USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

США передадуть через Естонію пів мільйона доларів російських активів для України

17 Лютого 2024 17:58
США передадуть через Естонію для України гроші, конфісковані внаслідок викриття незаконної схеми експорту в Росію чутливої техніки.

Відповідну міжнародну угоду «про спільне використання» між США та Естонією підписали у Мюнхені на полях конференції з безпеки, передає кореспондент Укрінформу.

Підписи під документом поставили заступниця генерального прокурора США Ліза Монако та генеральний секретар Міністерства юстиції Естонії Тиніс Саар.

«Глобальні зусилля у протидії російській агресії вимагають глобального партнерства. Ця угода – приклад такого партнерства», – зазначила Монако.

Відповідно до угоди, США передадуть майже пів мільйона доларів Естонії на підтримку робочої групи Taskforce KleptoCapture, а Естонія передасть їх Україні.
Читати ще: США вперше передадуть Україні гроші, конфісковані в російських олігархів

«Ця акція стала першою такого роду та є результатом роботи оперативної групи KleptoCapture, яка опікується забезпеченням дотримання санкцій та експортних обмежень, запроваджених у відповідь на російську агресію та для підтримки України. Наша угода допоможе людям в Україні, які продовжують мужньо чинити опір російському агресору», – заявила Монако.

Вона зазначила, що ця група конфіскувала гроші в незаконної мережі, яка намагалась експортувати зі США в Росію високоточну техніку, що може бути використана у розробці небезпечних озброєнь і в галузі ядерних озброєнь.

Читати ще: ЄС побоюється конфіскувати активи російського Центробанку для передачі Україні, – ЗМІ

Мережу було викрито, обвинувачення в порушенні правил експортного контролю та відмиванні грошей висунуто шістьом особам, серед яких є громадянин Латвії.

Заступниця генпрокурора США запевнила, що платформа KleptoCapture, заснована в березні 2022 року з метою полювати за доходами тих, хто незаконно підтримує російську воєнну машину в обхід санкцій, буде продовжувати вилучати гроші та передавати їх на користь України. За відсутності відповідних рішень Конгресу Офіс генпрокурора діятиме на підставі наявних повноважень для підтримки України. У полі зору нині перебувають статки олігархів, незаконні транзакції тощо на сотні мільйонів доларів, сказала Монако.
Вона пояснила, що зараз кошти передадуть через Естонію, тому що «в цьому випадку пряме передання неможливе».

Читати ще: США та ЄС хочуть допомагати Україні конфіскованими активами РФ, – ЗМІ

Їх планують використати через спеціальний фонд на швидке відновлення зруйнованої електромережі в Україні.

Тиніс Саар зі свого боку висловив сподівання, що ця угода мотивуватиме інші країни конфісковувати російські статки на користь України. За його словами, санкції дієві лише тоді, коли їх виконують повністю. Представник Естонії визнав, що простежити шляхи, якими користуються ті, хто оминає санкції, дуже складно, як і притягнути винних до відповідальності.

Читати ще: Зеленський виступив на Мюнхенській безпековій конференції: про що говорив

Участь у церемонії взяли також помічник генерального прокурора США з питань національної безпеки Метью Олсен та міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ГIсть Показати IP 17 Лютого 2024 18:15
Сначала Кулеба заявил, что его страна стала первой в мире, которая будучи партнером США воюет против другой и не просит американских военных принимать участие в боевых действиях. А потом и вовсе выдал журналистам Bloomberg: "Мы предлагаем вам лучшую сделку в мире: вы не жертвуете своими солдатами, даёте нам оружие и деньги, а мы закончим работу".
123 Показати IP 17 Лютого 2024 20:47
хтось з нашого начальства збагатіє собі добряче

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus