USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

«Сині кити» і пропаганда анорексії: школярів вчили захищатися від інформаційних загроз

22 Березня 2017 12:58
Інформаційне ХХІ сторіччя пропонує людині небачені раніше перспективи, але й незнані досі загрози. Освіченість, ерудованість, постійний доступ до численних неконтрольованих джерел інформації не гарантують нам, на жаль, захисту від психологічних маніпуляцій та негативних впливів. Навпаки, витонченість цих технологій сьогодні особливо вражає цинізмом, адже вони визначають своєю цільовою аудиторією найбільше психологічно вразливих реципієнтів – дітей та підлітків. «У приціл» кураторів суїцидальних соціальних груп потрапляють молодші школярі, їхні впливи не зважають на кордони країн, а новостворені групи маскуються під невинними, на перший погляд, анімалістичними символами чи заохоченням до «схуднення». Тому очікувати, що з часом психологічний тиск на дітей та підлітків зменшиться, було б наївним. Розрізняти добро і зло під маскою «групових ігор», бути стійким до сумнівного заохочення, довіритися порадам батьків, вчителів, психологів, протистояти нав’язливому маніпулятивному маркетингу – такими вміннями медіаграмотності має навчитися користуватися сьогодні дитина, підліток.

Зустріч і бесіду з 5-класниками Луцької ЗОШ №7 на тему «Медіакультура для дітей та юнацтва» провела Лєна Шторм (журналістський та літературний псевдонім Олени Букії) – керівник медіаклубу «Молодіжне місто» при Луцькій бібліотеці-філії №10. До слова, школярі – часті гості і справжні друзі цієї бібліотеки. Вони люблять читати книги, малювати, гратися у різноманітні ігри у її привітному читальному залі та ігровій кімнаті. Тому розмова про такі серйозні речі, як мас-медіа, соціальні мережі, сумнівні групи, збереження приватної інформації, вдумливу довіру, медіакультуру з експерткою Лєною Шторм, авторкою методичних рекомендацій «Інформаційна безпека батьків та дитини», склалася у форматі зацікавленого діалогу.
Школярі продемонстрували неабияку обізнаність і вільно вживали у бесіді актуальні поняття, а саме: суїцидальні групи, он-лайн трансляція, сумнівна розсилка, вірусне посилання, відеоблогерство, буллінг, маніпулювання. Завдяки роз’яснювальній роботі батьків та педагогів діти вже багато знали про вплив відеоігор на здоров’я та успішність у школі, небезпеку в популярних соціальних мережах, описували методи впливу кураторів-психологів ризикованих груп на неповнолітніх співрозмовників, розпізнавали замасковану під рекламу «дієтичного харчування» пропаганду анорексії і т.п. У інструментарії ведучої, котра вже тривалий час фахово займається дослідженням теми маніпуляцій у медіа, була задіяна візуальна інформація та інтерактивна частина, завдання на розпізнавання маніпуляцій, питання для обміну досвідом і узагальнення почутого. Дітям було цікаво, тому вони жваво обговорювали ці важливі теми з фахівцем, а також поставили дуже багато питань та одержали вичерпні пояснення.
Хто є замовником відео підліткових самогубств? Навіщо нам рекламують шкідливі звички? Який у мене імідж і чи відповідає він моєму віку? Як реагувати на привабливі, але сумнівні пропозиції у мережах? Як фільтрувати «друзів» у мережі? Як відповідати на образливі коментарі? Чи варто ділитися приватними фото? Чому ця людина хоче зі мною дружити, адже у нас так мало спільних інтересів? Як коректно подати корисне посилання, яким я хочу поділитися з друзями? Навіщо мені вести відеоблог: для того, щоб показати себе чи ділитися чимось цікавим?

Важливою частиною розмови стали поради Лєни Шторм стосовно навичок, якими озброює сучасну людину – як дитину, так і дорослого – сформована медіакультура:

розуміти та аналізувати інформацію;

бути незалежним від негативного впливу інформаційного середовища;

керуватися в житті власними, а не нав’язаними переконаннями;

допомагати іншим;

легше знаходити нових друзів;

отримати навички самопрезентації та мати гарний імідж;

спробувати себе у ролі справді цікавого для людей блогера.
Найактивніший хлопчина одержав подарунок від Лєни Шторм – збірку її поезії з автографом авторки. Школярі оцінили позитивну атмосферу діалогу, отримавши корисні поради і почуваючись в майбутньому впевненіше в віртуальному середовищі.
Після такої насиченої зустрічі з школярами міста, до речі, першої, яку провела Лєна Шторм у якості керівника медіаклубу «Молодіжне місто», ми мали нагоду поспілкуватися.

Дякуємо за фаховий матеріал та корисні поради слухачам будь-якого віку. Які заходи і формати практикуються у рамках діяльності медіаклубу «Молодіжне місто»? Яка його мета?

Ми не обмежуємося конкретними форматами, але намагаємося розвиватися у тому руслі, котре пов’язано з медійною темою. Це вивчення основ журналістики в адаптованій для школярів версії, написання ними власних матеріалів, робота з віршовими та прозовими доробками, підготовка творчих заходів. Нині медіаклуб «Молодіжне місто» – це я як педагог, 7 школярів та 1 студентка. Займаємося на базі приміщення Луцької бібліотеки-філії № 10. Ведемо власний онлайн-журнал, який називається так само, як і наш медіаклуб. А відсьогодні я розпочала серію просвітницьких заходів для школярів різного віку. Тому формати роботи цілковито різні, і їх нам ніхто не лімітує. Єдине – мусимо усе розраховувати компактно в часі, аби встигати заплановане. Це пов’язано з тим, що медіаклуб я веду у вільний від основної зайнятості час на волонтерських засадах. Онлайн-ресурс утримую за аналогічним принципом. Тому прагну до того, аби цей добрий намір давав якомога потужніший позитивний соціальний ефект.

Хто може стати учасником медіаклубу?

До медіаклубу можуть приєднатися усі школярі, які бажають, – починаючи з 5 класу. Займаються у клубі годину на тиждень – у середу з 17:00 до 18:00, заняття є безкоштовними.

Фото автора

Марія ПИЛИПЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
блогер Показати IP 22 Березня 2017 13:27
Вітаю, Лєно! Потрібна справа! Успіхів у подальших соціальних ініціативах!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus