USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Субсидія та пільга на комуналку для українців: чи можна отримувати ці виплати одночасно

14 Жовтня 2023 06:11
Українці часто плутають житлову субсидію та пільгу на послуги ЖКГ, вважаючи, що це різні назви однієї і тієї ж виплати. Однак це не так – адже, зокрема, субсидія залежить виключно від майнового та матеріального становища домогосподарства, а за призначенням пільги дохід може не враховуватися. Водночас одночасно отримувати пільгу та субсидію не можна – навіть якщо є право і на те, і на інше.

Про це повідомляє Obozrevatel.

«Спільним є те, що це допомога, яка надається державою на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива. Однак, житлова субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг та пільга на оплату житлово-комунальних послуг – це два різних види виплат», – роз’яснили на Урядовому порталі.

Читати ще: Як українцям оформити субсидію за наявності боргу з комуналки: інструкція

Що таке субсидія

Житлова субсидія – це допомога від держави тим сім’ям, доходи яких не дозволять їм самостійно сплатити в повному обсязі кошти за комуналку. Вона залежить виключно від майнового та матеріального становища домогосподарства.

«Маєш низький прибуток – можеш отримувати житлову субсидію», – пояснили на порталі.

Читати ще: Чому цьогоріч деякі українці можуть залишитись без субсидій

Що таке пільга

Пільга – це встановлена законодавством перевага, яка надається певним категоріям осіб. Наприклад:

ветеранам війни;

членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників та Захисниць України;

потерпілим від аварії на Чорнобильській АЕС;

дітям війни;

багатодітним сім’ям тощо.

При цьому, наголошується, залежно від категорії одержувачів, пільга на оплату житлово-комунальних послуг може надаватися:

як без урахування доходів;

і з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї.

Читати ще: Як українцям розрахувати суму субсидії. Пояснення Мінсоцполітики

Чи можна одночасно отримувати пільгу та субсидію

Втім, попри те, що пільга та субсидії – це два різні види виплат, отримувати їх одночасно не можна. Навіть якщо є право і те, й інше.

«За наявності одночасно права на субсидію та пільгу надається один із видів допомоги», – підкреслили на порталі.

Нагадаємо, Кабінет міністрів схвалив автоматичне перепризначення субсидій для українців цього року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Микола Показати IP 14 Жовтня 2023 21:45
Ага, ага. Субсидія призначена, але як сказали у пенсійному фонді. Ви її не отримаєте, якщо не відмовитесь від 2-х надбавок. 80+, та дитя війни. Подали на субсидію 31 березня 2023, і тільки в червні вдалось знайти відповідь, що призначена субсидія з 01.02.2023 р. Весь час з дати подання документів розповідали, що не розглянули, що поки не призначили, документи не отримували, не тією поштовою службою відправили. І тільки 26 червня, після повідомлення, що документи були надіслані Укрпоштою рекомендованим листом з повідомленням і їх отримав співробітник фонду. Є номер справи. І тільки тоді сказали, що так вам нарахована субсидія з 02.02.2023, ви її отримати не можете вже, бо опалювальний сезон завершено і ви отримуєте дві надбавки 80+, та дитя війни. Тільки, коли офіційно письмово відмовитесь від надбавок, з можете отримувати субсидію, тільки знову треба подати документи на субсидію. Саме цікаве, що ПФУ не в курсі, що розмови всі людина записувала на диктофон, бо їй вже 84 і не все запам'ятовує, що їй кажуть. І щоб потім можна кілька раз прослухати, що необхідно подавати, щоб нічого не забути. Зараз людина просить надати заяву, на відмову від надбавок, так тепер пенсійний фонд падає на мороз, що таке не могло бути.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus