USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Сутички у Вінниці: конфлікт «верхівок» чи «третій Майдан»? ОНОВЛЕНО

8 Грудня 2014 12:12
Відставки голови облдержадміністрації і ще цілої низки інших посадовців вимагає у Вінниці так звана «рада Майдану». У суботу її учасники штурмували приміщення місцевої облради, у неділю – зібралися на «народне віче», на якому, кажуть, відстоюють інтереси громади. Очільник області Анатолій Олійник звинувачує мітингувальників у звʼязках із Кремлем. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Зі свого боку, керівництво Вінницької обласної ради заявляє, що заворушення біля будівлі облради 6 грудня спровокували представники Партії регіонів, яка вирішила здійснити реванш за підтримки своїх сателітів – партій «Совість» і «Єдність» – що викликало незадоволення громадськості. Про це сьогодні, 8 грудня, під час прес-конференції заявив голова Вінницької обласної ради Сергій Свитко, - повідомляє Еспресо.TV.

Пікет Вінницької облради

З вигуками «Олійника! Олійника!» до приміщення Вінницької облради у суботу заносили сміттєвий бак: мітингувальники вимагали відставки голови Вінницької області Анатолія Олійника. Саме його учасники штурму звинувачують у політичній розправі над головою облради Сергієм Свитком: у суботу депутати якраз мали голосувати за його звільнення.

Для такого рішення вже є більшість голосів: позачергової сесії облради заради розгляду питання про відставку Свитка зажадали 68 депутатів зі 131. Людмила Щербаківська, голова фракції «Батьківщина», членом якої є очільник Вінницької облради, стверджує: неприхильність серед колег Сергій Свитко заробив через ініціювання люстрації і розслідування корупційних схем, до яких нібито причетні його політичні опоненти.

«Він почав здавати ці документи у прокуратуру, у прокуратурі вони зупинялися, і, виходить, він став невигідним, – каже Щербаківська. – Я вважаю, що організатором цього всього є голова адміністрації Анатолій Олійник, він повинен нести відповідальність за дестабілізацію ситуації в області. Він хотів проведення закритого засідання сесії, щоб ніхто не бачив, що відбувається, – без пояснень, без нічого».

За фактом штурму облради міліція порушила дві кримінальні справи. Внаслідок заворушень постраждало 14 осіб.

Серед пікетувальників – і місцеві «свободівці»

Саме недопуск мітингувальників на засідання облради став приводом для штурму. Результат – сутички, внаслідок яких і пікетувальники, і міліція заявили про постраждалих. В обласному МВС кажуть: не пускали у приміщення, бо охочих відвідати засідання виявилося забагато. Закиди щодо перевищення повноважень там спростовують, водночас уже відкрили кримінальні провадження за статтями про хуліганство і насильство щодо працівників міліції.

Голова Вінницької ОДА Анатолій Олійник назвав мітингувальників «озброєними групами підготовлених бойовиків» і повʼязав їх із російськими спецслужбами. У фракції «Єдність Вінничини», представником якої раніше був Олійник, кажуть, що голова облради Сергій Свитко сам винен у тому, що колеги вирішили голосувати проти нього.

«Прийшовши у раду, він усе зробив, щоб не мати підтримки депутатів, – говорить голова фракції Віктор Вікалюк. – Дійшло до того, що більшість депутатів просто відмовилися зʼявлятися на сесії. По-друге, він не знайшов контакту з головою обласної адміністрації: все робив, щоб була ескалація, не було взаєморозуміння».

Після штурму у стінах обради пікетувальники проголосили склад «ради Майдану» й у неділю організували «народне віче» на якому обрали свого «губернатора» – «свободівця» Олексія Фурмана. Саме ВО «Свобода» деякі вінницькі ЗМІ підозрюють в організації штурму облради і зокрема звинувачують обʼєднання в тому, що воно зібрало біля адмінбудівлі агресивно налаштованих молодих людей, частину з яких нібито привезли з Хмельницького. У коментарі Радіо Свобода вінницький осередок партії такі закиди спростував, але підтвердив, що активісти ВО «Свобода» були серед тих, хто у суботу вимагав відставки Олійника.

Керівництво Вінницької облради назвало причини штурму будівлі

«На мою думку, є дві причини цього конфлікту. Перша причина – Партія регіонів вирішила здійснити реванш за підтримки своїх сателітів – партій «Совість» і «Єдність» – що викликало незадоволення громадськості», - розповів голова облради Свитко.

Ще однією причиною штурму ОДА, на думку Свитка, стало рішення ОДА не пускати людей до сесійної зали.

«Обидві ці позиції стали причиною конфлікту», - резюмував голова облради.

Він також зазначив, що починаючи з середини липня «регіонали» постійно блокують роботу місцевої влади, зривали засідання комісій, президії облради.

«Маленька купка вічних завсідників різних мітингів»

Сутички у Вінниці потрапили у випуски найбільших російських телеканалів, деякі українські інтернет-видання вже охрестили події «третім Майданом».

Вінницький медіаконсультант Юрій Пархомчук однак вважає, що з волевиявленням громади події останніх днів не мають нічого спільного: за його словами, більшість мітингувальників – активісти певних політичних сил, які намагаються завоювати вплив в області.

«Треба збирати мітинг, на який виходять люди безпартійні, які виходять самі за себе. Сьогодні ж ми бачимо людей, які, як у Чернишевського, «страшно далекі від народу». Маленька купка вічних завсідників різних мітингів виходить і намагається говорити за всю громаду. На мою думку, це провокація», – каже Пархомчук.

Політолог Олександр Палій нагадує про близькість місцевих виборів і називає вінницькі сутички наслідком конфлікту між локальними «верхівками». Експерт вважає: події у Вінниці загострили питання реформи місцевого самоврядування. «Щоб уникнути цього на майбутнє, нам необхідно у тій реформі місцевого самоврядування, яка готується, передбачити зменшення терміну повноважень місцевої влади. Бо 5 років для місцевої влади – це колосальний термін. За цей час вона втрачає звʼязок із суспільством, створюються місцеві клани», – зазначає Олександр Палій.

У понеділок «рада Майдану» планує пікет обласного управління міліції. З огляду на це, громадська рада при управлінні МВС закликає голів і облради, і облдержадміністрації мирно і конструктивно вирішити своє політичне протистояння, щоб попередити дестабілізацію ситуації в усій Вінницькій області.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
ВВС Показати IP 8 Грудня 2014 12:20
Провокація і шабаш!!! Програвша на виборах "Свобода" вирішила дестабілізувати ситуацію в регіонах! Будьте пильними!!!
інга до ВВС Показати IP 8 Грудня 2014 12:54
А що в порівнянні з минулим роком усім стало добре жити? Невже тільки в свободи є причини для незадоволення (Я НЕ ПРИХИЛЬНИЦЯ ЇХ ПАРТІЇ., Навіть навпаки - радію що за бортом лишилися) Невже дійсно нема причин для невдоволення? Невже скасування соц стандартів, знецінення гривні, війна (А ніяке не АТО ), втрата частин держ територій, зубожіння, підвищення комун платежів та цін - це не привід, щоб люди піднімалися на мітинги???? Але чомусь минулого року нинышны вже "керовники "- це називали мирними протестувальниками ы очолювали їх, тепер же -це провокація - а чому ж не ЧЕРГОВЕ ВІДСТОЮВАННЯ ПРАВА НА ГІДНЕ ЖИТТЯ ???. А чим тоді відрізняється нинішня влада від попередньої,???? Тим що підписує якісь незрозумілі угоди з ЄС?? Ну і що??? Населенню від цього добре? Може всі выдразу до Парижу мотнулись, чи на Різдво до Кракова масово поідуть розважатися?Чи може раптом всі машини іноземного виробництва стали нам по кишені??? Чи я не в курсі і вже всі студенти невдоволені життям можуть хизуватися європейською освітою, коли після інститутів ідуть не горілку розвозити по торг точках і дупи мити італійцям, а по професії працювати??
ВВС до інга Показати IP 8 Грудня 2014 13:01
Все ви правильно описали, але у Вінниці інша складова мітингів і майданів і навчиться розрізняти одне від одного, а то під маркою незадоволення людей, до влади будуть пройдохи пхатись, як у нас Гузі, Пирожики, Вітіви... і всі ті нероби!!!
ВОНО до ВВС Показати IP 8 Грудня 2014 13:23
як це вже зробили Порошенки, Яценюки ,Гройсмани та інші *герої* майдану
Анонім до ВВС Показати IP 8 Грудня 2014 17:43
то другий фронт, про який так просив юга луцик, наша теперішня влада не так давно розповідала,що народ має право на повстання - то виходить при янику люди мали на це право, а тепер,як би їх не прижимали, повстання заборонені : усі в стойло - при владі демократи
ВОНО Показати IP 8 Грудня 2014 12:26
банду геть ! беркут з народом! мобілізація на Вінницю! геть злочинну владу! все повертається на круги своя, тільки занадто вже швидко
СЕРГІЙ Показати IP 8 Грудня 2014 12:42
ПРАВИЛЬНО ЗРОБИВ ВІНИЦЬКИЙ ЄВРОМАЙДАН ЩО ПРОВІВ МІТИНГ ЗА ВІДСТАВКУ ГОЛОВИ ВІНИЦЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ ГОЛОВИ ОБЛАСНОЇ РАДИ ТА НАЧАЛЬНИКА ОБЛАСНОЇ МІЛІЦІЇ ХАБАРІ ЯК І БРАЛИ ТАК І БЕРУТЬ НА МІСЦЕВИХ ВИБОРАХ ПОТРІБНО ДО ВЛАДИ НОВИХ ЛЮДЕЙ НОВІ ЛЮДИ НОВА -ВЛАДА. ЯКІ БУЛИ НА ЄВРОМАЙДАНІ В ЗОНІ АТО ВОЮЮТЬ ВОЛОНТЕРИ ЯКІ МАЮТЬ ВИЩУ ОСВІТУ ТА СЛУЖИЛИ В АРМІЇ ТАКИХ ЯК НАДІЯ САВЧЕНКО ВІРА САВЧЕНКО. А КОЛИ БУВ ЄВРОМАЙДАН ЗБИРАЛИ ГРОШІ ВАРШАВСЬКИЙ РИНОК ПРОДУКТОВІ РЯДИ НІЧОГО НЕ КИНУЛИ АВТОБАЗАР НІЧОГО КАЗАЛИ НЕМАЄ ГРОШЕЙ НІХТО НІЧОГО НЕ КУПЛЯЄ ВЕЛИКІ ПОДАТКИ Я ОСОБИСТО БАЧИВ ЯК ТАМ КУПЛЯЛИ ПРОДУКТИ В ПРОДУКТОВИХ РЯДАХ НА ВАРШАВСЬКОМУ.
громада до СЕРГІЙ Показати IP 8 Грудня 2014 12:58
Як ви і подібні досі не зрозуміли, що нова влада, нове керівництво - це нові корупціонери, нові хабарники! Суспільство хворе і нові рвуться до влади, щоб себе збагатити! Невже не зрозуміло?!
Анонім до СЕРГІЙ Показати IP 8 Грудня 2014 13:17
за*бав ти вже із своєю савченко
ВОНО до Анонім Показати IP 8 Грудня 2014 13:25
ВОНА прийде порядок наведе, і не залишиться ні живої душі ні каменя на камені
читачка Показати IP 8 Грудня 2014 14:14
http://vesti-ukr.com/infografika/80674-kak-kabmin-zatjanet-pojasa-ukraincam
Анонім до читачка Показати IP 8 Грудня 2014 23:49
коментар було видалено
правдолюб Показати IP 8 Грудня 2014 17:49
"Сволота" проект Путина, яка працюе на картинку для росийських каналов.
Москаль до правдолюб Показати IP 10 Грудня 2014 19:37
Свобода с Фарион - проект Путина! Правый сектор с Ярошем - тоже проект Путина! Ляшко - агент ФСБ! Я все это прочитал в украинских СМИ. Я так понимаю, что майдан - это тоже проект Путина? В Украние наступило массовое помутнение сознания?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus