USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.85
  • PLN 9.65 9.85

Сортування та переробка: на Волині – новий план управління відходами

20 Вересня 2022 08:29
Будівництво на території Волинської області великого сміттєпереробного або сміттєспалювального заводу малоймовірне найближчим часом, тому акцент потрібно робити на сортуванні й переробці відходів на невеликих сміттєсортувальних пунктах.

Про це йдеться в регіональному плані управління відходами у Волинській області до 2030 року, який депутати затвердили 15 вересня під час 18-ї сесії Волинської обласної ради.

Документ розробило ТОВ «АТОН ІНЖИНІРИНГ» на підставі договору з управлінням екології та природних ресурсів Волинської облдержадміністрації. Попередньо план пройшов обговорення в експертному та громадському середовищах, його відкоригувала і схвалила профільна депутатська комісія.

Розробники документа впевнені, що будівництво сміттєспалювального заводу на території області малоймовірне, а створення сміттєпереробного заводу, своєю чергою, вимагає значних інвестицій і гарантованого надходження на такий об’єкт сировини.

Тому основа регіонального плану управління відходами – це сортування і переробка сміття, зокрема на спеціальних сміттєсортувальних комплексах, де можна буде відсортовувати вторинну сировину (наприклад, для виробництва твердого палива) й переробляти органічну частину відходів на компост (для використання в зеленому господарстві, на підсипку та пересипку шарів на полігонах твердих побутових відходів).

Читати ще: Замість гори сміття – озеленена територія і водойма з рибою: що хочуть зробити на полігоні біля Луцька

Завдання плану управління відходами в області до 2030 року:

- закриття та рекультивація об’єктів оброблення та видалення відходів, які не відповідають встановленим вимогам,

- збільшення обсягів відходів, які спрямовують на перероблення,

- зменшення загального обсягу відходів, які захоронюють,

- утворення центрів зі збирання відходів для їх ремонту з метою повторного використання (насамперед відходів електричного та електронного обладнання),

- створення потужностей із централізованого біологічного оброблення біовідходів,

- будівництво об’єкта поглибленого перероблення побутових відходів, орієнтованого на використання їх енергетичного потенціалу,

- створення об’єктів з оброблення відходів будівельно-ремонтних робіт,

- закриття худобомогильників та біотермічних ям для захоронення трупів тварин через невідповідність їх вимогам екологічного та ветеринарно-санітарного законодавства,

- створення об’єктів з централізованого термічного знешкодження/спалювання відходів тваринного походження, трупів домашніх та безпритульних тварин,

- створення об’єктів оброблення осаду стічних вод очисних споруд тощо.

Відзначимо, що протягом 2010-2019 років у Волинській області було утворено 2 743 823 тонн відходів І-IV класів небезпеки. У середньому за рік в регіоні утворюється 274 382 тонн відходів. Відповідно до тенденції, з кожним роком кількість нових відходів в області зростає.

Упродовж 2010-2019 років на Волині було утилізовано, оброблено 824 826 тонн відходів І-IV класів небезпеки, а спалено – 264 485 тонн.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 20 Вересня 2022 12:57
можливо, спершу варто контейнери на майданчиках та сміттєвози пофарбувати під кожну категорію сміття, а вже потім озвучувати масштабніші плани? інакше буде по-старому - відповідь водія спецавто, куди вантажать різні типи сміття:"пального бракує, тому вивозимо все за один раз"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus