USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Стіни Луцького замку «охороняють» смертельно отруйні рослини. ФОТО

25 Травня 2009 15:53
Прогулянка старим містом у Луцьку може закінчитися трагічно, оскільки тут росте чимало смертельно отруйних рослин. Про це 25 травня інформує репортер «Волинських Новин».
 
Найбільше отруйних рослин – борщівника та амброзії – росте навколо стін замку Любарта. Тому лучани, що проживають на Замковій вулиці, щодня ризикують власним здоров’ям та навіть життям.
 
Крім цього, отруйні рослини вільно ростуть і на приватній території. На присадибних ділянках на вулиці Данила Братковського також можна побачити вищезгадані бур’яни.
 
Нагадаємо, що 21 травня, під час засідання виконкому Луцькради, начальник відділу екології луцької мерії Борис Сорока розкритикував луцьких комунальників за «поширення територією міста шкідливих та отруйних рослин» – амброзії, борщівника сибірського. Хоча екологи звертали увагу керівників установ, але зараз борщівник розрісся на величезній території у Старому місті та деяких вулицях.
 
Хоча ця проблема для Луцька не нова - минулоріч борщівник ріс і у центрі міста.
 
Довідково:
 
Борщівник – рослина багата на фотоактивні сполуки, тому навіть одноразове торкання до борщівника призводить до опіків. Опіки доволі глибокі, і лікують їх значно довше, ніж звичайні, бо виникає некроз поверхні шкіри на місці контакту з цією рослиною. У людини може підвищуватися температура, її нудить, морозить. Окрім того, виникають різні алергічні реакції. Якщо людина має астму, то сибірський борщівник може спровокувати приступ задухи. Лікування опіків від цієї рослини складне і тривале, людина втрачає працездатність десь на 1,5-2 тижні.
 
Амброзія дуже небезпечна під час цвітіння, приблизно з середини серпня до кінця жовтня. Пилок викликає у людей алергію (підвищення температури, сльозотечу, кон’юнктивіт, погіршує зір і може викликати набряк легенів), медики називають це амброзійним полінозом або сінною пропасницєю. Слід додати, що у цей період від її пилку страждають астматики, у яких загострюються приступи бронхіальної астми. Поширенню захворювання можуть сприяти погодні умови: спека, роза вітрів тощо. Ефективних ліків поки що не існує. Єдиний вихід – триматися подалі від амброзії полинолистої поки вона квітує.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 26 Травня 2009 10:25
На території так званого парку, біля дитячої залізниці, цього добра навалом. З нього одна користь - закриває сміття, що лишається після гулянок молоді.
Вінстон Показати IP 27 Травня 2009 11:58
Скільки тьолок в тих бур'янак перетовк, а опіків ніколи небуло. Маячня якась!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus