USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Справа Бубенчика: підозра, її зняття та реакція соцмереж

5 Квітня 2018 11:26
Цього вівторка, 3 квітня, активіста Євромайдану та учасника АТО Івана Бубенчика затримали й доставили в Печерський суд Києва для обрання запобіжного заходу. Генпрокуратура заявила, що активіста підозрюють у вбивстві.

Сьогодні, 5 квітня, в ГПУ заявили, що оголошена активісту Бубенчику підозра про вбивство двох правоохоронців та замах на вбивство ще одного не є достатньо обґрунтованою.

Про це заявила журналістам біля Печерського районного суду заступник Генерального прокурора України Анжела Стрижевська, повідомляє УНН.

"Вивчивши матеріали кримінального провадження, я дійшла висновку, що кваліфікація, яка була зазначена у попередній підозрі, на думку ГПУ, не є достатньо обґрунтованою", - зазначила вона.

На уточнення журналістів, що саме буде змінено у новій підозрі Бубенчику, Стрижевська сказала: "Я не можу коментувати підозру, яку ми змінюємою... Вважаю, що та кваліфікація, яка була зазначена у старій підозрі, не є достатньо обґрунтованою".

Крім того, вона запросила Бубенчика і його захисників на четвер на 17 годину до головного слідчого управління для вручення нової підозри.

Нагадаємо, раніше начальник Департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк повідомив, що Генпрокуратура оголосила підозру активісту Майдану Івану Бубенчику у вбивстві двох правоохоронців в лютому 2014 року.

Як відомо, у лютому 2016 року сам Бубенчик в одному з інтерв’ю розповів, що у 2014 році вбив з автомата двох командирів «Беркуту», які стріляли по барикадах активістів. Тоді прокуратура не змогла притягнути його до відповідальності через оголошену Верховною Радою амністію.

Про повідомлення про підозру у вчиненні вбивств працівника правоохоронного органу та військовослужбовця внутрішніх військ було оголошено на офіційній сторінці Генеральної прокуратури. Зокрема зазначається, що триває розслідування злочинів під час протестних акцій у листопаді 2013 – лютому 2014 року, вчинених як протестувальниками, так і правоохоронцями.



«Хтозна, може, такими темпами «беркутівці», що втекли до Росії, зможуть спокійно собі повернутися. Або навіть свідчити проти активістів. Оце буде маятник правосуддя», - пише видання Opinion, яке зібрало реакцію соцмереж на повідомлену Бубенчику підозру.

Як писав у Фейсбуці один з адвокатів сімей Небесної сотні Віталій Титич, посилаючись на матеріали кримінальної справи, Іван Бубенчик, підозрюваний у вбивстві беркутівців в 2014 році, стріляв «з метою зірвати перемир'я».

«На думку слідства Бубенчик І.П., встановивши, що правоохоронці і мітингувальники активних дій не вчиняють у звязку з перемир’ям між діючою владою та лідерами опозиції, маючи наміри здійснити невибіркове застосування вогнепальної зброї на ураження, вчинив навмисні, протиправні дії, діючи за попередньою змовою з іншими особами з метою дестабілізації ситуації тимчасового перемиря, за відсутності обставин вчинення необхідної оборони чи дій у стані крайньої необхідності. розуміючи, що такі його дії можуть привести до ескалації протистояння - до застосування зброї щодо учасників протестних акцій і, відповідно, до настання тяжких наслідків», - пише адвокат.



Наступного дня після оголошення Бубенчику про підозру генеральний прокурор країни Юрій Луценко заявив, що вважає неправильною кваліфікацію дій учасника Революції гідності, визначену працівниками Департаменту спецрозслідувань. Ба більше, Луценко змінив групу прокурорів щодо цього епізоду розслідування подій на Майдані.



Директор Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович переконаний, що Бубенчик був одним із тих, хто змінив історію Майдану, а результат суду над ним може змінити долю нашої країни. Вирок, за словами автора допису, має показати, що для нас важливіше: право чи закон?
Блогер Олександр Данилюк впевнений, що заява Луценка про недолугість Закону про амністію учасників Майдану є тривожним дзвіночком для всіх, хто може отримати реальні статті за організацію масових заворушень. Олександре, як кажуть європейці, зберігайте спокій, тут навіть кулемета чистити не треба. Не забувайте, що таку ж статтю можна буде застосувати і до пана Луценка. Не буде ж розумна людина топити свого ж човна.

А от інший блогер, Сергій Іванов, назвав Бубенчика останнім дзвіночком для «декого».


Журналіст Сергій Костеж переконаний, що випадок із Бубенчиком свідчить про те, що не слід хизуватися про участь у якихось важливих історичних подіях, де ви, наприклад, відкривали вогонь, захищаючи людей без зброї. Натомість Костеж пропонує писати мемуари, які можна було б оприлюднити вже після смерті. Ідея прикольна, концепція – як завжди. Краще вже тоді просто мовчати. Сидиш собі у Facebook та й мовчиш. І ніхто не знає, хто ти, що ти.


А ось журналістка Ольга Лень замість абстрактних пропозицій про мемуари вирішила поставити доволі справедливі та логічні питання.



Євген Магда, директор Інституту світової політики, вважає, що ситуація в Україні щонайменше піддається впливу ззовні. Ну то, пане Євгене, цю Америку Христофор Колумб вже якось відкривав, давайте або конкретніше, або в мемуарах почитаємо.



Журналіст і публіцист Сергій Руденко зізнався, що інколи йому здається, що в тих, хто потрапляє в українську владу, разом із мізками атрофуються інстинкт самозбереження та здоровий глузд.



Блогер Антон Ходза з відчутним сарказмом зазначив, що Бубенчика спіймали задля того, аби потім ніхто не сказав, що за злочини на Майдані нікого не покарали.



Микола Спірідонов, політичний консультант, схоже, забув, чого від нього очікують читачі, поставивши риторичне питання: чи будуть невдовзі судити інших учасників тих подій.



А от і прямолінійна зрадонька приїхала! Я вже хвилюватись почав, як ми без цього. Тут же що не реакція, то добро та світло. Роман Шевченко, екс-помічник голови Державної прикордонної служби, назвав справу Бубенчика останньою краплею, після якої вже прощення не буде. Ну от, так добре почали, а закінчили, як завжди, Сейшелами.



Нардеп Єгор Соболєв впевнений, що в такий спосіб учасникам Майдану передають «привіт» від Януковича, Захарченка та Пшонки. Єгоре, ви цей-во, «легітимному» теж передавайте, скажіть, чекаємо його тут, аж дочекатись не можемо.



Олексій Бик, бард і поет, закликав своїх побратимів «не відсвічувати», не викладати фото зі зброєю та розповідати лише те, що неможливо перевірити або від чого можна без шкоди відмовитися. Коротше кажучи, ціла інструкція для молодого революціонера.



А ось Юрій Бутусов, журналіст і головний редактор порталу «Цензор.Нет» навів цілий перелік причин, чому Іван Бубенчик не має опинитися за ґратами. Зокрема, йдеться про Закон про амністію, відсутність кримінальних справ, неоднозначне інтерв’ю. Тексту багато, тому ставлю його в кінець, для найбільш витриваліших читачів.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus