USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Суд у Канаді визнав збиття літака МАУ над Іраном терористичним актом

21 Травня 2021 09:54
Верховний суд Онтаріо (Канада) визнав збиття пасажирського літака МАУ над Тегераном терористичним актом.

Про це пише Global News, повідомляє УНІАН.

Суддя Едвард Белобаба виявив «на основі балансу імовірностей, що ракетні удари по рейсу 752 були навмисними».

«Позивачі довели, що збиття обвинуваченими рейсу 752 було терористичним актом і є «терористичною діяльністю», – додав суддя. Також він зауважив, що в той час в регіоні не було озброєного конфлікту.

У своєму рішенні суд Онтаріо опирався на двох експертів, один з яких дійшов висновків, що Вартові ісламської революції «знали, що рейс PS 752 був цивільним літаком і навмисно збили його з наміром знищити».

Крім того, у звіті колишнього міністра безпеки Ральфа Гудейла спростовується твердження Ірану про те, що запуски ракет були результатом людської помилки членів Корпусу вартових.

Суддя виніс рішення за цивільним позовом, що був поданий чотирма родинами загиблих борту МАУ 8 січня 2020 року.

Судові документи передали Ірану, але він не захищався в судовому процесі.

У справі фігурують, зокрема, Корпус Вартових ісламської революції, Іранські збройні сили й верховний лідер Алі Хаменеї.

Рішення фактично дозволяє постраждалим сім’ям у Канаді вимагати від Ірану виплату компенсацій.

Як відомо, 8 січня минув рік, відколи у небі над Іраном був збитий літак авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України». Він виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран – Київ. На борту перебували громадяни шести країн – України, Ірану, Канади, Швеції, Афганістану та Великої Британії. Усі 176 осіб загинули, серед них – 11 українців (9 членів екіпажу і 2 пасажири), а також 55 громадян та 30 постійних мешканців Канади.

Після кількох днів заперечень іранська влада 11 січня визнала, що український літак був помилково збитий зенітно-ракетним комплексом протиповітряної оборони.

Президент Володимир Зеленський 29 грудня надав звання Героїв України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» членам екіпажу рейсу PS752.

Канадська розвідка отримала аудіозапис розмови, ймовірно, міністра закордонних справ Ірану Джавада Заріфа, який стосується можливих причин збиття літака МАУ поблизу Тегерана.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus