьми, які виїхали за кордон, стикаються з тим, що нещеплену дитину там не приймають у жоден заклад.
Ми маємо єдиний цивілізований метод захистити своїх дітей від інфекційних захворювань, які можуть призвести навіть до смерті, – це вакцинація. Не може бути так, що собака щеплений, а дитина – ні.

Отож, чинний календар профілактичних щеплень, затверджений Міністерством охорони здоров’я:

- перші дні після народження – гепатит В, туберкульоз;

- два місяці – гепатит В, дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт, ХІБ-інфекція;

- чотири місяці – дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт, ХІБ-інфекція;

- шість місяців – гепатит В, дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт;

- один рік – кір, краснуха, паротит, ХІБ-інфекція;

- півтора року – дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт;

- шість років – кір, краснуха, паротит, дифтерія, правець і поліомієліт;

- 14 років – поліомієліт;

- 16 років і згодом кожні 10 років – дифтерія, правець.

Зараз у наявності є всі вакцини, крім оральної поліомієлітної. Можна користуватися безплатними вакцинами, які пропонує держава, можна купувати інші препарати в аптеці.
Відзначу, що протягом п’яти років у нас діятиме програма вакцинації дівчат віком 9-14 років проти вірусу папіломи людини. Ініціаторкою розробки програми виступила депутатка міськради Ірина Колковська.

Рак шийки матки, викликаний вірусом папіломи людини, – дуже агресивна хвороба, яка швидко розвивається і має високий показник летальності до року. Це рак, який метастазує і забирає життя.

Щороку на закупівлю вакцини з місцевого бюджету будуть виділяти по мільйону гривень. Як тільки фінансування прийде на дитячу поліклініку, буде оголошено тендерну закупівлю вакцини. Думаю, фармацевтичні фірми повинні відгукнутися, тому що це міська програма. Вакцина проти ВПЛ дороговартісна: коштує близько 1700 гривень.

Охочих скористатися програмою вдосталь. Ми вже напрацювали попередні списки на щеплення проти вірусу папіломи людини.

Ольга ШЕРШЕНЬ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Сергій Показати IP 29 Червня 2023 09:35
Зробіть ремонт в коридорах поліклініки бо жах.
лучани до Сергій Показати IP 29 Червня 2023 10:12
заплати податки, тоді буде защо ремонтувати.
дідо до Сергій Показати IP 29 Червня 2023 13:02
Реалії медицини в сусідній Польщі - до державного лікаря черга місяці 2. В праватного - прийом 200 злотих. В штатах мусиш мати медичну страхівку. Там зуб полікувати - купа грошей. Нічого ідеального в цьому світі немає. Цінуйте нашу медицину. Вона не сама гірша.
Аут до дідо Показати IP 29 Червня 2023 15:40
Ага діді, розказуй казки про погану медицину в США І ЄС. АЛЕ ЧУТЬ ЩО, ХТО БІЛЬШ МЕНШ ПРИТОМНИЙ, ЛІКУВАТИСЬ ЇДЕ САМЕ У США ТА ЄС.А наша медицина, одна з найгірших, прихисток для хабарників і корупціонерів.
Лучанка до Сергій Показати IP 29 Червня 2023 17:27
Цікаво, чим відсутність ремонту в коридорі, Вам заважає отримати кваліфіковану, безкоштовну мед.допомогу??? От коли не буде кому лікувати, тоді будете згадувати теперішні "золоті" часи.., і шукати хоча б якогось лікаря, але вже точно не безкоштовно

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus