USD 39.35 39.65
  • USD 39.35 39.65
  • EUR 39.57 39.85
  • PLN 9.80 9.95

«Сонячний» лучанин презентував власний проєкт на Всеукраїнському фестивалі

9 Вересня 2020 08:00
Родина Мельників з Луцька приїхала на Всеукраїнський фестиваль «Україна без кордонів» до Скадовська Херсонської області. Вони стали відомими завдяки першій в Україні інклюзивній кав’ярні, у якій працюють люди з синдромом Дауна.

Про це – у сюжеті Суспільного.

Андрію Мельнику – 21 рік, він народився з синдромом Дауна. Хлопець – спортсмен, грає у футбол, бере участь у змаганнях, виступає у театральній студії і танцює. У нього є робота – працює офіціантом у інклюзивній кав’ярні. Ця робота йому дуже подобається.

«Я працюю в кав’ярні, офіціантом роблю. Я розставляю виделки, ложки, тарілки. Ми вдвох працюємо офіціантами. Нас просять допомогти. Ми приносимо каву, чай, виделку, ложку – все, що потрібно нести людям. Чай я люблю обліпиховий», – каже хлопець.
"Кав’ярня відкрилася не так давно, – розповідає мати Андрія, співзасновниця інклюзивної кав’ярні Олена Мельник. Карантин трохи зіпсував плани, та зараз заклад працює, і в ньому багато людей".

«Наша кав’ярня «Старе місто» відкрилася 9 січня 2020 року. Це перша кав’ярня в Луцьку та і у всій Україні, де працюють офіціантами хлопці з синдромом Дауна. Це мій син. І є у нас ще одна мама. Її син. Ми вирішили спробувати такий проект, коли наші хлопці вже закінчили школу, закінчили училище, Андрій отримав спеціальність фотографа. А другий хлопчик – це майстер ресторанного бізнесу Валентин. Тобто вони закінчили училище і постало питання, що ж робити далі. Власними силами відкрили кав’ярню, це була така унікальна подія для нашого міста«.
За словами Олени Мельник, щоб діти були працевлаштовані, обом мамам довелося повністю змінити профіль своєї власної роботи. Та вони про це не жалкують. Нещодавно в Луцьку під час визначення премії «Людина року», проєкт родини Мельників переміг у номінації «Відкриття року».

«Спілкування в кав’ярні – це нічим не замінити. Дуже цим тішаться, і така у нас атмосфера приємна та позитивна. Люди приходять поспілкуватися з сонячними офіціантами. Дуже багато друзів. Багато було ЗМІ, завдяки яким про нас знають по всій Україні і за кордоном», – розповіла Олена Мельник.

Серед інших учасників фестивалю «Україна без кордонів» був відзначений інклюзивний проект – танцювальний колектив з міста Миколаїв «Ліберті». Дівчатам, які танцюють, по 18 років. Займаючись улюбленою справою відчувають себе щасливими, як розповіла керівниця танцювального гурту Алла Камінська: «Ми танцювальний колектив «Ліберті» з Миколаєва, привезли аж три танці. Один про море, один – про фей доброти, і ще один про королівського метелика. Наші дівчата вже дорослі, не діти, вони люблять танцювати все, що я з ними ставлю. Те, що ми зараз ставимо – це сучасний танець, який перемішується з елементами контемпорарі».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus